Windows 10 το καλοκαίρι - θα είναι σωστά τότε, όμως;

Είτε 90, όπως φημολογείται, είτε 120, οι μέρες φαντάζουν λίγες πλέον - γιατί προβληματιζόμαστε;

Δεν είναι κρυφό ακριβώς το γεγονός ότι η επόμενη έκδοση των Windows θα είναι από τις σημαντικότερες στην ιστορία της Microsoft - αν όχι η σημαντικότερη - και... φυσικό επόμενο να την περιμένει με αυξημένο ενδιαφέρον τόσο το καταναλωτικό κοινό (πόσο μάλλον αφού μεγάλο ποσοστό του θα την αποκτήσει δωρεάν), όσο και πολλές από τις εταιρείες του χώρου της τεχνολογίας. Ο αμερικανικός κολοσσός, ωστόσο, έχει ήδη δεσμευθεί δημόσια για διάθεση των Windows 10 "μέσα στο καλοκαίρι". Και μία από τις πρωταγωνίστριες στο χώρο του hardware για προσωπικούς υπολογιστές, η AMD, περίπου... κατά λάθος πριν από λίγες μέρες τοποθέτηση τη διάθεση του λειτουργικού αυτού στα τέλη Ιουλίου. Τα οποία, στην ουσία, βρίσκονται μόνο 90 ημέρες μακριά. Ε, είναι να μην... προβληματίζεται κανείς, όπως δικαίως προβληματίστηκαν πολλά μέσα ενημέρωσης στο εξωτερικό; Θα είναι όντως τα Windows 10 έτοιμα - αλλά έτοιμα, όχι απλώς ΟΚ - σε τρεις μήνες από σήμερα;

Ειπωμένο κατ' αυτόν τον τρόπο, το ενδεχόμενο φαντάζει... το λιγότερο καταπιεστικό. Και είναι. Η Microsoft κατά γενική ομολογία δεν πέτυχε τους στόχους που είχε θέσει με τα Windows 8 (κι ας συνεχίζουμε να θεωρούμε πως σημαντικό ποσοστό της κριτικής που δέχθηκαν ήταν υπερβολικό και αβάσιμο), πράγμα που σημαίνει πως με τα Windows 10 θα πρέπει όχι μόνο να εκπληρώσει τις προσδοκίες όλων για ένα λειτουργικό σύστημα, αλλά πιθανώς να... τις ξεπεράσει κιόλας. Περιθώριο για αποτυχία δεν υπάρχει αυτή τη φορά, ασχέτως του γεγονότος ότι το ίδιο το προϊόν θα προσφερθεί δωρεάν σε εκατομμύρια καταναλωτές. Για την ακρίβεια, ίσως ακριβώς γι' αυτό. Και - ενώ η προσέγγιση της ελεύθερης διάθεσης της προέκδοσης των Windows 10 καθώς αυτά αναπτύσσονται είναι σαφώς έξυπνη και θεμιτή - η γενική εντύπωση μέχρι στιγμής είναι πως αυτά ναι μεν βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο, αλλά... συνεχίζει να δείχνει μακρύς ακόμη αυτός ο δρόμος, αν πρόκειται να λάβουμε ένα άψογο λειτουργικό.

Πράγματι: ακόμη και στην πιο πρόσφατη προέκδοση των Windows 10 που έχει γίνει διαθέσιμη στον "προνομιούχο" κύκλο (Fast Ring) των ανθρώπων που λαμβάνουν τις ανανεώσεις του λειτουργικού, που έγινε διαθέσιμη χθες (22/4/2015) συνεχίζουν να υπάρχουν ολοφάνερες ελλείψεις, ασυνέχεια ανάμεσα στο γραφικό περιβάλλον των desktop και tablet, καθώς και ατέλειες σε πολλές από τις προεγκατεστημένες εφαρμογές (και φυσικά διάφορα θέματα απόδοσης και σταθερότητας που θεωρούνται φυσιολογικά για προέκδοση οποιουδήποτε software). Τα Windows 10 ναι μεν έχουν πάρει ήδη μορφή - και αυτή είναι ήδη καλύτερη από την αντίστοιχη των Windows 8.1 σε πολλούς τομείς - όμως στα τέλη Απριλίου παραμένουν ολοφάνερα αυτό που οι Σάξονες αποκαλούν "work in progress". Και ξαφνικά αυτή η "διάθεση των Windows 10 το καλοκαίρι" αρχίζει να ακούγεται είτε ανέφικτη είτε, το χειρότερο, εφικτή μα όχι στο επίπεδο ποιότητας που οφείλουν να έχουν κατακτήσει τα νέα Windows για να "αποστομώσουν" τους επικριτές τους και να επαναφέρουν τη Microsoft στο προσκήνιο.

Από την άλλη πλευρά, ίσως πολλοί να έχουν εσφαλμένη εντύπωση για το τί ακριβώς μπορεί να σημαίνει "διάθεση των Windows 10 το καλοκαίρι" στη... γλώσσα της Microsoft. Ημερολογιακά μπορεί να σημαίνει ακόμη και έως τις 21 Σεπτεμβρίου, για παράδειγμα. Πρακτικά μπορεί να σημαίνει πως η έκδοση RTM - η λεγόμενη release to manufacture που κρίνεται μεν αρκετά καλή για να δοθεί στους κατασκευαστές PC αλλά μπορεί να δεχθεί μεγάλο αριθμό από updates αμέσως μόλις ο εκάστοτε Η/Υ μπει για πρώτη φορά σε λειτουργία - θα "κλείσει" έως τις 31/8. Τυπικά, άλλωστε, μπορεί να σημαίνει πως τα ίδια τα Windows 10 θα γίνουν διαθέσιμα στο κοινό σε σωστή μορφή, αλλά πως τα ενσωματωμένα apps θα δέχονται συνεχώς updates, μιας και είναι - αντικειμενικά - δευτερεύουσας σημασίας σε σχέση με το λειτουργικό σύστημα αυτό καθ' αυτό. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που ελπίζουμε να μην σημαίνει είναι διάθεσή τους σε "απλώς ΟΚ" μορφή ώστε ν' αξιοποιηθεί η εμπορική περίοδος του Σεπτέμβρη (Back to School) και βελτίωσή τους με δεκάδες updates ως τα Χριστούγεννα. Αυτή θα είναι μία κατάσταση που δικαίως θα "τραβήξει τα πυρά" όχι μόνο των ΜΜΕ, αλλά και του κοινού.

Το τί ακριβώς σημαίνει "διάθεση των Windows 10 μέσα στο καλοκαίρι" κατά πάσα πιθανότητα θα το μάθουμε (χωρίς να είναι και σίγουρο) στην εκδήλωση Build της Microsoft την επόμενη εβδομάδα. Αυτό, πάντως, που έχει καταστεί απολύτως σαφές μέχρι στιγμής είναι το ότι "διάθεση των Windows 10" δεν σημαίνει απαραίτητα και των Windows Mobile 10 (αυτά για να είμαστε ειλικρινείς τα περιμένουμε μετά τον Οκτώβρη) και δεν σημαίνει απαραίτητα "διάθεση των Windows 10 σε όλη την υφήλιο ταυτόχρονα" (δεν νομίζουμε να υπάρχει υποδομή σε servers οπουδήποτε στον κόσμο που να μπορεί να υποστηρίξει αναβάθμιση εκατοντάδων εκατομμυρίων PC μέσα σε λίγες μέρες). Το πώς ακριβώς θα διαχειριστεί "κατά κύματα" και "σε στάδια" τη διάθεση των Windows 10 η Microsoft, είναι κάτι που ομολογουμένως έχουμε μεγάλη περιέργεια να διαπιστώσουμε. Όπως πάντα, εν αναμονή και γι' αυτό!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ