Windows 10: Διαθέσιμο το Anniversary Update

Τί προσφέρει, πώς αποκτά κανείς πρόσβαση σε αυτό, εντυπώσεις από την χρήση του

Συνεπής στην υπόσχεσή της να προσφέρει την δεύτερη μεγάλη αναβάθμιση των Windows 10, την λεγόμενη ως "γενέθλια", στις 2 Αυγούστου, η Microsoft έχει ενεργοποιήσει εδώ και μερικές ώρες τα σχετικά αρχεία στον μηχανισμό Windows Update. Για τους χρήστες των οποίων τα PC δεν θα εμφανίσουν το Anniversary Update αμέσως υπενθυμίζουμε πως προτεραιότητα έχουν - σύμφωνα με την Microsoft - τα νεότερα μηχανήματα και αυτά που έχουν χρησιμοποιηθεί τουλάχιστον μία φορά στις τελευταίες 30 ημέρες. Εναλλακτικά, βέβαια, μπορεί να... εξαναγκάσει κανείς το PC του να κάνει την αναβάθμιση "εδώ και τώρα" μεταβαίνοντας σε αυτήν την σελίδα και εκτελώντας το σχετικό αρχείο των 5 MB που βρίσκεται εκεί. Από αυτήν την σελίδα άλλωστε μπορεί να λάβει κανείς και το συνολικό αρχείο εγκατάστασης των Windows 10 σε νέο PC (ISO), έχοντας βέβαια στα υπ' όψιν πως για να τα χρησιμοποιήσει θα πρέπει να διαθέτει "κλειδί" ενεργοποίησης των Windows 10 πλέον (αφού τα αντίστοιχα από Windows 7 και 8.1 δεν είναι πια αξιοποιήσιμα).

Το Anniversary Update των Windows 10 φέρνει στο προσκήνιο ευρεία γκάμα προσθηκών και βελτιώσεων - τίποτε το... αληθινά συνταρακτικό, αλλά ευπρόσδεκτες αλλαγές και νέες δυνατότητες που καθιστούν το πιο πρόσφατο λειτουργικό της Microsoft ικανότερο κι ασφαλέστερο. Το υποσύστημα Windows Ink "βάζει σε τάξη" και υλοποιεί αρτιότερα τις λειτουργίες που σχετίζονται με την χρήση γραφίδας σε οθόνες αφής, ο Web browser της Microsoft, ο Edge, αποκτά επεκτασιμότητα, η "ψηφιακή βοηθός" Cortana γίνεται περισσότερο ευφυής (όχι πως αυτό ενδιαφέρει τους Έλληνες χρήστες βέβαια) και ενοποιείται το Microsoft Store ανάμεσα σε PC και Xbox One για κοινά games και apps. Το Anniversary Update για τα Windows 10 διορθώνει συνολικά σχεδόν 2000 (!) διαφορετικά λάθη και προβλήματα στον κώδικα του λειτουργικού της Microsoft που εντοπίστηκαν από τον περασμένο Νοέμβριο έως και τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου.

Την σημαντική αυτή αναβάθμιση έχουμε ήδη εγκαταστήσει σε τέσσερις διαφορετικούς προσωπικούς υπολογιστές με Windows 10 Pro και Windows 10 Home - από το Benchbox του Αθηνόραμα Digital και ένα Intel NUC i5 5220U, μέχρι το Dell XPS 15 9550 και έναν iMac 27 Retina - και αφενός δεν αντιμετωπίσαμε κανένα απολύτως πρόβλημα κατά την διαδικασία της αναβάθμισης, αφετέρου οι επιδόσεις των Windows 10 δεν επηρεάστηκαν στο παραμικρό (ούτε θετικά ούτε αρνητικά). Οι μικρές αλλαγές στο Start Menu είναι σωστές, η επιλογή Dark Theme σε μεγάλες οθόνες είναι χρησιμότατη, η λειτουργία Project To για απευθείας σύνδεση με άλλα PC εν δυνάμει σωτήρια.

Μόνο... παράπονό μας αυτή η εμμονή της Microsoft να προωθεί "με το ζόρι" τις υπηρεσίες της: η Cortana με την εγκατάσταση του Anniversary Update όχι μόνο επανενεργοποιείται αν την έχει απενεργοποιήσει κανείς, αλλά επιμένει να είναι ο de facto τρόπος αναζήτησης πληροφοριών (κι ας είναι άχρηστη στους Έλληνες καταναλωτές). Με το Update αυτό, άλλωστε, στην πρώτη επανεκκίνηση βρίσκει κανείς και πάλι μπροστά του όλα εκείνα τα apps της Microsoft που απεγκατέστησε επί τούτου, από τα Get Office και Get Started, μέχρι τα Groove Music και 3D Builder. Τσκ τσκ τσκ.

Ακόμη και στους χρήστες που δεν ενδιαφέρονται για κάποια από τις προαναφερθείσες νέες ή βελτιωμένες λειτουργίες, πάντως, η εγκατάσταση του Anniversary Update προτείνεται τόσο για τις διορθώσεις λαθών, όσο και για την αυξημένη ασφάλεια που τα Windows 10 προσφέρουν μετά την σχετική αναβάθμιση. Αναμένουμε με το ίδιο ενδιαφέρον και την αντίστοιχη των Windows 10 Mobile για συμβατά Lumia, η οποία τελικά δεν δόθηκε στο κοινό μαζί με την αντίστοιχη των Η/Υ. Και, εν καιρώ, ενημέρωση από την Microsoft για την αναβάθμιση 1611, φυσικά!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ