Home Cinema: Εδώ 3D, εκεί Smart TV...

Βήματα μπροστά, βήματα πλάγια, βήματα... αλλού!

Η εικόνα 3D, ωστόσο, κέρδισε σε άλλους τομείς. Υπάρχουν πλέον, για παράδειγμα, περισσότεροι από 12 διαφορετικοί προβολείς 3D πια στην αγορά, ο φθηνότερος εξ αυτών κάτω από το ψυχολογικό όριο των €2000. Όλοι οι νέοι ενισχυτές, ακόμη και αυτοί της εισαγωγικής κατηγορίας, έχουν θύρες HDMI 1.4, οπότε υποστηρίζουν πηγές 3D. Τα 3D Blu-ray player δεν ζητούν πια πάνω από €100, ενώ διαθέσιμα είναι και ουκ ολίγα media player που μπορούν ν' αναπαράγουν υλικό 3D από σκληρούς δίσκους. Όλοι συμφωνούν, πάντως, πως η εικόνα 3D έχει ακόμη πολλά να αποδείξει... κι ελπίζουμε να το κάνει σε εύλογο χρονικό πλαίσιο.

Το 3D μπορεί να μην προχώρησε και τόσο, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η εικόνα του οικιακού κινηματογράφου δεν εξελίχθηκε. Έχουμε και επίσημα, για παράδειγμα, αρχίσει να μεταβαίνουμε στην ανάλυση 4Κ2Κ (4096x2160 pixel), με τον πρώτο προβολέα της Sony και την πρώτη τηλεόραση της Toshiba να είναι διαθέσιμες σε λίγο καιρό. Περιεχόμενο σε ανάλυση 4Κ2Κ δεν υπάρχει ακόμη, βέβαια, αλλά είναι... γνωστές παιδικές ασθένειες αυτές. Μέχρι η αγορά να έχει ενστερνιστεί πλήρως την υψηλή ευκρίνεια των 1080 γραμμών, κάτι θα εμφανιστεί και για τις 2160!



Η αξιολογότερη ίσως τάση για τον οικιακό κινηματογράφο το 2011 αποδεικνύεται πως ήταν αυτή της υποδομής Smart TV στις τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας. Κάθε κατασκευαστής ονομάζει τη δική του έκδοση διαφορετικά - και βέβαια δεν είναι όλες οι εκδοχές ισοδύναμες. Όμως το γεγονός ότι η τηλεόραση του σαλονιού μπορεί πλέον να αντλεί από το Internet όλων των ειδών τις πληροφορίες και πλήθος ψυχαγωγικού περιεχομένου μέσα από "εφαρμογίδια" (apps) είναι από μόνο του πολύ σημαντικό. Αναμένουμε, δε, εξελίξεις στο συγκεκριμένο και μέσα στο 2012, ώστε ο όρος... "χαζοκούτι" να μην έχει καμία σχέση με τις τηλεοράσεις του μέλλοντος!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ