Home Cinema: Tα δέκα... μη!

Αποφύγετε τα λάθη που γίνονται συχνότερα

Άνεση... πανάκριβη
Διαβάζοντας σχετικά... hardcore άρθρα και φωτορεπορτάζ, δεν είναι πολύ δύσκολο να μπει κανείς στον πειρασμό να αποκτήσει ειδικές αναπαυτικές πολυθρόνες, οι οποίες αντικειμενικά κοστίζουν πολύ. Παρ' εκτός, ωστόσο, κι αν μιλάμε για καταναλωτές χωρίς το παραμικρό πρόβλημα budget, προϊόντα που "πουλούν άνεση" δεν ενδείκνυνται τελικά. Ένας... κανονικός καναπές μπορεί κάλλιστα να προσφέρει του ίδιου επιπέδου άνεση για τις ώρες που θα χρειαστεί στην προβολή μιας ταινίας ή στην ενασχόληση με κάποιο video game, κοστίζοντας σημαντικά λιγότερα. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να εξοικονομηθούν χρήματα που θα "πιάσουν τόπο" πολύ περισσότερο σε άλλα στοιχεία του home cinema.

Προβλήματα με τον ήχο
Είναι πολύ σημαντικό να μελετηθεί ο χώρος που θα τοποθετηθεί το home cinema για να πραγματοποιηθεί η αγορά των σωστών ηχείων. Σε δωμάτια λίγων τετραγωνικών είναι λογικό να χρησιμοποιηθούν μικρότερες κατασκευές, έτσι ώστε να υπάρχει άνεση στη μετακίνησή τους και η ισχύς πιο μεγάλων να μην πάει χαμένη. Είναι λάθος επίσης να αγοραστούν πολύ μεγάλα ηχεία αν η θέση της πολυθρόνας ή του καναπέ είναι κοντά σε αυτά: η ένταση του ήχου θα καταστήσει την ακρόαση λιγότερο ευχάριστη απ' ότι θα μπορούσε. Σημαντική άλλωστε είναι και η μέθοδος συνδεσμολογίας. Αν ο χώρος δεν επιτρέπει τη δημιουργία "καναλιών" στους τοίχους ώστε να "κρυφτούν" τα καλώδια, υπάρχει πάντοτε και η επιλογή των ασύρματων ηχείων - τα οποία δίνουν εικόνα πολύ κομψότερη από αυτήν των καλωδίων που... "τρέχουν" μέσα στο σαλόνι!

Όσον αφορά στην τοποθέτηση ενός surround συστήματος μέσα στο χώρο - με ηχεία που βρίσκονται δηλαδή γύρω από το θεατή - αυτή θα πρέπει να γίνει με κέντρο αναφοράς ένα σταθερό σημείο θέασης. Πολλά νέα μοντέλα ενισχυτών συνοδεύονται πλέον από ειδικά μικρόφωνα-εργαλεία μετρήσεων, με τη χρήση των οποίων γίνονται οι κατάλληλες μετρήσεις αποστάσεων ώστε η συσκευή να ρυθμίζει αυτόματα την ένταση κάθε καναλιού. Ιδιαίτερη προσοχή, δε, χρειάζεται και στη ρύθμιση της έντασης του subwoofer, έτσι ώστε τα μπάσα του να μην "πνίγουν" τις τις χαμηλότερες συχνότητες των άλλων ηχείων.

Φωτισμός
Ένα σύνηθες θέμα που δημιουργείται σε χώρους που θα χρησιμοποιηθούν για προβολές είναι αυτό του φυσικού φωτισμού και πώς αυτός θα περιοριστεί. Η καλύτερη λύση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η αγορά ειδικών κουρτινών σε σκούρα χρώματα, οι οποίες δεν επιτρέπουν την είσοδο του έντονου φωτός στο χώρο και προσφέρουν μία - τυπική έστω - ηχομόνωση. Πάρα πολλές από τις σύγχρονες τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας, ειδικά οι plasma, αποδίδουν σαφώς σωστότερα χρώματα και καλύτερη εικόνα όταν υπάρχει χαμηλός φωτισμός στο χώρο και δεν δημιουργούνται αντανακλάσεις. Στην απόφαση του τί είδους φώτα θα μπουν στο χώρο αυτό, θα πρέπει να ληφθούν στα υπόψιν και τα παραπάνω, ώστε να μπορεί να πετύχει κανείς είτε πλήρη συσκότιση του χώρου εύκολα, είτε μερικό φωτισμό του αλλά όχι με πηγές που αντανακλώνται απευθείας στην οθόνη.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ