Εικόνα HDR: πολλαπλών προτύπων... συνέχεια

Ακόμη ένα με πρωτοβουλία της Samsung, πρώτη συνεργάτιδα σε υλικό η Amazon

Δεν θα πάψει ποτέ να μάς εκπλήσσει το γεγονός ότι η αγορά της τεχνολογίας δείχνει ταυτόχρονα να αντιλαμβάνεται την σημασία της τήρησης "κοινής γραμμής" στα νέα πρότυπα που προωθεί στο καταναλωτικό κοινό και, την ίδια στιγμή, να... αδιαφορεί για την σύγχυση που τού δημιουργεί αναπτύσσοντας πολλαπλά τέτοια πρότυπα για το ίδιο ακριβώς πράγμα. Το πιο πρόσφατο "κρούσμα" αφορά στην τεχνολογία εικόνας HDR, την οποία όλοι οι κατασκευαστές οπτικοακουστικών θεωρούν άκρως σημαντική και θέλουν να υποστηρίξουν, μεν, αλλά τα αντικρουόμενα συμφέροντά τους και η εμπλοκή άλλων εταιρειών σε όλα αυτά είχε ως τώρα ως αποτέλεσμα... τέσσερα διαφορετικά πρότυπα HDR. E, τί τέσσερα, τί πέντε σκέφτηκε μάλλον η Samsung, γι' αυτό και επισημοποίησε τις φήμες για την δική της εκδοχή, το HDR10+!

Για να είμαστε ακριβοδίκαιοι το HDR10+ δεν είναι απολύτως διαφορετικό πρότυπο, αλλά μετεξέλιξη του πρώτου και απλούστερου τέτοιου προτύπου - αυτού που λειτουργούσε ως minimum το τελευταίο δωδεκάμηνο - του HDR10. Όπως και η αρχική εκδοχή, έτσι και η βελτιωμένη διατίθεται δωρεάν σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο (open standard) και έρχεται να προσθέσει το πιο σημαντικό στοιχείο βάσει του οποίου το HDR10 υπολειπόταν του προτύπου Dolby Vision: την δυνατότητα προσαρμογής της πληροφορίας (metadata) που διαμορφώνει την παλέτα των χρωμάτων και της "λαμπρότητα" της εικόνας σε πραγματικό χρόνο (dynamic) από σκηνή σε σκηνή και όχι απλώς την απεικόνιση με "στατική" πληροφορία που εφαρμόζεται σε όλη την ταινία με τον ίδιο τρόπο (και άρα σε πολλά από αυτά δεν είναι η καλύτερη δυνατή).

H Samsung ήταν αυτή που πρωτοστάτησε στην δημιουργία του προτύπου HDR10+ γιατί, πολύ απλά, δεν επιθυμούσε να καταβάλλει στην Dolby τα χρηματικά ποσά που απαιτούνταν για την χρήση του προτύπου Dolby Vision - όμως η δική της πρωτοβουλία, απ' ότι φαίνεται, μάλλον δεν θα είναι ικανή να "γλιτώσει χρήματα" σε όλους τους κατασκευαστές, καθώς με τις "ζυμώσεις" που έγιναν στο παρασκήνιο το 2016, εν τέλει μόνο αυτή και η Panasonic δεν ενστερνίστηκαν το Dolby Vision. Συν τοις άλλοις τα δεκάδες Ultra HD Blu-ray που υπάρχουν διαθέσιμα αυτή τη στιγμή στην παγκόσμια αγορά προφανώς δεν περιέχουν την πληροφορία του HDR10+, οπότε οι κάτοχοι των νέων τηλεοράσεων της Samsung για το 2017 (που υποστηρίζουν ήδη το νέο πρότυπο) δεν θα δουν καμία διαφορά στις συγκεκριμένες ταινίες.

Αυτά όμως είναι τα... κακά νέα. Τα καλά είναι τα εξής: ως δωρεάν πρότυπο το HDR10+ μπορεί να χρησιμοποιηθεί απ' όλους, η Samsung έχει ανακοινώσει πως θα καταστήσει συμβατές με αυτό και τις τηλεοράσεις της του 2016 - άρα η αναβάθμιση είναι θέμα software και την οδό αυτή μπορούν να αξιοποιήσουν και άλλοι κατασκευαστές - ενώ οι Δικτυακές υπηρεσίες τύπου Netflix, Hulu και Amazon Video θεωρητικά μπορούν στις τηλεοπτικές σειρές τους να προσθέσουν την απαραίτητη πληροφορία εκ των υστέρων. Για την ακρίβεια η υπηρεσία Amazon Video θα είναι η πρώτη που, επίσημα και δεδηλωμένα, θα υποστηρίξει το HDR10+ στο δικό της υλικό τους επόμενους μήνες. Είναι μόνο ένας πάροχος περιεχομένου, ναι, αλλά είναι σημαντικός και μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσει την στάση των Netflix και Hulu σε εύλογο χρονικό πλαίσιο.

Με... αυτά και μ' εκείνα, ωστόσο, έχουμε πλέον 5 πρότυπα απόδοσης της εικόνας τεχνολογίας HDR: το Dolby Vision (που παραμένει το τεχνικά ικανότερο και περισσότερο ευέλικτο με κόστος το αντίτιμο για την χρήση του), το αρχικό HDR 10, το HDR10+, το HLG (που αφορά στην μετάδοση τηλεοπτικού προγράμματος και θα υποστηριχθεί απ' όλους τους κατασκευαστές) και το Advanced HDR της Technicolor (που ενσωματώνεται σε ένα γενικότερο σύστημα μετάδοσης και προβολής τηλεοπτικού περιεχομένου). Από όλα αυτά "πανταχού παρόν" μέχρι στιγμής είναι μόνο το HDR10, το οποίο είναι επίσης και το μόνο που έχει υιοθετηθεί από video games και σύντομα από PC games. H αρχική μας εκτίμηση για την δική του ισχυρή παρουσία στην αγορά συνεχίζει δυστυχώς να είναι εύστοχη, με άλλα λόγια, και απομένει ν' αποδειχθεί αν τα Dolby Vision και HDR10+ θα υιοθετηθούν σε τηλεοράσεις, προβολείς και players μέσα στο 2017 σε ικανοποιητικό βαθμό ώστε να σημειωθεί σε αυτόν τον τομέα... ορατή πρόοδος. Ίδωμεν, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ