Android TV 8.0: πρακτικές εντυπώσεις

H νεότερη έκδοση του λειτουργικού της Google πρώτα στο καλύτερο media player της αγοράς - αξίζει;

Μετά από καθυστέρηση λίγων εβδομάδων σε σχέση με την ανακοίνωση - η nVidia θέλησε να δώσει περισσότερο χρόνο στους δημιουργούς apps να "ευθυγραμμίσοουν" τα δικά τους με την λειτουργία της νέας έκδοσης του Android TV για τις συσκευές της - έγινε διαθέσιμη στους κατόχους του SHIELD TV η έκδοση 8.0 "Oreo" του λειτουργικού συστήματος της Google για συσκευές όπως οι τηλεοράσεις ή τα media players. Εγκαταστήσαμε την νέα έκδοση σε δύο διαφορετικά μοντέλα SHIELD TV, το αρχικό "μεγάλο" Pro με τον ενσωματωμένο σκληρό δίσκο των 500 GB και το μεταγενέστερο "μικρό" που φέρει ελάχιστο αποθηκευτικό χώρο (στην ισχύ και στις δυνατότητες είναι πανομοιότυπα). Είναι οι πρώτες ουσιαστικά συσκευές ευρείας κυκλοφορίας που επιδεικνύουν το Android TV 8.0. Οι εντυπώσεις μας από αυτό;

Η εγκατάσταση της μεγέθους 1 GB αναβάθμισης του SHIELD Android Experience 7.0, όπως ονομάζει η nVidia το update του Android TV 8.0 για τις συσκευές της, είναι σύντομη και απροβλημάτιστη - ολοκληρώνει κανείς και τις αναβαθμίσεις των συνοδευτικών περιφερειακών τους, του χειριστηρίου και του τηλεχειριστηρίου δηλαδή, μέσα σε λιγότερο από 20 λεπτά. Η οθόνη υποδοχής μετά την πρώτη εκκίνηση προσφέρει μια ενημέρωση επιγραμματική σχετικά με τα σημαντικότερα νέα στοιχεία που μπορεί να βρει κανείς στο Android TV 8.0 και στην συνέχεια μεταβαίνει στην κεντρική οθόνη του ανανεωμένου γραφικού περιβάλλοντος, όπου καραδοκεί ένα μικρό... πολιτισμικό σοκ!

Πράγματι, σε σχέση με το πόσο... όχι ακριβώς γρήγορο στην ανταπόκριση και πλοήγηση είχε γίνει πια το Android TV 7.1.1 - σε διάφορες τηλεοράσεις, εν μέρει και στα SHIELD TV όπου το αξιοποιούσαμε - το Android TV 8.0 "πετάει". Η εμφάνιση των εικονιδίων και η εκτέλεση των apps είναι ακαριαία, η μετάβαση στα διάφορα menu κι επιλογές το ίδιο, ενώ υπάρχει μία γενικότερη... "άνεση" στην όλη απόδοση του γραφικού περιβάλλοντος και μία "ροή" απροβλημάτιστη που ως αίσθηση έχουμε παραδοσιακά συνδέσει με την χρήση ενός νέου λειτουργικού συστήματος σε νέα, πανίοσχυρη συσκευή και όχι με μία "αναβάθμιση αντικατάστασης". Η Google δεν αστειευόταν: στο Android TV 8.0 η γρήγορη λειτουργία είχε τοποθετηθεί όντως σε προτεραιότητα και η υλοποίηση της nVidia στα SHIELD TV είναι υποδειγματική, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως ο επεξεργαστής τους, ο Tegra X1 , είναι πλέον τριών ετών. Τα εύσημα εδώ στον αμερικανικό κολοσσό οφείλουν ν' αποδοθούν απ' όλους.

Δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός ότι η ταχύτητα λειτουργίας οφείλεται σε ένα ποσοστό και στο απλοποιημένο γραφικό περιβάλλον που στηρίζεται πλέον στην έννοια των "καναλιών" (channels): αυτά μπορούν να είναι "δέσμες" περιεχομένου που "καλούν" υλικό από πολλαπλές πηγές, αλλά και apps που εμφανίζουν το δικό τους υλικό βάσει του ιστορικού χρήσης τους. Στην πρώτη αυτή έκδοση του Android TV 8.0 μπορεί να αφαιρέσει κανείς channels που δεν χρειάζεται, όμως δεν μπορεί να φτιάξει δικά του και αγαπημένα του apps επίσης δεν θα προβάλλουν δικό τους channel αν δεν αναβαθμιστούν για το νέο λειτουργικό. Υπάρχει το "κανάλι" Play Next το οποίο υποτίθεται πως συγκεντρώνει προτάσεις περιεχομένου βάσει του τί ταινίες, σειρές ή games έχουν απασχολήσει τον κάτοχο του εκάστοτε nVidia SHIELD στο παρελθόν, απέχει ωστόσο ακόμη από το ιδανικό. Τουλάχιστον είναι πια εφικτό να τοποθετήσει κανείς πάνω-πάνω και μόνιμα τα apps που χρησιμοποιεί περισσότερο και να ορίσει την σειρά τους, ώστε να έχει άμεση πρόσβαση σ' αυτά.

Την ημέρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές η αλήθεια είναι πως οι αντιδράσεις της κοινότητας των κατόχων nVidia SHIELD TV στην αναβάθμιση των συσκευών τους ήταν ανάμικτες. Αναφορές στο επίσημο forum της nVidia και σε θέματα του Reddit φανερώνουν ότι πολλοί χρήστες αντιμετώπισαν (σε αντίθεση με μας) σοβαρά προβλήματα κατά την εγκατάσταση της νέας έκδοσης του Android TV, άλλοι αντιμετώπισαν προβλήματα λειτουργίας και συμβατότητας με έναν αριθμό από apps, ενώ αρκετοί άλλοι δηλώνουν απογοητευμένοι με τις περιορισμένες δυνατότητες προσαρμογής του νέου γραφικού περιβάλλοντος. Σημειώνεται πως υπάρχει ήδη προέκδοση υπ' αριθμόν 7.01 για την αναβάθμιση της nVidia και οι προγραμματιστές apps έχουν ήδη πρόσβαση σε μία υπ' αριθμόν 7.02, κάτι που σημαίνει πως πολλές από τις πρώτες... "παιδικές ασθένειες" έχουν ήδη εντοπιστεί και θα διορθώνονται με ενημερώσεις τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Εμείς, ωστόσο, από την μετάβαση των nVidia SHIELD στο Android TV 8.0 κρατάμε τα ασυζητητί θετικά: αφενός την θεαματική αύξηση στην ταχύτητα λειτουργίας της νέας έκδοσης, αφετέρου τις προοπτικές για περισσότερο χρηστική διαμόρφωση της κεντρικής οθόνης των συσκευών όταν πιο πολλά apps υποστηρίξουν την διάταξη των channels και η Google προσφέρει πιο πολλές επιλογές παραμετροποίησης. Εξάλλου όλες οι δευτερεύουσες κι επιμέρους βελτιώσεις, προσθήκες και διορθώσεις καθιστούν την αναβάθμιση αυτή στο σύνολό της πολύτιμη έως υποχρεωτική. Ας ελπίσουμε πως οι κατασκευαστές τηλεοράσεων που τις έχουν βασίσει σε Android TV - όπως η Sony και η Philips - θα φροντίσουν να αναβαθμίσουν τα καλύτερα μοντέλα τους με τον ίδιο άρτιο τρόπο υλοποίησης που το έκανε η nVidia. Για να δούμε... τί θα δούμε, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ