Dolby Vision στα Xbox One: μία μεγάλη ευκαιρία

Θα την διακρίνει η Microsoft εγκαίρως ή όταν θα είναι πια αργά για να την αξιοποιήσει;

To Xbox One X απέχει πλέον ακριβώς δύο μήνες από τα καταστήματα και ο τρόπος με τον οποίο θα προωθηθεί από την Microsoft στο αρχικό διάστημα της παρουσίας του εκεί έχει περισσότερη σημασία απ' ότι ίσως σε οποιοδήποτε άλλο πρόσφατο προϊόν της. Τον πρώτο καιρό το ισχυρότερο αυτό Xbox θ' απευθύνεται κυρίως στους αφοσιωμένους gamers - και δικαίως. Όμως με την έλλειψη αληθινά ποθητών games να χαρακτηρίζουν την βιβλιοθήκη του και την τιμή των €499 να ανησυχεί τους αναλυτές για την πορεία του μέσα στην πρώτη διετία, η αλήθεια είναι πως το One X χρειάζεται όλη την βοήθεια που μπορεί να έχει από τον αμερικανικό κολοσσό. Το ίδιο, δε, ισχύει σε σημαντικό βαθμό και για το "απλό" Xbox One S - το οποίο ναι μεν είναι πάρα πολύ καλό συνολικά (και προσφέρεται σε τιμή ευδιάκριτα χαμηλότερη του "απλού" PS4) αλλά δεν έχει φέτος το software, και την αγορά γενικότερα, με το μέρος του.

Υπάρχει ωστόσο μία πολύ ενδιαφέρουσα συγκυρία που έχει προκύψει τους τελευταίους μήνες, η οποία ναι μεν είναι αυτήν την στιγμή εξελίσσεται σε βάρος του καταναλωτικού κοινού, αλλά θα μπορούσε ν' αποδειχθεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Microsoft: το θολό τοπίο της τεχνολογίας απεικόνισης HDR. Τοπίο στο οποίο κυριολεκτικά "με μία κίνηση" η αμερικανική εταιρεία θα μπορούσε να αναδείξει τα Xbox One X και Xbox One S σε ιδανικές λύσεις σ' ένα μεγάλο (και ακριβό) πρόβλημα, με ωφέλη άμεσα αλλά και θετικές προεκτάσεις για το μέλλον.

Η συγκυρία δεν είναι άλλη, φυσικά, από την ύπαρξη τριών πια διαφορετικών προτύπων απεικόνισης HDR για ταινίες και τηλεοπτικές σειρές: του αρχικού, και βασικού επιπέδου, HDR10, του νεότερου και σημαντικά ανώτερου Dolby Vision, καθώς και του HDR10+ που προωθεί η Samsung σε συνεργασία με τις Panasonic και 20th Century Fox (το πρότυπο HLG αφορά μόνο σε δορυφορικές τηλεοπτικές μεταδόσεις και δεν μάς απασχολεί). Το Xbox One S ενσωματώνει drive για δίσκους Ultra HD Blu-ray, οπότε ήδη υποστηρίζει το HDR10, τόσο για ταινίες από αυτά τα υλικά αποθηκευτικά μέσα όσο και για ταινίες/σειρές μέσα από Δικτυακές υπηρεσίες τύπου Netflix ή Amazon Instant Video. To πρότυπο Dolby Vision χρησιμοποιείται εδώ και λίγο καιρό επίσης από ταινίες σε UHD BD και από Δικτυακές υπηρεσίες σε μικρότερο βαθμό, είναι όμως ήδη φανερό πως αυτή είναι η σωστή υλοποίηση της εικόνας HDR - σε βαθμό τέτοιο που να δημιουργεί προβληματισμό για το αν και κατά πόσο το "απλό" HDR10 θ' αντέξει στο χρόνο.

Η ευκαιρία για την Microsoft εντοπίζεται στο γεγονός ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή μόνο τρία player που υποστηρίζουν την αναπαραγωγή έξοχης εικόνας HDR διαμορφωμένης με το πρότυπο Dolby Vision: δύο πανάκριβα (τα UPD-203 και UDP-205 της Oppo με κόστος €850 και €1800 αντίστοιχα) και ένα πολύ φθηνό (το LG UP970 με κόστος μόλις €299). Τα Oppo είναι βεβαίως ποιοτικά, όμως τα χρήματα που ζητούν είναι στην πραγματικότητα υπερβολικά γι' αυτό που προσφέρουν. Το LG, από την άλλη, είναι σαφέστατα προσιτό αλλά η εικόνα του ως προϊόντος αμαυρώνεται από κατασκευαστικές ατέλειες και προβλήματα, καθώς και από μέτριες τελικά επιδόσεις στον συγκεκριμένο αυτό τομέα της αναπαραγωγής δίσκων UHD BD με Dolby Vision. Άλλα player-διεκδικητές για την ώρα (και μέχρι το τέλος του χρόνου) πρακτικά δεν υπάρχουν.

To Dolby Vision μπορεί, επιβεβαιωμένα πλέον, να προστεθεί εκ των υστέρων ως δυνατότητα αποκωδικοποίησης της εικόνας 4K/HDR σε συμβατές συσκευές, αρκεί να έχουν αρκετή επεξεργαστική δύναμη για κάτι τέτοιο. Το Xbox One S (πόσο μάλλον το κορυφαίο σε αυτόν τον τομέα Xbox One X) έχουν υπεραρκετή ισχύ για να προσφέρουν αποκωδικοποίηση Dolby Vision, αλλά και HDR10+ στο μέλλον (όταν η συμμαχία της Samsung παραδώσει στους κατασκευαστές τις τελικές προδιαγραφές του προτύπου αυτού). Αν η Microsoft κινηθεί γρήγορα και με την επόμενη αναβάθμιση του λειτουργικού συστήματος των Xbox One (αναμένεται τον Νοέμβριο) προσφέρει και αποκωδικοποίηση εικόνας Dolby Vision, θα είναι σε θέση να προτείνει τόσο το μοντέλο S όσο και το X ως πάνοπλα, ποιοτικά UHD BD player που τιμολογιακά (€249 και €499 αντίστοιχα) βρίσκονται χαμηλότερα από τον ανταγωνισμό τους σε αυτήν την κατηγορία. Αν έβρισκε, μάλιστα, κάποιον τρόπο για να προσφέρει και "το κάτι παραπάνω" στο Xbox One X, θα έδινε έναν ακόμη λόγο απόκτησης αυτού του μοντέλου, πέρα από τα εξελιγμένα video games.

Στην περίπτωση των δύο Xbox One όλα είναι θέμα software. Το παρόν app του Xbox One S για την αναπαραγωγή ταινιών σε Ultra HD Blu-ray "την κάνει τη δουλειά του", αλλά σε βασικό επίπεδο: δεν αξιοποιεί το υποσύστημα γραφικών του S για να επεξεργαστεί και να αποδώσει την εικόνα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως κάνουν ακόμη και δωρεάν εφαρμογές σε περιβάλλον Windows. Αν η Microsoft προσθέσει την αποκωδικοποίηση Dolby Vision σε επίπεδο συστήματος και αναβαθμίσει σημαντικά το app της αναπαραγωγής (καλή ευκαιρία να έκανε το ίδιο και με το τραγικό app αναπαραγωγής multimedia αρχείων), θα έδινε χωρίς πολλά έξοδα μία νέα διάσταση χρήσης στα δύο Xbox One. Εξίσου μεγάλη σημασία έχουν, άλλωστε, τα αντίστοιχα apps για πρόσβαση στο υλικό HDR/Dolby Vision της Netflix και του Amazon Instant Video - ίσως και μεγαλύτερη αν σκεφτεί κανείς και την συμπίεση που υφίσταται αναγκαστικά το υλικό αυτό για μετάδοση μέσω Internet. Η ευθύνη γι' αυτά δεν ανήκει στην Microsoft, αλλά ο αμερικανικός κολοσσός έχει κάθε συμφέρον να βοηθήσει τις Netflix και Amazon να έχουν τα καλύτερα δυνατά apps στο δικό του σύστημα και όχι π.χ. στο PlayStation4 Pro της Sony.

Και επειδή από τη ζωή... μπορεί κανείς να περιμένει τις πλέον απίθανες συμπτώσεις, την ίδια ημέρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δημοσιεύθηκαν φωτογραφίες ενός καταστήματος στο Τόκυο, το οποίο πωλεί τα Xbox One S πάμφθηνα όχι ως συστήματα για gaming, αλλά ως UHD BD players (!). Το παράδειγμα είναι ακραίο βέβαια - τα Xbox στην Ιαπωνία έχουν εμπορικά καταποντιστεί, εξ ου και η προσφορά του εν λόγω καταστήματος - αποδεικνύει όμως κάτι: υπάρχει ένας αριθμός ανθρώπων "εκεί έξω" που θ' αγόραζε ένα Xbox One ως UHD BD player, ακόμη και με τις μετριότατες επιδόσεις του ως τέτοιο αυτή τη στιγμή. Αν όμως στον συγκεκριμένο ρόλο γινόταν "από καλό και πάνω" και συνοδευόταν από την σωστή τιμή; Στα €249 και €499, τα Xbox One S και Xbox One X ως το τέλος της χρονιάς αυτήν την τιμή θα την έχουν. Στην έκθεση της CES τον Ιανουάριο θα παρουσιαστούν σίγουρα νέα UHD BD player από τους "παραδοσιακούς" τους κατασκευαστές και ορισμένα από αυτά θα βρίσκονται στα ράφια τον Απρίλιο. Υπάρχει, λοιπόν, ένα χρονικό περιθώριο 6 μηνών για την Microsoft και την ευκαιρία που παρουσιάζεται. Θα το εκμεταλλευτεί; Για να δούμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ