Windows 7 XP Mode: η... σύγχυση

Ποιοί μπορούν να το έχουν, ποιοί όχι... και μας νοιάζει;

Τα Windows 7 είναι πρακτικά έτοιμα, η δοκιμαστική έκδοση RC1 που η Microsoft διέθεσε στο κοινό έχει αποσπάσει θετικότατα σχόλια και κριτικές δημιουργώντας άριστο κλίμα για την κυκλοφορία τους το φθινόπωρο, όμως... αποκαλύφθηκε και ένα μικρό "ζήτημα" στο νέο λειτουργικό, το οποίο αξίζει αναφοράς. Σχετίζεται με την περίφημη, πολυσυζητημένη δυνατότητα του "XP Mode", την κανονική δηλαδή λειτουργία των Windows XP "μέσα" στα Windows 7 με τη χρήση "εικονικού PC". Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που θα ενσωματώνουν μόνο οι εκδόσεις Professional, Enterprise και Ultimate των Windows 7, η οποία θα προσφέρει τη δυνατότητα εκτέλεσης προγραμμάτων σε "κλειστό", αυτόνομο περιβάλλον XP, παράλληλα με την κανονική εκτέλεση προγραμμάτων στο νέο περιβάλλον των 7.

Το ζήτημα που έχει προκύψει σχετίζεται με το γεγονός ότι, για να είναι σε θέση το εκάστοτε PC να αξιοποιήσει αυτό το "XP Mode", θα πρέπει ο κεντρικός επεξεργαστής στον οποίο βασίζεται να υποστηρίζει τεχνολογικά ένα απαραίτητο χαρακτηριστικό: αυτό ονομάζεται Intel Virtualization Technology στη μία περίπτωση, AMD Virtualization στην άλλη. Και το πρόβλημα; Δεν ενσωματώνουν όλοι οι επεξεργαστές π.χ. των τελευταίων 2 ή 3 ετών αυτές τις δύο τεχνολογίες. Το άλλο πρόβλημα; Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος για να ξεχωρίσει κανείς γρήγορα και εύκολα ποιοί είναι οι συμβατοί επεξεργαστές και ποιοί όχι - θα πρέπει είτε να το αναζητήσει ο ίδιος είτε να στηριχθεί στην τεχνογνωσία του εκάστοτε συναρμολογητή Η/Υ για κάτι τέτοιο. Συν τοις άλλοις, το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό θα πρέπει να έχει ενεργοποιηθεί από το BIOS του εκάστοτε PC, κάτι που μπορεί να έχει γίνει εξ αρχής, μπορεί και όχι.

Είναι αλήθεια ότι το λεγόμενο "XP Mode" δεν απευθύνεται ουσιαστικά στο καταναλωτικό κοινό, αλλά στις επιχειρήσεις: αυτές ενδέχεται να χρησιμοποιούν ακόμη εφαρμογές ανεπτυγμένες για XP και θέλουν να είναι 100% σίγουρες ότι με τη μετάβαση στα Windows 7 δεν θα έχουν προβλήματα συμβατότητας. Ο μόνος λόγος για τον οποίο τελικοί χρήστες θα μπορούσαν πλέον να χρειαστούν ένα "ΧP Mode" είναι για τη συμβατότητα με games π.χ. του 2003 ή παλαιότερα, τα οποία ενδέχεται να μη λειτουργούν όπως πρέπει στα 7. Και πάλι, όμως, θα ήταν τόση η πτώση των επιδόσεων ενός τίτλου PC που εκτελείται "μέσα στα XP, μέσα στα 7", που δεν νομίζουμε να έχει κανένα νόημα η προσέγγιση αυτή: σαφώς προτιμότερα, αν είναι πια τόσο σημαντικό εν έτει 2009 να υπάρχουν XP σε ένα PC, θα ήταν δύο αυτόνομα λειτουργικά, εγκατεστημένα ανεξάρτητα μεταξύ τους. Σε κάθε περίπτωση, η Microsoft ίσως θα έπρεπε να αποσαφηνίσει τη θέση της απέναντι στο θέμα με κάποιο τρόπο, σίγουρα πριν από την εμπορική κυκλοφορία των Windows 7. Αν μη τί άλλο, ούτε ο γίγαντας του Redmond θα ήθελε να μπει στις ίδιες περιπέτειες που προέκυψαν από το περίφημο logo "Vista Capable" πριν από 2 χρόνια...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ