Windows 7: Tα συμπεράσματα

Επιβεβλημένη αναβάθμιση, λοιπόν;

Στα Windows 7 είναι, εν τέλει, απλώς θέμα χρόνου να μεταβούν όλοι οι χρήστες των Windows Vista και - κυρίως - των Windows XP, είτε μέσω αναβάθμισης είτε μέσω νέου PC. Όσον αφορά στον ανταγωνισμό, ωστόσο; Εκεί δεν είναι τόσο... ξεκάθαρα τα πράγματα: το OS-X Snow Leopard παραμένει περισσότερο καλαίσθητο (έστω και όχι τόσο όσο παλιότερα), ενώ το Linux στις φιλικότερες εκδόσεις του (όπως οι Ubuntu και Fedora) παραμένει περισσότερο... προσιτό, αφού διατίθεται δωρεάν, με το πρόσθετο bonus των χαμηλότερων απαιτήσεων σε hardware σε σχέση με τα Windows. Οι εναλλακτικές, λοιπόν, συνεχίζουν να υπερέχουν έναντι των Windows εκεί που υπερείχαν, έστω κι αν το Snow Leopard πρακτικά απαιτεί την αγορά Η/Υ Mac, έστω κι αν το Linux συνεχίζει να απαιτεί πρότερη εμπειρία για να αξιοποιηθεί.

Είναι άποψή μας, ωστόσο, πως ούτε το λειτουργικό της Apple ούτε το ελεύθερο λειτουργικό της κοινότητας του Linux μπορεί να ανταγωνιστεί τα Windows σε ζωτικής σημασίας τομείς. Το λειτουργικό της Microsoft συνεχίζει να έχει το πλεονέκτημα της ευρύτερης υποστήριξης σε συσκευές και περιφερειακά, της απίθανα μεγάλης βιβλιοθήκης δωρεάν προγραμμάτων για κάθε χρήση, του πρακτικού μονοπωλίου στο χώρο του gaming με Η/Υ. Όλα αυτά παραμένουν. Το μερίδιο αγοράς των Windows, άλλωστε, είναι απλώς πολύ μεγάλο για να επέλθουν θεαματικές ανατροπές σε διάστημα λίγων ετών - και τα Windows 7 είναι όσο χρειάζεται ποιοτικά ώστε να εδραιώσουν την υπεροχή του λειτουργικού της Microsoft στο μέγεθος της εγκατεστημένης της βάσης παγκοσμίως, αλλά και να ανακτήσουν το έδαφος που χάθηκε με τα Windows Vista.

Αυτό που δεν είναι τόσο απλό ή εύκολο, είναι να προτείνει κανείς τα Windows 7 ή οποιαδήποτε Windows ή... οποιοδήποτε συγκεκριμένο λειτουργικό σε ένα κοινό ολοένα και μεγαλύτερο: αυτό που χρησιμοποιεί προσωπικό υπολογιστή σχεδόν αποκλειστικά για το Internet και τις υπηρεσίες του. Για το κοινό αυτό... ο browser είναι το λειτουργικό και, αντικειμενικά, οι Web browsers δεκάρα δεν δίνουν όσον αφορά στο ποιό λειτουργικό τους φιλοξενεί. Εκεί ένα πάμφθηνο PC με μία π.χ. σύγχρονη διανομή Linux καθιστά τα όποια Windows επιλογή σαφώς ακριβότερη. Είναι κι αυτό κάτι που πρέπει να ληφθεί στα υπόψιν, έστω κι αν εμείς δεν ξέρουμε πολύ κόσμο που να μην χρησιμοποιεί καμία απολύτως βοηθητική εφαρμογή ή να μην παίζει και κάποιο παιχνίδι με τον Η/Υ του.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ