HDMI 1.4: Με το βλέμμα στο μέλλον

Βελτιώσεις και προσθήκες. Πολλές.

Το πρότυπο σύνδεσης HDMI έχει αναδειχθεί ως το de facto standard στον κόσμο της υψηλής ευκρίνειας - δίχως αυτό η σύνδεση τηλεοράσεων, ενισχυτών και players θα είχε αποδειχθεί για πολύ κόσμο σημαντικά δυκολότερη. Και μπορεί η αγορά του home cinema μόλις τώρα να κάνει τη μετάβαση στην έκδοση HDMI που υποστηρίζει όλα ανεξαιρέτως τα πλεονεκτήματα της υψηλής ευκρίνειας σε εικόνα και ήχο, την 1.3b, όμως... έχουμε να σκεφτούμε και το μέλλον που μας περιμένει μετά από την ύφεση της οικονομικής κρίσης!Πρόσφατα, λοιπόν, η HDMI Licensing, ο φορέας που είναι υπεύθυνος για την εξέλιξη και την τυποποίηση του ομώνυμου προτύπου, αποκάλυψε τους τομείς στους οποίους έχει την πρόθεση να κάνει προσθήκες, ώστε να καταστήσει την έκδοση 1.4 ακόμη ικανότερη και - σημαντικό - έτοιμη να υποδεχθεί τις μελλοντικές εξελίξεις και να καλύψει τις ανάγκες που ήδη διαγράφονται στον ορίζοντα.

Οι τομείς στους οποίους επικεντρώνονται οι εξελικτικές αλλαγές και προσθήκες του προτύπου για την έκδοση 1.4 αφορούν τόσο στις υψηλότερες επιδόσεις, όσο και στην αποτελεσματικότερη διασύνδεση, τις extra ευκολίες και τη διεύρυνση χρήσης του προτύπου και σε άλλα περιβάλλοντα, πέρα από αυτό του home cinema. Στον πρώτο τομέα, των επιδόσεων, το πρότυπο HDMI θα αυξήσει το εύρος διαμεταγωγής των δεδομένων του ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις μεγαλύτερες απαιτήσεις της εικόνας ανάλυσης 4096x2160 pixels (από τα σημερινά 1920x1080), αλλά και της εικόνας σε 3D. Για τη δεύτερη δεν έχει ακόμη παγιωθεί από τη βιομηχανία του θεάματος το αντίστοιχο οικιακό πρότυπο, ενώ και από την εικόνα 4K είμαστε ακόμη το λιγότερο 5 χρόνια μακριά. Το μεγαλύτερο εύρος διαμεταγωγής για την εικόνα πάντως ενδέχεται να φανεί χρήσιμο και νωρίτερα σε ειδικές περιπτώσεις, όπως π.χ. την προβολή ταινίας από Blu-ray σε ένα μέσο προβολής και του σχετικού υλικού BonusView σε άλλο, δεύτερο μέσο, παράλληλα.

Η έκδοση 1.4 του HDMI, στη συνέχεια, θα ενσωματώσει - στο ίδιο καλώδιο που μεταφέρει ήχο και εικόνα - και μία... κανονική, κανονικότατη οδό διασύνδεσης Ethernet (!). Συσκευές δηλαδή που θα φέρουν υποδοχή HDMI 1.4 θα μπορούν να ανταλλάσουν μεταξύ τους και data, όχι μόνο οπτικοακουστικό περιεχόμενο. H οδός αυτή θα ονομάζεται, αναμενόμενα, HDMI Ethernet Channel ή HEC και θα υποστηρίζει διαμεταγωγή δεδομένων σε ρυθμούς των 100 Mbps. Η πρώτη φανερή εφαρμογή του καναλιού αυτού θα είναι να παρέχει μία συσκευή που συνδέεται απευθείας σε ένα router, Δικτυακή πρόσβαση σε μία άλλη συσκευή που δεν έχει αντίστοιχη σύνδεση (κάτι αντίστοιχο με το Internet Connection Sharing των υπολογιστών). Εννοείται πως για να εκμεταλλευτούν δύο συσκευές αυτή τη δυνατότητα, χρειάζεται και το αντίστοιχο καλώδιο σύνδεσης να είναι προδιαγραφών 1.4.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ