Windows 8: η γνώμη μας

Ποιά είναι η συνολική εικόνα και θέση του νέου λειτουργικού στην αγορά;

Σε σχέση με τον ανταγωνισμό, τα Windows 8 έχουν μία... ιδιαιτερότητα: ακριβώς επειδή απευθύνονται σε τόσο μεγάλη γκάμα συσκευών, αναπόφευκτα θα τα αντιπαραβάλλει κανείς τόσο με το OS-X των υπολογιστών Mac, όσο και με τα iOS και Android των Apple και Google αντίστοιχα στα tablet. Όσον αφορά στο OS-X, τα Windows 8 διατηρούν τα σημεία όπου υπερέχουν - πλήθος και γκάμα εφαρμογών, υποστήριξη από τα επιχειρησιακά περιβάλλοντα, πολύ περισσότερα games κλπ. - ενώ παράλληλα είναι αξιοποιήσιμα στις "υβριδικές" συσκευές που έρχονται, όπως τους συνδυασμούς tablet/latop, όπου το OS-X δεν μπορεί ούτε κατά διάνοια να αξιοποιηθεί.

Η εικόνα είναι, φυσικά, διαφορετική όταν αντιπαραβάλλει κανείς τα Windows 8 με το Android και το iOS σε συσκευές tablet και υβριδικές. Σε σχέση με το Android τα νέα Windows έχουν να επιδείξουν συμβατότητα με τα επικρατέστερα πρότυπα της αγοράς στις επαγγελματικές εφαρμογές, αλλά το Android έχει να επιδείξει περισσότερα "αγγίξιμα" games (για την ώρα). Έχει επίσης μεγαλύτερη γκάμα σε εφαρμογές γενικότερα, αν και - με δεδομένο το μετριότατο επίπεδο των περισσότερων apps για tablet στο Google Play - η Microsoft είναι σε θέση να το ισορροπήσει αυτό αν εστιάσει στην ποιότητα του δικού της Windows Store. Σε σχέση με το iOS της Apple, όμως, και πάντα μιλώντας για εφαρμογές που αξιοποιούν το νέο γραφικό περιβάλλον, τα Windows έχουν να καλύψουν σημαντικότατη διαφορά: το ηλεκτρονικό κατάστημα των iPad υπερέχει κατά κράτος κι εκεί βρίσκεται η μόνη αδιαμφισβήτητη "αχίλλειος πτέρνα" των Windows 8 σε tablet. Το αν η εικόνα αυτή θα παραμείνει ως έχει σε π.χ. 12 μήνες απο σήμερα, απομένει ν' αποδειχθεί.

Όταν όλα έχουν ειπωθεί, ωστόσο, ακόμη και οι... πολέμιοι των Windows - πόσο μάλλον τα εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι που τα χρησιμοποιούν καθημερινά - δεν μπορούν να μην διακρίνουν στα Windows 8 τρία πράγματα: την τόλμη να διαφοροποιηθούν, τη διάθεση να εξελιχθούν και τη δυναμική να επιβληθούν. Η Microsoft ανέλαβε ένα όχι ευκαταφρόνητο ρίσκο με το νέο περιβάλλον χειρισμού, ναι. Το έκανε ωστόσο γνωρίζοντας πως έχει στα χέρια της κάτι πολύ καλό και κάτι που θα την βοηθήσει να επεκτείνει τον κόσμο των Windows πέρα από τον παραδοσιακό χώρο των τυπικών PC. Το στοίχημα εμπεριέχει ρίσκο αλλά και... ασφάλεια, υπό την έννοια ότι το επικρατέστερο λειτουργικό της αγοράς απλώς... είναι πάρα, μα πάρα πολύ δύσκολο να μην πετύχει, αφού είναι καλύτερο από τον προκάτοχό του και προσθέτει, δεν αφαιρεί, πράγματα.

Το πραγματικό στοίχημα, με αυτήν την έννοια, βρίσκεται αλλού: θα χρησιμοποιήσει και θα αξιοποιήσει αρκετός κόσμος το νέο γραφικό περιβάλλον χειρισμού ώστε - σε συνδυασμό με τα αντίστοιχα των Windows Phone 8 και του παρόντος κι επόμενου Xbox - η συνολική προσέγγιση της Microsoft για έναν ενιαίο τρόπο χειρισμού να αποσπάσει μεγάλο μερίδιο αγοράς; Αυτό είναι, εν τέλει, κάτι που θα αποφασίσει σε βάθος χρόνου το καταναλωτικό κοινό. Για την ώρα, τα Windows 8 κάνουν ένα πολύ καλό ξεκίνημα και αυτό υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να είναι ενδεικτικό. Κατά τη γνώμη μας, το αξίζουν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ