Windows 8: επιδόσεις, βελτιώσεις

Ταχύτερα, ασφαλέστερα, καλύτερα

Όλα τα προαναφερθέντα είναι τα καλά νέα. Τα... ουδέτερα, και ίσως αναμενόμενα, είναι πως τα "ελαφρύτερα", ταχύτερα Windows 8 δεν συνεπάγονται αναλογικά υψηλότερες επιδόσεις σε games ή απαιτητικές εφαρμογές, σε σχέση με το πώς αυτά ή αυτές απέδιδαν στα Windows 7. Δοκιμάζοντας (πάντα στα ίδια PC ώστε τα υποσυστήματα να παραμένουν σταθερά) γνωστά μετροπρογράμματα όπως τα 3D Mark και PC Mark, καθώς και ενδεικτικά PC games, όπως τα Crysis 2, SFIV, Dirt 3 και Skyrim, δεν διαπιστώσαμε σοβαρές διαφορές στα σχετικά "σκορ". Ήταν τόσο μικρές, ώστε από μόνες τους δεν σημαίνουν κάτι. Θα είχε ενδιαφέρον, πάντως, να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτό το θέμα σε βάθος χρόνου, δηλαδή όταν οι nVidia και AMD εμφανίσουν λογισμικό ελέγχου για τις κάρτες γραφικών τους περισσότερο "ρυθμισμένο" στα Windows 8. Κι όταν εμφανιστούν εφαρμογές ή games που ίσως αξιοποιούν τα υποσυστήματα των Windows 8 συγκεκριμένα, βέβαια.

Βελτιώσεις στα Windows 8 σε σχέση με τα Windows 7 - πάντοτε αναφερόμενοι σε τυπική χρήση και στο οικείο περιβάλλον του desktop - εντοπίζονται και σε άλλα σημεία. Εμφανώς καλύτερη, ταχύτερη και περισσότερο αξιόπιστη, είναι η αντιγραφή ή μεταφορά αρχείων (που εκτιμά ακριβέστερα τον απαιτούμενο χρόνο και μπορεί να σταματήσει και να ξαναρχίσει από το ίδιο σημείο), χρησιμότερη και περισσότερο αναλυτική είναι η λειτουργία διαχείρισης εργασιών (Τask Manager), σαφέστατα περισσότερο ευέλικτη η διαχείριση αρχείων (File Explorer). H Microsoft έχει επίσης επιμείνει στην αυξημένη ασφάλεια - τόσο στον Internet Explorer 10 όσο και στον, προεγκατεστημένο πλέον, Windows Defender που πλέον αντιμετωπίζει και ιούς. Για τους έμπειρους χρήστες, η λίστα με τις εντολές που εκτελούνται με συντομεύσεις πλήκτρων είναι εκτενέστατη, ενώ για τους αρχάριους η λειτουργία επαναφοράς του λειτουργικού στην αρχική του κατάσταση "με μία κίνηση" (αν κάτι πάει λάθος) ενδέχεται ν' αποδειχθεί πολύτιμη "στα δύσκολα".

Δεν χωρά αμφιβολία στο εξής γεγονός: τα Windows 8 δεν είναι απλώς τα Windows 7 με ένα νέο γραφικό περιβάλλον "πάνω από" το γνώριμο της επιφάνειας εργασίας. Σε πάρα πολλούς από τους τομείς που "κάνουν τη διαφορά" σε καθημερινή χρήση η Microsoft έχει φροντίσει ώστε οι βελτιώσεις να είναι ουσιαστικές, όχι μόνο "στα σημεία" (αν και θα μπορούσαμε να σπαταλήσουμε σελίδες επί σελίδων και στις αμέτρητες μικρές αλλαγές και προσθήκες). Τα Windows 8, όταν χρησιμοποιούνται όπως είναι το καλύτερο για τα δύο τους "πρόσωπα" - με οθόνη αφής δηλαδή στο νέο περιβάλλον και πληκτρολόγιο/mouse στο καθιερωμένο - είναι ένα λειτουργικό σύστημα μοντέρνο, γρήγορο, σταθερό, ευχάριστο να χειρίζεσαι και να δουλεύεις μαζί του. Είναι, δε, όντως τα καλύτερα Windows που η Microsoft έχει προσφέρει ποτέ από πλευράς αξιοπιστίας και επεκτασιμότητας σε λειτουργίες, εφαρμογές κι υπηρεσίες. Ε, τυχαίο είναι πως έχει ήδη ξεπεράσει τα 5 εκατομμύρια εγκαταστάσεις, ούτε 10 μέρες μετά την επίσημη κυκλοφορία του; Στα μάτια των χρηστών Windows 7 που "το είχαν ψάξει", είναι ολοφάνερα καλή ιδέα η αναβάθμιση!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ