Windows 10: πρόοδος στο θέμα των apps

Εύκολη μετατροπή εφαρμογών από Android και iOS, λύση στο πρόβλημα μεσοπρόθεσμη

Ήταν πολύς ο κόσμος που περίμενε με ανυπομονησία τις ανακοινώσεις που... αναπόφευκτα, πια, θα έκανε η Microsoft αναφορικά με το νέο της λειτουργικό στην χθεσινή έναρξη της ετήσιας εκδήλωσης Build - και ο αμερικανικός κολοσσός δεν απογοήτευσε. Οι αποκαλύψεις που έγιναν στη σχετική τρίωρη παρουσίαση αφορούν, μεν, σε μεγάλο βαθμό τους προγραμματιστές εφαρμογών, όμως θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην εικόνα και την πορεία των Windows 10 συνολικά. Η λέξη-κλειδί σε αυτό είναι μία: apps.

Δεν είναι... κρυφό ακριβώς το γεγονός ότι τα Windows 8/8.1 και τα Windows Phone 8/8.1 στερούνται τόσο ποικιλίας, όσο και ποιότητας στις εφαρμογές που φιλοξενούνται στο Windows Store - όχι δηλαδή σε αυτές του desktop, αλλά αυτές που λειτουργούν α λα Android ή iOS. E, η Microsoft εγκαταλείπει πλέον την προσπάθεια να "εξαγοράσει" το ενδιαφέρον των προγραμματιστών apps και, σωστά κατά τη γνώμη μας, φροντίζει να τούς προσφέρει τα εργαλεία με τα οποία θα μεταφέρουν τη δουλειά που έχουν κάνει για apps άλλων συσκευών, σε apps για το Marketplace. Με δύο διαφορετικά πακέτα λογισμικού καθιστά εφικτό ακριβώς αυτό, την "μετατροπή" δηλαδή εφαρμογών από το Google Play και το Apple App Store σε εφαρμογές που μπορούν να φιλοξενηθούν στο Windows Store, ενώ με ένα ακόμη καθιστά εύκολη την μετατροπή Web apps και... Web sites (!) σε εφαρμογές που λειτουργούν σαν apps - και μάλιστα universal, δηλαδή χρησιμοποιήσιμα σε οποιαδήποτε συσκευή.

Ναι, τα αποτελέσματα των εργαλείων αυτών δεν θα είναι ακριβώς τα ίδια ποιοτικά με τα apps που αναπτύσσονταν ειδικά και εξ αρχής για το Windows Store, αλλά είναι μία λύση που "αγοράζει χρόνο" για τη Microsoft: αν τα Windows 10 γνωρίσουν τη σαρωτική και καθολική επιτυχία που η αμερικανική εταιρεία ελπίζει (στοχεύει σε 1 δισεκατομμύριο εγκαταστάσεις μέσα στην πρώτη τριετία), θα είναι σαφώς ευκολότερο να πείσει τους δημιουργούς apps να "στοχεύσουν" τις δικές της συσκευές μαζί με αυτές των Apple και Google.

Όσον αφορά στις πληροφορίες άμεσου καταναλωτικού ενδιαφέροντος για τα Windows 10: ο νέος Web browser που αντικαθιστά τον Internet Explorer ως ο εξ ορισμού λέγεται επίσημα πια Microsoft Edge και μπορεί να αξιοποιήσει πρόσθετες λειτουργίες (extensions) τόσο του Google Chrome όσο και του Mozilla Firefox, με την ίδια μέθοδο της "μετατροπής". Η λειτουργία Continuum θα επιτρέπει, αν όχι φέτος σίγουρα κάποια στιγμή μέσα στο 2016, τη χρήση ενός smartphone με Windows 10 ως... πλήρες PC, απλά συνδέοντάς το με μία οθόνη και ασύρματο πληκτρολόγιο. Νέες εφαρμογές που αξιοποιούν το περιφερειακό επαυξημένης πραγματικότητας της Microsoft, δε, το Hololens, δείχνουν ήδη εξαιρετικά εντυπωσιακές (καμία έκπληξη αφού μπορούν να στηρίζονται σε μηχανισμούς προβολής γραφικών καθιερωμένους όπως αυτόν του περιβάλλοντος ανάπτυξης Unity).

Με... αυτά και με κείνα τα Windows 10 δείχνουν όλο και σημαντικότερα ως προϊόν πλέον - και απομένει να διαπιστώσουμε πότε θα ολοκληρωθεί η ανάπτυξή τους ώστε να γίνουν διαθέσιμα (ελπίζουμε έτοιμα) στο ευρύ κοινό. Εν αναμονή και πάλι, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ