Windows 10 στις 29/7: ερωτήσεις, απαντήσεις

Όλα όσα οφείλει να ξέρει κανείς για την επικείμενη αναβάθμιση από Windows 7/8.1

Μετά από μήνες εικασιών και συζητήσεων, η Microsoft έχει πλέον επισημοποιήσει την ημερομηνία διάθεσης του νέου της λειτουργικού συστήματος, των Windows 10, στο ευρύ κοινό: είναι, όπως είχε διαρρεύσει από πολλαπλές πηγές, η 29η Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία όλοι οι χρήστες PC στηριγμένων σε Windows 7 και 8.1 θα είναι σε θέση να λάβουν την σχετική αναβάθμιση από την υπηρεσία Windows Update της αμερικανικής εταιρείας. Επειδή ωστόσο κάποια στοιχεία της όλης διαδικασίας ολοφάνερα δεν είναι ακόμη σαφή - και επειδή έχουμε τις τελευταίες ημέρες λάβει εντυπωσιακό αριθμό ερωτήσεων για "λεπτομέρειες" που τελικά μόνο λεπτομέρειες δεν είναι στα μάτια συγκεκριμένων χρηστών - συγκεντρώνουμε όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζει το κοινό από σήμερα για την αναμφίβολα σημαντικότατη αυτή εξέλιξη. Ερωτήσεις, απαντήσεις λοιπόν!

Πρώτα απ' όλα: με αυτό το εικονίδιο των Windows που έχει εμφανιστεί στη γραμμή εργασιών τις τελευταίες μέρες - και δεν εξαφανίζεται με τίποτε - για να αποκτήσω, λέει, τα Windows 10 και να κάνω ρεζερβέ (!) το αντίτυπό μου, να το κάνω;
Κι εμείς αισθανθήκαμε μία σχετική έκπληξη - και στη συνέχεια εκνευρισμό - με το εικονίδιο αυτό, αλλά ναι, να το κάνεις. Δεν είναι απλή ή/και ενοχλητική προωθητική ενέργεια για τα Windows 10 από τη Microsoft αυτή η ειδοποίηση. Ουσιαστικά ενεργοποιεί στο PC σου την επιλογή να ξεκινήσει αυτό να "κατεβάζει" σιγά-σιγά τα Windows 10 πριν την 29η Ιουλίου, ώστε εκείνη την ημέρα να έχει ολοκληρώσει τη μεταφορά των απαραίτητων αρχείων στον υπολογιστή σου και να είναι έτοιμα για την εγκατάσταση. Είναι η ίδια προσέγγιση με αυτή που έχει καθιερωθεί για τις μεγάλες κυκλοφορίες PC games στην δημοφιλή υπηρεσία Steam: επειδή την ημέρα της διάθεσης των Windows 10 θα προσπαθούν να συνδεθούν εκατομμύρια PC ταυτόχρονα, είναι πιθανό να αντιμετωπίσεις δυσκολίες και καθυστερήσεις. Αν "εξασφαλίσεις" τώρα το αντίτυπό σου, αυτό θα μεταφέρεται σταδιακά στον δίσκο του Η/Υ σου τις προηγούμενες ημέρες, οπότε εκείνη δεν θα χρειαστεί να... "περιμένεις στην ουρά". Εμείς το κάναμε σε όλα τα PC μας, αν σου λέει κάτι!


Ωραία. Ποιά έκδοση των Windows 10 θα λάβω, λοιπόν, στις 29/7;
Εξαρτάται από την έκδοση που έχεις αυτή τη στιγμή εγκατεστημένη στον Η/Υ σου. H Microsoft αποσαφήνισε τις λεπτομέρειες πρόσφατα και είναι ακριβώς όπως τις είχαμε προβλέψει εδώ και κάποιο καιρό: αν αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείς Windows 7 Home Basic ή Home Premium (ή Windows 8.1 "απλά") μεταβαίνεις σε Windows 10 Home. Αν χρησιμοποιείς Windows 7 Professional ή Ultimate (ή Windows 8.1 Pro), μεταβαίνεις σε Windows 10 Pro.

Και πάλι ωραία. Αλλά έχω καλώς ή κακώς από παλιά τη συνήθεια να εγκαθιστώ στα PC μου εξ αρχής τα Windows σε κάθε καινούργια έκδοση (clean install), όχι να την εγκαθιστώ "από πάνω" από την παλιά. Μπορώ να το κάνω αυτό και με τα Windows 10;
Ναι, μπορείς - τόσο κατά τη διάρκεια της αναβάθμισης, όσο και σε κάποια άλλη χρονική στιγμή μελλοντική. Η σχετική διαδικασία θα σου δώσει την επιλογή της "καθαρής" εγκατάστασης ή της μετάβασης στα Windows 10 κρατώντας όμως τις ήδη υπάρχουσες ρυθμίσεις κι εφαρμογές. Το σημαντικό είναι, όταν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση με οποιονδήποτε από τους δύο τρόπους, να ενεργοποιηθούν μέσω Internet τα Windows 10 στο PC αυτό (συνδέοντας το νόμιμο "κλειδί" του αντίτυπου αυτού με τον συγκεκριμένο Η/Υ). Μετά από αυτό, μπορείς μελλοντικά π.χ. να αλλάξεις τον δίσκο του PC σου με καινούργιο, να εγκαταστήσεις σε αυτόν τα Windows 10 και να συνεχίσεις να τα χρησιμοποιείς νόμιμα.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ