Windows 8: Ερωτήσεις, απαντήσεις

Τα... βασικά, που κάθε ενδιαφερόμενος αξίζει να γνωρίζει για το νέο λειτουργικό

Ποιά είναι η διαφορά ανάμεσα στα Windows 8 και τα Windows RT; Έχω μπερδευτεί.
Είναι δυστυχώς ερώτηση στην οποία ακόμη και η ίδια η Μicrosoft δεν έχει ακόμη δώσει μία δημόσια, "με λίγες λέξεις" απάντηση. Θα την δώσουμε εμείς, απλώς βάσει του τί μπορεί και δεν μπορεί να κάνει ο χρήστης με κάθε μία από τις δύο εκδόσεις. Στα Windows 8 ο χρήστης μπορεί να εγκαταστήσει οποιαδήποτε "παραδοσιακή", "παραθυρική" εφαρμογή θέλει, απ' όπου κι αν προέρχεται αυτή, εμπορική ή δωρεάν, όπως έκανε πάντα. Παράλληλα διαθέσιμο είναι και το Windows Store της Microsoft, το οποίο προσφέρει εφαρμογές που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για το νέο γραφικό περιβάλλον των Windows 8. Και εκεί υπάρχουν εμπορικές και δωρεάν εφαρμογές, όπως π.χ. στο App Store της Apple.

Τα Windows RT είναι "κλειστό" λειτουργικό με την έννοια π.χ. του iOS στα iPhone και iPad: ο χρήστης μπορεί να εγκαταστήσει εφαρμογές μόνο μέσα από το Windows Store, δηλαδή apps που έχουν ελεγχθεί κι εγκριθεί από τη Microsoft. Τα Windows RT έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων σε συσκευές tablet ή υβριδικές (laptop/tablet), αξιοποιώντας το νέο γραφικό περιβάλλον της Microsoft. Το "παραδοσιακό" περιβάλλον των παλαιότερων Windows, το πασίγνωστο desktop, υπάρχει και στα Windows RT, όμως η χρήση του είναι περιορισμένη. O λόγος είναι απλός: αφού τα Windows RT δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τις εφαρμογές των Windows 2000/XP/Vista/7 (οι συσκευές με Windows RT στηρίζονται σε τελείως διαφορετικούς επεξεργαστές απ' ότι τα PC), ουσιαστικά δεν υπάρχει λόγος να καταφεύγει ο χρήστης συχνά στα παραδοσιακά "παράθυρα".

Συνοψίζοντας, λοιπόν: τα Windows 8 διατηρούν τη συμβατότητα με όλα τα προγράμματα των Windows, τα Windows RT όχι. Τα Windows 8 επιτρέπουν την εγκατάσταση οποιουδήποτε προγράμματος για PC, τα Windows RT μόνο αυτών που βρίσκονται στο Windows Store. Τα Windows 8 έχουν το δικό τους Windows Store, το οποίο όμως περιέχει εφαρμογές σχεδιασμένες μόνο για το νέο γραφικό περιβάλλον κι όχι για το οικείο desktop. Άλλωστε, σε εντελώς... πρακτικούς όρους: όλοι οι υπολογιστές από τις κατηγορίες των desktop all-in-one και των laptop που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά, θα στηρίζονται σε Windows 8. Από τα tablet, κάποια θα στηρίζονται σε Windows 8 και κάποια σε Windows RT - και πρόσθετες εφαρμογές στα δεύτερα θα εγκαθιστά κανείς μόνο μέσα από το Windows Store.

Δηλαδή... δεν θα εμφανιστούν ποτέ laptop PC ή desktop PC με Windows RT;
Ε, επειδή το "ποτέ" είναι... απαγορευμένη λέξη στο χώρο της τεχνολογίας, δεν θα λέγαμε κάτι τέτοιο με βεβαιότητα. Το σίγουρο είναι ότι το πρώτο διάστημα τα Windows RT θα στηρίζουν μόνο tablets, όπως το εξαιρετικά ενδιαφέρον Surface της ίδιας της Microsoft και αντίστοιχα προϊόντα των συνεργαζόμενων με αυτήν κατασκευαστών. Τα laptop με οθόνη αφής, όπως και οι υβριδικοί συνδυασμοί tablet/laptop, ακριβώς επειδή κρατούν παράλληλα και το πληκτρολόγιο ως "όπλο" τους θα στηρίζονται σε Windows 8. Αρκετά αργότερα, όταν το Windows Store θα έχει να επιδείξει ικανό αριθμό από εφαρμογές (πρακτικά... προαπαιτούμενο), δεν αποκλείεται να δούμε και laptop με Windows RT. Ίδωμεν!

Καλά όλα αυτά, πόσο κοστίζουν όμως τα Windows 8 σήμερα;
Αυτή ήταν ίσως η πιο ευχάριστη έκπληξη που επεφύλασσε στο κοινό της η Microsoft: τα καινούργια Windows είναι η περισσότερο προσιτή έκδοση στην ιστορία! Οποιοσδήποτε φίλος ή φίλη έχει αυτή τη στιγμή PC με Windows XP, Vista ή 7, μπορεί να αποκτήσει με ψηφιακή αγορά - λαμβάνοντας δηλαδή μέσω Internet το σχετικό αρχείο αναβάθμισης - τα Windows 8 Pro με μόλις... €29.99, στο 1/4 δηλαδή του κόστους της αντίστοιχης έκδοσης των Windows 7. Εναλλακτικά, μπορεί να το αποκτήσει κανείς και από κατάστημα, στην τιμή των €59.99, τη μισή δηλαδή από αυτήν της αντίστοιχης έκδοσης των Windows 7. Και οι δύο προσφορές ισχύουν για την έκδοση αναβάθμισης και μέχρι τις 31/1, ημερομηνία μετά από την οποία η τιμή πώλησης των Windows 8 θα "επανέλθει" στα καθιερωμένα επίπεδα (άνω των €129.99 για την έκδοση Pro). Αυτός είναι πιθανώς ο λόγος για τον οποίο ήδη πάνω από 5 εκατομμύρια χρήστες, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, έχουν ήδη αναβαθμίσει το PC τους με Windows 8 μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Εννοείται πως κάθε νέο PC που αγοράζεται εδώ και μερικές μέρες, έχει προεγκατεστημένα τα Windows 8 και όχι τα 7 - και στην περίπτωση που κάποιος αγοράσει, ωστόσο, κάποιο PC από παλαιότερο στοκ με προεγκατεστημένα τα Windows 7, η Microsoft τού δίνει την ευκαιρία να αποκτήσει τα 8 αντί μόλις €14.99. Pas mal!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ