Το αβάσταχτο ημίμετρο των netbooks

Και γιατί... μόδα είναι, θα περάσουν. Μάλλον.

Αίσθηση, συζητήσεις, μέχρι και... ενδοεταιρικές αντιδράσεις προκάλεσε πριν από λίγες μέρες ο Michael Dell της ομώνυμης πολυεθνικής κατασκευάστριας προσωπικών υπολογιστών, ο οποίος υποστήριξε με απόλυτη σοβαρότητα ότι τα netbooks αποδεικνύονται αποτυχημένα ως επιλογές, από μεγάλο ποσοστό των καταναλωτών που τα αποκτά και σε εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα. Ως netbook, βεβαίως, ορίζουμε εκείνους τους λιλιπούτειους φορητούς Η/Υ που πρακτικά όλοι οι κατασκευαστές στον κόσμο παράγουν και κυκλοφορούν τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες, με σχεδόν ταυτόσημες προδιαγραφές και πανομοιότυπο design, σημειώνοντας ωστόσο εξαιρετική επιτυχία λόγω της χαμηλής τιμής πώλησης που αυτά τα μοντέλα φέρουν. H Dell επίσης κατασκευάζει τέτοια συστήματα (από τα πιο ενδιαφέροντα μάλιστα) αυτό όμως δεν εμπόδισε τον ιδιοκτήτη της να παραδεχθεί ότι "μέσα στις πρώτες 36 ώρες χρήσης ενός netbook, ο χρήστης του έχει ήδη αρχίσει να δυσφορεί με τη μικρή οθόνη, το στριμωγμένο πληκτρολόγιο και τις περιορισμένες επιδόσεις".

Ο άνθρωπος έχει απόλυτο δίκιο, ωστόσο. Θα το παραδεχθεί οποιοσδήποτε έχει χρησιμοποιήσει ένα τυπικό netbook για ο,τιδήποτε άλλο πέραν του Web browsing (με 3-4 παράθυρα το πολύ) και της επεξεργασίας κειμένου με Wordpad. Έχει σημασία, βέβαια, η πρότερη εμπειρία του καταναλωτή με άλλα laptop ή όχι: αν είναι ή ήταν κάτοχος "κανονικού" φορητού υπολογιστή, ο χρήστης χάνει την υπομονή του πολύ γρηγορότερα. Αν είναι ο πρώτος του, καταβάλλει περισσότερη προσπάθεια για περισσότερο χρόνο, καθώς δεν έχει μέτρο σύγκρισης. Αργά ή γρήγορα, ωστόσο, η όλη διαδικασία εξοικείωσης έχει το ίδιο αποτέλεσμα σε πάρα πολλές των περιπτώσεων: το όποιο netbook, όσο καλής κατασκευής και φροντισμένου design κι αν είναι, καταλήγει να χρησιμοποιείται ευκαιριακά, για σχετικά λίγη ώρα και για τα απολύτως απαραίτητα (όποια τυχαίνει να είναι αυτά). Ως gadget, όχι ως Η/Υ. Και η διαφορά μεταξύ τους παραμένει, ας είμαστε ειλικρινείς, μεγάλη.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που θα υποστηρίξουν ότι τον Michael Dell... καθόλου δεν τον πειράζει να περιφρονήσουμε τα netbooks και να αγοράσουμε "κανονικά" laptop, καθώς η εταιρεία του σ' αυτά έχει μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους. Ίσως εκεί μπορούν να βρεθούν τα κίνητρα των δηλώσεών του και ναι, ίσως να είναι κι έτσι. Λίγοι, όμως, είναι αυτοί που μπορούν να αρνηθούν ότι τα netbooks δεν προσφέρουν πια δείκτη κόστους/αξίας υψηλό, το στοιχείο που τα οδήγησε στην εμπορική επιτυχία. Όταν τα netbooks κόστιζαν €399-€499 και τα φθηνότερα laptop από €799 "και πάνω", ναι, τα πρώτα ήταν θελκτικά. Όταν όμως σήμερα κοστίζουν €299-€399 και στα €399-€499 αγοράζει κανείς αξιοπρεπέστατα laptop που προσφέρουν "σωστές" οθόνες, εύχρηστα πληκτρολόγια και περισσότερη ισχύ, τα netbooks δεν είναι πια "κελεπούρι". Είναι μία μόδα που συνεχίζεται λόγω... κεκτημένης ταχύτητας και κάποια στιγμή μέσα στο 2010 - αν η αγορά έχει οποιαδήποτε λογική - θα "περάσει". Από την άλλη, ποιός μπορεί να κάνει τέτοιες προβλέψεις για μια κατηγορία που ξεκίνησε με ένα προϊόν όνοματι... EeePC; Κανείς απολύτως!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ