Εικόνα 3D: κι επίσημα προς συνταξιοδότηση

Σταματά την υποστήριξή της η Samsung, αναμένονται αλυσιδωτές αντιδράσεις σχετικές

Υπάρχουν εξελίξεις στην αγορά της ηλεκτρονικής διασκέδασης που λαμβάνουν χώρα κυριολεκτικά "εν μία νυκτί" και άλλες που... "σιγοβράζουν" για χρόνια πριν γίνει αντιληπτό πως πρακτικά ολοκληρώθηκαν - σε αυτές τις περιπτώσεις, δε, χρειάζεται συχνά ένα γεγονός "ορόσημο" για να καταστήσει σαφή την ολοκλήρωσή τους. Αυτό ακριβώς συμβαίνει αυτές τις ημέρες με την εικόνα 3D, η οποία αποδείχθηκε μία από τις μεγαλύτερες αποτυχίες της κινηματογραφικής βιομηχανίας στην... καταγεγραμμένη ιστορία τόσο του σινεμά, όσο και της τεχνολογίας. Το γεγονός "ορόσημο" δε; Η πρόθεση του μεγαλύτερου σε όγκο πωλήσεων κατασκευαστή τηλεοράσεων, της Samsung, να μην υποστηρίξει την εικόνα 3D από δω και πέρα στα προϊόντα της αυτά, ξεκινώντας από φέτος.

Η είδηση έρχεται μετά από επικοινωνία του CΝΕΤ με υψηλόβαθμο στέλεχος της Samsung που θέλησε να παραμείνει ανώνυμο, το οποίο όμως επιβεβαίωσε χωρίς περιστροφές ότι όλες οι νέες τηλεοράσεις της κορεάτικης εταιρείας για φέτος δεν θα προσφέρουν στερεοσκοπική εικόνα - και πως όσες ελάχιστες το κάνουν, είναι μοντέλα του 2015 που συνεχίζουν χωρίς αλλαγές την πορεία τους και το 2016. Η Samsung ως αιτιολόγηση της επιλογής της προέβαλλε την πρόθεσή της να επικεντρωθεί στις λειτουργίες Smart TV των τηλεοράσεών της, καθώς και στην ενωμάτωσή τους στο υπερσύνολο λειτουργιών "έξυπνου σπιτιού" SmartThings που προωθεί. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πόσους πόρους της Samsung δέσμευε η υποστήριξη της εικόνας 3D, είμαστε ωστόσο πρόθυμοι να στοιχηματίσουμε πως η επιλογή της είχε να κάνει πολύ περισσότερο με την έλλειψη ενδιαφέροντος πια εκ μέρους του κοινού ή/και την έλλειψη αξιόλογου περιεχομένου 3D... και λιγότερο με τους πόρους αυτούς.

Είναι γεγονός πως, μετά την επιτυχία του Avatar to 2010 και την επακόλουθη (τραγικά καθυστερημένη) υποστήριξη σε σχετικές συσκευές προβολής και αναπαραγωγής από τους κατασκευαστές, η εικόνα 3D γνώρισε κάποια άνθιση και κάποιο καταναλωτικό ενδιαφέρον, αν μη τί άλλο βάσει της δυναμικής προώθησης που είχε σε επίπεδο marketing. Από το 2012 και μετά, ωστόσο, το κοινό άρχισε να μην ασχολείται με την στερεοσκοπική εικόνα και από το 2014 και μετά η τεχνολογία αυτή κατά βάση αναφέρεται... "εκ παραδρομής" στα διαφημιστικά φυλλάδια των συσκευών και πουθενά αλλού. Οι λόγοι είναι πολλοί, μα ο σημαντικότερος είναι ο προφανής: στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν προσέφερε κάτι παραπάνω στην εμπειρία θέασης μιας ταινίας. Αν προσθέσει κανείς τα απαραίτητα γυαλιά (όχι πάντοτε τα πιο άνετα στη χρήση) και το περιορισμένο αξιόλογο περιεχόμενο εικόνας 3D, δεν απορεί: αυτή ήταν εν τέλει η φυσιολογική έξέλιξη των πραγμάτων. Μικρό... θαύμα που συνεχίζουμε να μιλάμε γι' αυτήν, κατά βάση!

Η απομάκρυνση της Samsung, ωστόσο, από την στερεοσκοπική εικόνα - καθώς και κάποιοι ακόμη παράγοντες παράλληλοι με την εξέλιξη αυτή - δρομολογούν κατά πάσα πιθανότητα τις τελευταίες απαραίτητες διαδικασίες για την... συνταξιοδότηση αυτής της τεχνολογίας. Με την Samsung να μην προσφέρει πια 3D τηλεοράσεις, είναι πιθανότατο πως άλλοι κατασκευαστές σε μεσοπρόθεσμο χρονικό πλαίσιο (2 ή 3 χρόνια) θα κάνουν το ίδιο. Η νεότερη τεχνολογία προβολής, η λεγόμενη υπερυψηλή ευκρίνεια ή εικόνα 4Κ, όχι μόνο επικεντρώνεται σε τελείως διαφορετικά στοιχεία για να προσελκύσει το κοινό - υψηλότερη ανάλυση, διευρυμένη χρωματική γκάμα κλπ. - αλλά στις προδιαγραφές της δεν... προβλέπει καν την υποστήριξη για εικόνα 3D. Αυτό έχει, με τη σειρά του, ως συνέπεια όλο το νέο περιεχόμενο που παράγεται στο εξής για εικόνα 4Κ (και θα είναι αρκετό και ευρύ από δω και πέρα), και όλοι οι τρόποι διάθεσής του (Ultra HD Blu-Ray και υπηρεσίες online α λα Netflix) να μην προσφέρει στερεοσκοπική εικόνα. Εν πολλοίς... game over: ένας αριθμός ακόμη ταινιών 3D σε "απλό" Blu-ray θα κυκλοφορήσουν έως π.χ. το 2017, αλλά όχι πέρα από αυτό.

Μεταξύ μας - ή... όχι και τόσο μεταξύ μας - η στερεοσκοπική εικόνα θα έπρεπε να "μάς είχε αδειάσει τη γωνιά" και επίσημα εδώ και πολύ καιρό. Σε πολλούς θυμίζει ένα... "ζόμπι" πια, το οποίο προχωρά με κόπο και καμία προοπτική προς το άγνωστο απλώς και μόνο επειδή υπάρχουν "εκεί έξω" ακόμη πολλά εκατομμύρια συσκευών που την υποστηρίζουν. Ακόμη και για τα "ζόμπι" όμως έρχεται κινηματογραφικά "το πλήρωμα του χρόνου" κάποια στιγμή και - τουλάχιστον στο περιβάλλον των home cinema - αυτή η στιγμή έχει έλθει και ίσως... ακόμη και παρέλθει από μερικές απόψεις. Στα σινεμά κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσουν να εμφανίζονται ταινίες σε εικόνα 3D για καιρό, καθώς οι σχετικές αίθουσες δεν είναι φυσικά τόσο απλό να "αναβαθμιστούν" σε κάτι αντίστοιχο της εικόνας 4Κ. Όσοι θιασώτες της στερεοσκοπικής εικόνας... θρηνούν για την "συνταξιοδότησή της, με άλλα λόγια, θα έχουν για καιρό ακόμη μία τουλάχιστον εναλλακτική. Εμείς οι υπόλοιποι, που δεν την χρειαζόμαστε, τους τήν χαρίζουμε με όλη μας την καρδιά!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ