3D χωρίς γυαλιά; Ναι, αλλά ακόμη μακριά.

Από την Toshiba το πρώτο δείγμα, ωστόσο

Και το Avatar βέβαια, την ταινία που ουσιαστικά έφερε την 3D εικόνα στο προσκήνιο και την αντίληψη του ευρύτερου κινηματογραφικού κοινού, με ειδικά γυαλιά την είδαμε στο σινεμά και δεν μας πείραξε καθόλου. Όμως δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι στο οικιακό περιβάλλον η χρήση των γυαλιών αυτών - που συνοδεύουν τις 3D τηλεοράσεις και προβολείς που κυκλοφορούν ή θα κυκλοφορήσουν σύντομα - ενδέχεται να προβληματίσει ένα ποσοστό του κοινού, το οποίο θα προτιμούσε να παρακολουθεί χωρίς αυτά στερεοσκοπική εικόνα. Όπως έχουμε αναφέρει κι άλλες φορές στο παρελθόν, σχεδόν όλες οι μεγάλες κατασκευάστριες εταιρείες - Sony, Samsung, Philips, LG, Panasonic, Toshiba - το γνωρίζουν και έχουν επισήμως ανακοινώσει πως επενδύουν χρόνο και χρήμα για να φέρουν κάποια στιγμή στην αγορά και τηλεοράσεις ικανές να προβάλλουν 3D χωρίς την ανάγκη των γυαλιών.

Απ' ότι φαίνεται, ωστόσο, αυτό το "κάποια στιγμή" είναι χρονικά πιο κοντά απ' ότι περιμέναμε - ή έστω το πρώτο βήμα του. Η Toshiba είχε κάνει σχετική αναφορά στα τέλη του καλοκαιριού και στο πλαίσιο της έκθεσης CEATEC 2010 επιβεβαιώνει τα σχέδιά της με πολύ περισσότερες λεπτομέρειες: η ιαπωνική εταιρεία στοχεύει να κυκλοφορήσει την πρώτη της τέτοια τηλεόραση το Δεκέμβριο (!) στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, και μάλιστα σε δύο διαγωνίους. Η Regza GL1, όπως λέγεται, θα πωλείται στις 20 και στις 12 ίντσες αντί $3000 και $1500 αντιστοίχως. Θα χρησιμοποιεί μία τεχνολογία της Toshiba που αξιοποιεί παραλλακτικά εννέα επίπεδα για να συνθέσει 3D εικόνα, την οποία μάλιστα θα διακρίνει κανείς καθαρά σε γωνίες ευρύτερες από αυτές των τωρινών 3D τηλεοράσεων.

Όπως εύκολα μπορεί να διακρίνει κανείς αντιπαραβάλλοντας τις ίντσες με τις τιμές πώλησης, είμαστε ακόμη πολύ μακριά από το σημείο στο οποίο οι 3D τηλεοράσεις χωρίς γυαλιά θ' αποτελούν εμπορική πρόταση λογική για τον περισσότερο κόσμο. Η εικόνα 3D είναι ούτως ή άλλως αληθινά αποτελεσματική από τις 46-50 ίντσες και πάνω, ενώ ακόμη και το μοντέλο των 20 ιντσών δεν είναι ανάλυσης 1080p, αλλά 720p (η των 12 ιντσών έχει ανάλυση μόλις... 466x350 pixels). Η Toshiba θα τις κυκλοφορήσει σε σχετικά περιορισμένο στοκ και ουσιαστικά μόνο για να επικαλείται την "πρωτιά", όχι γιατί αληθινά προσμένει κέρδη και εμπορική επιτυχία αξιοσημείωτη από τις GL1. Όμως αν τα καταφέρει να τις διαθέσει στο εμπόριο το Δεκέμβρη, σαφώς και θα συνδέσει το όνομά της με ένα αποφασιστικής σημασίας σημείο-καμπή στην πορεία της εικόνας 3D. Για να δούμε, για να δούμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ