Apple TV, με... μισή καρδιά

Καλή, αλλά λίγη η νέα έκδοση

Είναι ενδεχομένως... προνόμιο της αμερικανικής εταιρείας να μάς δημιουργεί έντονα συναισθήματα - θαυμασμού, ενθουσιασμού, αγανάκτησης ή και...οργής ακόμη! - σε αντίθεση με άλλες, των οποίων οι προτάσεις και μάς αφήνουν παγερά αδιάφορους. Ανάμεσα στα συναισθήματα αυτά, όμως, ανήκει συχνά κι εκείνο της απογοήτευσης - κι αυτήν και μόνο εισπράξαμε χθες, μαθαίνοντας επιτέλους επίσημα τί προτείνει η Apple ως διάδοχη συσκευή του Apple TV. Ειδικά μάλιστα μετά την πάροδο μηνών ολόκληρων φημολογίας σχετικά με το περίφημο, και... μυθικό απ' ότι φαίνεται, προϊόν που ακούει στο όνομα Apple iTV.

Το Apple TV 2.0, τρόπον τινά, είναι ακριβώς ό,τι και ο προκάτοχός του: μία συσκευή που αναλαμβάνει να αντλήσει περιεχόμενο - φωτογραφίες, μουσική και video - είτε από υπολογιστές του τοπικού οικιακού δικτύου, είτε από το Internet, και να το προβάλλει στην τηλεόραση του σαλονιού. Η πρώτη συσκευή Apple TV είχε εμπορικά αποτύχει όχι μόνο επειδή οι δυνατότητές της ήταν περιορισμένες, αλλά και επειδή ήταν υπερβολικά συνδεδεμένη η λειτουργία της με το iTunes - και ό,τι αυτό σημαίνει για το είδος των αρχείων που υποστήριζε και την ευελιξία/ελευθερία που προσέφερε στον χρήστη. Ε, λοιπόν, το νέο Apple TV προσφέρει μεν περισσότερα πράγματα, αλλά καταφέρνει ξανά να περιορίσει τον εαυτό του, και την αξία του, με τρόπο παρόμοιο.

Έχουμε και λέμε. Ναι μεν συνδέεται πλέον στις σύγχρονες τηλεοράσεις πλέον μέσω HDMI, αλλά προβάλλει τα πάντα έως την ανάλυση των 720p γραμμών και όχι των 1080p (οι ίδιες οι τηλεοράσεις προφανώς θα πολλαπλασιάζουν τις γραμμές αλλά με τις ανάλογες επιπτώσεις στην ποιότητα της εικόνας). Δεν έχει ενσωματωμένο σκληρό δίσκο - όπως αυτόν των 160 GΒ του προκατόχου του - και καμία υποδοχή USB ή κάρτας μνήμης, κάτι που σημαίνει μόνο ενοικίαση και όχι αγορά ταινιών από το iTunes Store και θέαση περιεχομένου του χρήστη μόνο αν τα σχετικά αρχεία αντλούνται σε πραγματικό χρόνο από άλλες συσκευές. Δεν υποστηρίζει αρχεία MKV και FLAC για υψηλής ποιότητας video και ήχο, ενώ τα όσα υποστηρίζει είναι περιορισμένα σε χαμηλή ανάλυση ή/και πιστότητα.

Το μεγαλύτερο ποσοστό της απογοήτευσής μας, ωστόσο, οφείλεται στο γεγονός ότι το νέο Apple TV δεν προσφέρει αυτό που αληθινά θα άλλαζε όχι μόνο το χαρακτήρα του, αλλά και τους... κανόνες του παιχνιδιού στα σύγχρονα media players: τα applications των iPhone/iPad. Αυτά θα ήταν το μεγαλύτερο ατού του φημολογούμενου Apple iTV, το οποίο μπορεί μεν να υπάρχει κάπου στο Cuppertino σε πειραματική μορφή, σίγουρα όμως δεν είναι το νέο Apple TV (κι ας ενσωματώνει το τελευταίο τον επεξεργαστή A4 των iPad και iPhone 4). Με το iOS 4 να υποστηρίζει πολλαπλών αναλύσεων γραφικά, θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον για τις εταιρείες π.χ. ανάπτυξης games να προσέφεραν έναν τίτλο τους για iPhone 4, iPad και iTV με μόνη διαφορά αυτή της ανάλυσης γραφικών. Και θα καθιστούσε πολύ πιο ενδιαφέρον το τοπίο των προσιτών games για το σαλόνι.

Ως έχει, η καινούργια έκδοση του Apple TV αφορά ουσιαστικά μόνο το κοινό που θέλει να νοικιάζει ταινίες για θέαση από το iTunes ή την υπηρεσία Netflix (που όμως δεν μάς αφορά μέχρι να διατεθεί κι εκτός ΗΠΑ). Σε καμία περίπτωση το νέο Apple TV δεν μπορεί, άλλωστε, ν' ανταγωνιστεί σε ευελιξία το TV Live της Western Digital ή media players όπως το επερχόμενο Netbox της Sony. Τί μένει; Ένα εντυπωσιακά μικρό, καλοσχεδιασμένο μαύρο κουτί με προσιτή μεν τιμή (99 δολάρια στις ΗΠΑ) αλλά συγκεκριμένες χρήσεις. Όπως το είχε θέσει κάποια στιγμή και ο ίδιος ο Jobs, το Apple TV δείχνει να παραμένει απλό... σπορ και όχι σοβαρή δραστηριότητα για την εταιρεία του. Δυστυχώς.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ