Windows 8: ο δρόμος ως το 2014

Πώς θα κινηθεί τους επόμενους μήνες η Microsoft με το λειτουργικό της;

Έχοντας πει τα παραπάνω, ωστόσο, έντονη φημολογία κυκλοφορεί το τελευταίο δίμηνο, και βάσιμη, για τα περίφημα "Windows Blue". Είναι μία μεγάλη αναβάθμιση για τα Windows 8 η οποία δεν έχει τόσο σκοπό να "διορθώσει" κάτι (αυτό το έχουν αναλάβει τα βαθμαία updates που αναφέραμε), αλλά να προσθέσει πράγματα ή δυνατότητες και, το σημαντικότερο, να αλλάξει κάποια πράγματα στο "υπόβαθρο" των Windows ώστε να συνεργάζονται στενότερα με άλλα προγράμματα και υπηρεσίες της Microsoft (όπως τα Windows Server και το Skydrive). Μία πρώτη beta των "Windows Blue" έχει ήδη διαρρεύσει και ο πυρήνας της φέρει τον αριθμό 6.3, με τον πυρήνα 6.2 να είναι αυτός των Windows 8 και 6.1 αυτός των Windows 7. Δεν θα είναι, λοιπόν, τα... Windows 9, θα είναι όμως αναβάθμιση σημαντική. Την οποία αναμένουμε το καλοκαίρι.

Από κει και πέρα... υπάρχει η γενικότερη στρατηγική της Microsoft για προώθηση των άλλων δραστηριοτήτων της μέσα από τα Windows - και περιμένουμε σχετικές αναβαθμίσεις του λειτουργικού βάσει αυτής της στρατηγικής επίσης. Μέχρι το Νοέμβριο, για παράδειγμα, αναμένουμε το νέο Xbox και στοιχηματίζουμε πως, εφόσον αυτό στηρίζεται σε υποσυστήματα PC πλέον, η αμερικανική εταιρεία θα κάνει τη συνεργασία του με Η/Υ στενότερη και περισσότερο πολυεπίπεδη από ποτέ. Η τεχνολογία SmartGlass που είχε επιδειχθεί ήδη από πέρυσι είναι μόνο η αρχή - το όλο κίνημα της... "δεύτερης οθόνης" ως προέκταση στον έλεγχο και της κατανάλωσης πληροφορίας που κάνουμε στην πρώτη, αυτή της τηλεόρασης, θα βρει σίγουρα εφαρμογή με τα Windows 8. Περιμένουμε να δούμε το πώς και το αν αυτό το στοιχείο θα προσφέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα π.χ. στα tablet με Windows 8 όπως το Surface Pro της ίδιας της Microsoft.

Έπειτα, είναι η πρακτικά βέβαιη αναβάθμιση των smartphones (και ίσως tablets επίσης!) με Windows Phone 8, στην επόμενη έκδοση του λειτουργικού αυτού. Έκδοση "Windows Blue" υπάρχει και γι' αυτό, οπότε το λιγότερο που μπορούμε να περιμένουμε είναι κάποια στοιχεία των ανανεωμένων Windows 8, προσαρμοσμένα στα ανανεωμένα Windows Phone 8 ώστε να προσφέρεται και εκεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα απέναντι π.χ. στα iPhone. To σίγουρο είναι πως μέχρι την αρχή της εορταστικής περιόδου (ας την τοποθετήσουμε στα μέσα Νοέμβρη), τα Windows 8 θα έχουν αλλάξει σε ευδιάκριτο βαθμό δυνατότητες και προσανατολισμό, ώστε να "ευθυγραμμίσουν" τα δικά τους χαρακτηριστικά στοιχεία με αυτά των "εκδόσεων Windows" που άλλες συσκευές αξιοποιούν. Smart Glass... παντού; Ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ