Blu-ray Blues. Για όλους

Επιτέλους, έχουν αρχίσει να φτάνουν και στα ελληνικά καταστήματα εκείνα τα Blu-ray player που κάθε ενημερωμένος καταναλωτής περίμενε: αυτά που υποστηρίζουν το λεγόμενο Profile 2.0 του προτύπου της Sony και των συνεργάτιδών της εταιρειών, με άλλα λόγια αυτά που προσφέρουν όλες τις extra δυνατότητες στις ταινίες και όχι... όποιες να' ναι. Αλλά, όπως δείχνουν τα πράγματα (μακάρι να μην γίνει έτσι, μα με τα παρόντα δεδομένα...), το κακό έχει γίνει ήδη και μόνο ο χρόνος θα δείξει αν και κατά πόσο η ζημία είναι τόσο μεγάλη, ώστε να επηρεάσει το φορμά του Blu-ray συνολικά.

Ο λόγος είναι απλός: αυτά τα 2 χρόνια, που το Blu-ray consortium προσπαθούσε να παγιώσει τις προδιαγραφές για το ίδιο του το πρότυπο, όλες οι κατασκευάστριες εταιρείες πωλούσαν "ελαφρά τη καρδία" τα αντίστοιχα ημιτελή player - τα οποία όχι ακριβώς με άκρατο ενθουσιασμό, αλλά με κάποιο σταθερό ρυθμό, αγόραζε ο κόσμος. Όλα, μα όλα αυτά τα Blu-ray player (εξαιρουμένου του PS3) δεν είναι σε θέση να αξιοποιήσουν ούτε τα αλληλεπιδραστικά στοιχεία που προσφέρουν κάποιοι από τους νέους δίσκους BD, ούτε το Internet για να αντλήσουν περαιτέρω υλικό. Μικρότερη πελατειακή βάση, σημαίνει μικρότερο κίνητρο για τις κινηματογραφικές να αναπτύξουν αυτό το extra περιεχόμενο και αυτά τα interactive στοιχεία σε επερχόμενες παραγωγές. Και όταν ένα φορμά "μπλέξει" στο φαύλο κύκλο του "ποιός θα κάνει την αρχή", το κοινό ή οι εταιρείες, υπάρχει πάντοτε πρόβλημα.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το Blu-ray concortium είχε το θράσος να δημιουργήσει και μία... "τρύπα" στις προϋποθέσεις για τον χαρακτηρισμό ενός player ως "κανονικά και με το νόμο 2.0": να θέσει ως προαιρετικό και όχι υποχρεωτικό τον μόνιμο αποθηκευτικό χώρο που απαιτείται για πολλές από τις extra λειτουργίες (!), δίνοντας "άλλοθι" στους κατασκευαστές που θέλουν μεν τη "στάμπα" του Profile 2.0, αλλά όχι το έξοδο που απαιτείται για να το παράσχουν σωστά. Με αυτά και με κείνα, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς χειρότερο τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να έχει χειριστεί το "στρατόπεδο" της Sony και του Blu-ray συνολικά την όλη υπόθεση. Από μερικές απόψεις... "έβαλαν τα χεράκια τους κι έβγαλαν τα ματάκια τους" οι εμπλεκόμενες εταιρείες, αφού θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν αυτά τα extra χαρακτηριστικά ώστε να καταστήσουν τους δίσκους των ταινιών τους πιο θελκτικούς κι ενδιαφέροντες από τα αντίστοιχα... αρχεία Matroshka, που κυκλοφορούν ελεύθερα στο Internet. Όπως στρώνει όμως κανείς...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ