Windows 10: πρακτικά δωρεάν για όλους, ήδη!

Με μία σημαντική, πολύ σημαντική... υποσημείωση-όρο όμως. Ποιάν ακριβώς;

Ελάχιστες εβδομάδες έχουν απομείνει, στην ουσία, πριν η Microsoft παραδώσει στις συνεργάτιδές της κατασκευάστριες εταιρείες την τυπικά "τελική" έκδοση των Windows 10 - έστω κι αν αυτά θα δέχονται ενημερώσεις συνεχώς, ακόμη και την 29η Ιουλίου που θα γίνουν διαθέσιμα στο ευρύ κοινό. Και ενώ ήταν ούτως ή άλλως σημαντικό το γεγονός ότι τόσα εκατομμύρια ήδη χρήστες των Windows 7/8.1 θα μεταβούν στο νέο λειτουργικό των Αμερικανών εντελώς δωρεάν μέσα στο επόμενο 12μηνο, με ανακοίνωση στο επίσημο blog των Windows η Microsoft ουσιαστικά... "ανοιξε τις πύλες για όλους", μα όλους ανεξαιρέτως, τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τα Windows 10 χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ. Ο τρόπος; Η συμμετοχή στο πολυσυζητημένο Insider Program φυσικά!

Συγκεκριμένα: ο αμερικανικός κολοσσός επιβεβαίωσε πως όλοι οι χρήστες που έχουν εγγραφεί σε αυτό το δοκιμαστικό πρόγραμμα προεκδόσεων των Windows 10 στις 29/7 θα λάβουν - όπως όλοι οι νόμιμοι κάτοχοι αδειών για Windows 7/8.1 - την τελική έκδοση του νέου λειτουργικού εντελώς δωρεάν. Η... μικρή λεπτομέρεια; Οποιοσδήποτε μπορεί αυτή τη στιγμή να λάβει από το σχετικό επίσημο Web site της Microsoft την πιο πρόσφατη προέκδοση των Windows 10, να την εγκαταστήσει σε οποιοδήποτε PC - με νόμιμα ή όχι Windows, με οποιοδήποτε άλλο λειτουργικό ή με κανένα απολύτως λειτουργικό - και να έχει έτσι στο τέλος Ιουλίου την τελική έκδοση των Windows 10... και τις ευλογίες των Αμερικανών πλέον!

Εκ πρώτης όψεως η επιλογή αυτή της Microsoft φαντάζει επιχειρηματικά επικίνδυνη: για ποιό λόγο, άλλωστε, να δίνει έτσι απλά o αμερικανικός κολοσσός το καινούργιο του λειτουργικό στους πάντες - ακόμη και στους χρήστες κλεψίτυπων αντιτύπων των παρόντων Windows, στους χρήστες Mac, στους χρήστες Linux; Η απάντηση είναι ολοφάνερη: από αυτό το κοινό η Microsoft δεν περίμενε ποτέ έσοδα, γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν είχαν ποτέ την πρόθεση να καταβάλλουν ο,τιδήποτε για να αποκτήσουν τα Windows 10 (πόσο μάλλον τα €99-€169 που κοστίζουν αντίστοιχα οι εκδόσεις Home και Pro). Προσφέροντας μία "πλάγια οδό" απόκτησης των Windows 10 σε όλο αυτό το κοινό, η αμερικανική εταιρεία διευρύνει θεαματικά την υποψήφια εγκατεστημένη βάση του νέου της λειτουργικού και βρίσκεται πιο κοντά στον αληθινό της στόχο: το 1 δισεκατομμύριο χρήστες Windows 10 μέσα σε 3 χρόνια. Όταν το είχε πρωτοαναφέρει η Microsoft ακουγόταν υπερβολικό - με... αυτά και με κείνα, πλέον, όχι.

Επειδή, ωστόσο, τίποτε στον κόσμο της πληροφορικής δεν είναι... πραγματικά δωρεάν, υπάρχει μία σημαντική παράμετρος σε όλα αυτά την οποία οφείλει να γνωρίζει οποιοσδήποτε σκέφτεται να αποκτήσει τα Windows 10 με τον τρόπο που περιγράψαμε. Η Microsoft ναι μεν θα επιτρέψει σε όσους έχουν συμμετάσχει στο Insider Program ν' αναβαθμίσουν την 29η Ιουλίου την ως τότε δοκιμαστική τους έκδοση σε τελική, αλλά αυτή συνεχίζει να μην είναι 100% νόμιμη όπως είναι οι αναβαθμίσεις που προέρχονται από ενεργοποιημένες εγκαταστάσεις των Windows 7/8.1. Αντιθέτως, παραμένει έγκυρη και πλήρως λειτουργική με τον όρο ο χρήστης να συνεχίσει να λαμβάνει μελλοντικά όλες τις ενημερώσεις των Windows 10 στο πλαίσιο της συνεχούς τους αναβάθμισης.

Με άλλα λόγια ο χρήστης αυτός δεν έχει την επιλογή μη συμμετοχής (opt-out) στο Insider Program: θα λαμβάνει υποχρεωτικά τις δοκιμαστικές προεκδόσεις των Windows 10 (οι οποίες μπορούν να έχουν διαφόρων ειδών προβλήματα) πριν από το ευρύ κοινό. Η Microsoft με αυτόν τον τρόπο χρησιμοποιεί στην ουσία τους καταναλωτές που θέλουν να αποκτήσουν τα Windows 10 χωρίς να καταβάλλουν ούτε ένα ευρώ, ως beta testers. Ως αντίτιμο τούς προσφέρει το λειτουργικό της σύστημα απολύτως δωρεάν. Το αν και κατά πόσο αυτό είναι ακριβοδίκαιο ή αποτελεί πρόβλημα, είναι κάτι που το κρίνει ο καθένας προσωπικά.

Όποιος και όποια, πάντως, αναγνωρίζει τον εαυτό του ή τον εαυτό της στο κοινό που δεν σκόπευε ποτέ να διαθέσει χρήματα για τα Windows 10 αλλά τον/την ενδιαφέρει να τα χρησιμοποιεί, θα πρέπει να βιαστεί: έως τις 29/7 το πολύ δύο ή τρεις ακόμη προεκδόσεις των Windows 10 θα διατεθούν από τη Microsoft μέσω του Insider Program. Στη συνέχεια το καινούργιο λειτουργικό θα διατεθεί κι επίσημα, οπότε δεν είμαστε βέβαιοι αν και κατά πόσο θα συνεχίσει να προσφέρεται ως επιλογή μία δοκιμαστική έκδοση των Windows 10, ώστε να την αναβαθμίσει κανείς σε τελική. Είναι πιθανότατο η Microsoft να συνεχίσει να διαθέτει εγκαταστάσιμες προεκδόσεις (ISO builds) των Windows 10 και μετά από την επίσημη κυκλοφορία τους - έτσι κι αλλιώς η συλλογιστική πλέον είναι αυτή της μόνιμης εξέλιξης του λειτουργικού με τακτικές ενημερώσεις - όμως αυτό δεν είναι για την ώρα σαφές.

Ίσως είναι σκόπιμο, λοιπόν, για οποιονδήποτε τρέφει ακόμη κι ελάχιστο ενδιαφέρον για τα Windows 10 να συμμετάσχει στο Insider Program έστω και απολύτως τυπικά, να τα εγκαταστήσει σε κάποιο PC ακόμη κι αν δεν έχει την πρόθεση να συμμετάσχει ουσιαστικά στο πρόγραμμα βελτίωσής τους... και στο τέλος Ιουλίου να λάβει, έτσι απλά, την τελική έκδοση - την οποία μπορεί να ενεργοποιήσει στο συγκεκριμένο PC και μετά να έχει διαθέσιμη σε αυτό οποτεδήποτε, στην πράξη νομότυπα. Πάντοτε, εννοείται, με την προϋπόθεση ότι δεν έχει καμία απολύτως ένσταση με τον προαναφερθέντα όρο "δέσμευσης" που έχει θέσει η Microsoft. Γνώμη μας; Αν το εκάστοτε PC δεν είναι εργαλείο δουλειάς, δεν περιέχει εμπιστευτικά δεδομένα και δεν τίθεται ζήτημα άψογης λειτουργίας του στο 100% του χρόνου... γιατί όχι; Είναι, αν μη τί άλλο, ο καλύτερος τρόπος να μάθει κανείς αν του αρέσουν τα Windows 10 σε πλαίσιο καθημερινό: και beta tester, και... υποψήφιος πελάτης, δηλαδή!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ