Windows 10: διαθέσιμο σε όλους το Creators Update

Με πρωτοβουλία του χρήστη για την ώρα, μέσω Windows Update σε λίγες ημέρες

Πιστή στην υπόσχεση που έδωσε στα μέσα Μάρτη, η Microsoft διέθεσε πριν από λίγες ώρες στο κοινό των Windows 10 την αναβάθμιση υπ' αριθμόν 1703, αυτήν δηλαδή που ονομάζει Creators Update λόγω κάποιων σχετικών λειτουργιών της. Η αναβάθμιση αυτή βρισκόταν υπό συνεχείς δοκιμές τις τελευταίες εβδομάδες από πολλές χιλιάδες χρήστες και ως εκ τούτου είναι απαλλαγμένη από την συντριπτική πλειοψηφία των προβλημάτων που θα μπορούσαν να προκύψουν - λαμβάνει, άλλωστε, κατά την εγκατάστασή της και δύο ακόμη ενημερώσεις "της τελευταίας στιγμής" για μικροασυμβατότητες που εντοπίστηκαν στο τέλος Μαρτίου. Έχουμε ήδη εγκαταστήσει το Creators Update σε 6 διαφορετικά PC, διαφόρων προδιαγραφών, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα - και οι πρώτες αναφορές από το Web συγκλίνουν στην ίδια απροβλημάτιστη μετάβαση.

Το Creators Update για τα Windows 10 θα αρχίσει να βρίσκει σταδιακά τον δρόμο του σε όλα τα PC που έχουν ήδη εγκατεστημένο το περυσινό Anniversary Update στις 11 Απριλίου, μέσα από τον γνωστό μηχανισμό Windows Update. Οι χρήστες, ωστόσο, που θέλουν να εγκαταστήσουν την αναβάθμιση αυτή στα PC τους άμεσα μπορούν να μεταβούν σε αυτήν την σελίδα του Web site της Microsoft και επιλέγοντας "Update Now" να λάβουν το Windows Update Assistant Tool. Εκτελώντας το "επιβάλλουν" στο σύστημά τους να λάβει τα απαραίτητα αρχεία εγκατάστασης και να την διεκπεραιώσει.

Αναφορικά με νέα χαρακτηριστικά και προσθήκες το Creators Update είναι αλήθεια πως δεν προσφέρει κάτι το... θεαματικό ή ανεπανάληπτα χρήσιμο - εκτός αν κρίνει οποιοσδήποτε ως τέτοια το πρόγραμμα "ζωγραφικής" αντικειμένων 3D ή τις αυτονόητες βελτιώσεις στις δυνατότητες του Microsoft Edge. Το πολυσυζητημένο Game Mode ακόμη δεν έχει αποδείξει τον λόγο ύπαρξής του, η Cortana δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμη χωρίς ελληνοστρεφή δεδομένα στα οποία να μπορεί να στηριχθεί, ενώ τα περιφερειακά εικονικής πραγματικότητας κι επαξαυμένης πραγματικότητας των οποίων την υποστήριξη ενεργοποιεί, ακόμη δεν υφίστανται στην αγορά. Αξίζει, ωστόσο, η Microsoft τα εύσημα για την διάθεση διόρθωσης, επέκτασης και βελτίωσης πάμπολλων μικρών στοιχείων στο περιβάλλον των Windows 10, καθώς φυσικά και για το γεγονός ότι συνεχίζει να εξελίσσει και να "θωρακίζει" σε σταθερή, προβλέψιμη βάση το καλύτερό της λειτουργικό της σύστημα, σκιαγραφώντας την πίστη που έχει στην μακροπρόθεσμη επιτυχία του.

Η μόνη, κατά την άποψή μας, σημαντική εξέλιξη που φέρνει στο προσκήνιο η διάθεση του Creators Update έχει να κάνει με την πρόθεση της Microsoft να μοιραστεί περισσότερα στοιχεία όσον αφορά στα προσωπικά δεδομένα που συλλέγουν τα Windows 10 και να καταστήσει σαφέστερο ποιά συλλέγει εξ ορισμού. Μέχρι σήμερα η ενημέρωση που είχε ο χρήστης των Windows 10 για το θέμα αυτό ήταν από ελλιπής έως ανύπαρκτη (έπρεπε στην ουσία να "το ψάξει μόνος του" στην περιοχή των Privacy Settings των ρυθμίσεων συστήματος), με το Creators Update ωστόσο έχει την ευκαιρία αμέσως μετά την εγκατάσταση να απενεργοποιήσει έναν αριθμό από κατηγορίες προσωπικών δεδομένων που αντλούνται από τα Windows 10, περιορίζοντας την συλλογή τους σε "βασικό" επίπεδο (Basic Level). Ο αμερικανικός κολοσσός διευκρινίζει πως τα δεδομένα που συλλέγονται δεν είναι μόνο αυτά, όμως στο Basic Level η αλήθεια είναι ότι στοιχεία απαράδεκτα (όπως αυτά της χρήσης εφαρμογών και apps) δεν περιλαμβάνονται πλέον εξ ορισμού.

Συν τοις άλλοις η Microsoft δημιούργησε μία ειδική σελίδα στο Web site της όπου καταγράφει συγκεντρωτικά όλες τις πηγές δεδομένων στις οποίες έχει πρόσβαση στο επίπεδο ιδιωτικότητας Basic - έστω κι αν οι περισσότερες είναι υπερβολικά τεχνικές για να κατανοηθούν από την συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών. Πολλά από τα δεδομένα που λαμβάνει ο αμερικανικός κολοσσός αν ο χρήστης αφήσει ενεργή την προεπιλεγμένη εναλλακτική, την συλλογή στοιχείων στο "Full" δηλαδή, βρίσκονται σε μία άλλη σελίδα πολύ περισσότερο κατανοητή (η οποία βεβαίως περιέχει και πολλά δεδομένα που ο χρήστης ίσως δεν θέλει να μοιραστεί με την Microsoft).

Αξίζει να σημειωθεί πως και στις δύο περιπτώσεις τα αναγραφόμενα δεδομένα που συλλέγονται αφορούν μόνο στα "διαγνωστικά", σε αυτά δηλαδή που βοηθούν στον εντοπισμό και την επίλυση προβλημάτων, όχι απαραίτητα σε όλα όσα συλλέγουν τα Windows 10. Δεν χωρά αμφιβολία, πάντως, στο γεγονός ότι οι κινήσεις αυτές της Microsoft είναι προς την σωστή κατεύθυνση - αν μη τί άλλο επειδή θέτουν στην αντίληψη του κοινού πόσα δεδομένα αντλούσε εν αγνοία τους από τα Windows 10 μέχρι σήμερα. Ομολογουμένως, πρόοδος!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ