Denon 2500ΒΤ

Καλό, μα... για λίγους!

H ίδια η Denon ονομάζει ως "Transport" τη συσκευή, υπό την έννοια ότι αυτή "στέλνει" μέσω της HDMI σε "καθαρή" μορφή τόσο την εικόνα όσο και τον ήχο, ώστε ο ενισχυτής να αποκωδικοποιήσει το φορμά του δεύτερου ή/και να επεξεργαστεί την πρώτη πριν στείλει το αποτέλεσμα στα ηχεία και το μέσο προβολής. Η προσέγγιση "ακούγεται" ομολογουμένως λογική, όμως στην πράξη επιβάλλει τον προφανή περιορισμό: το οπτικοακουστικό αποτέλεσμα που μπορεί να αποδώσει το DVD-2500BT θα είναι τόσο καλό, όσο καλό μπορεί να το αποδώσει ο ενισχυτής. Έτσι, για να εισπράξει κανείς ήχο Dolby True HD και DTS Master Audio, θα πρέπει να διαθέτει τέτοιων δυνατοτήτων ενισχυτή για την αποκωδικοποίηση - ο οποίος καλό θα ήταν να ενσωματώνει και υποσύστημα επεξεργασίας για την εικόνα των DVD, αφού η πρόταση της Denon τα αναβαθμίζει μεν σε 1080 γραμμές, αλλά όχι ποιοτικά.

Στην πράξη, πάντως, αν αξιοποιείται υλικό υψηλής ευκρίνειας το DVD-2500BT δεν αφήνει άλλα περιθώρια για παράπονα. Η εικόνα από δίσκους Blu-ray είναι εκπληκτική, ανώτερη από αυτήν των πιο προσιτών player, ως αποτέλεσμα του σταθερότερου μηχανισμού ανάγνωσης και των ποιοτικότερων υποσυστημάτων της συσκευής. Ο ήχος είναι επίσης "ένα κλικ" υψηλότερα απ' ότι σε οικονομικότερες συσκευές, χάρις στο διαχωρισμό των τμημάτων του και την έλλειψη παρεμβολών ή παραμορφώσεων. Εξυπηρετική, δε, είναι και η θύρα ανάγνωσης καρτών SD, η οποία δίνει στη συσκευή την ευκαιρία να αναπαράγει εύκολα και γρήγορα αρχεία video κωδικοποιημένα κατά DivX ή μουσικά αρχεία MP3. Τα ελάχιστα extras που αξίζουν αναφοράς σε δίσκους Blu-ray μέχρι στιγμής, άλλωστε, και χρησιμοποιούν το μηχανισμό του BonusView (Profile 1.1) και όχι του BD-Live (2.0), αποδόθηκαν χωρίς πρόβλημα.

Όλα τα παραπάνω, ωστόσο, δυστυχώς δεν αρκούν για να αποκρύψουν το προφανές: το DVD-2500BT είναι μία συσκευή που... ζητά πάρα πολλά για να δώσει όσα περιμένει κανείς από αυτήν. Η τιμή πώλησής της - τυπικά περί τα 1000 ευρώ - είναι από μόνη της υψηλή, πριν καν σκεφτεί κανείς ότι χρειάζεται έναν ενισχυτή τουλάχιστον αξίας 2000 ευρώ για να αποδώσει τον καλύτερό της εαυτό. Αυτό που την "σώζει" είναι ουσιαστικά η "σφραγίδα" της Denon - που αποτελεί πάντοτε εγγύηση για την ποιότητα κατασκευής - και οι επιδόσεις της στην απόδοση της εικόνας των Blu-ray και του αντίήχου στα μουσικά CD. Απευθύνεται, λοιπόν, μόνο σε όσους και όσες (α) έχουν ήδη στην κατοχή τους συστήματα home cinema αξίας αρκετών χιλιάδων ευρώ, (β) δεν ενδιαφέρονται και δεν θα ενδιαφερθούν ποτέ για τα μελλοντικά extras του Profile 2.0 και (γ) πρέπει να έχουν player που φέρει το λογότυπο της Denon μεν, αλλά όχι το καλύτερο (γιατί ως το τέλος του χρόνου αναμένεται και η "ναυαρχίδα" 3800BD). Και ναι - αν όλα τα παραπάνω μαζί "σκιαγραφούν" ένα κοινό μάλλον περιορισμένο, αυτό συμβαίνει γιατί... έτσι είναι!

Βαθμολογία: 6 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ