Τέλος εποχής για την ΑTI

H AMD καταργεί τη σχετική ονομασία. Θυμόμαστε.

Ήταν θέμα χρόνου, φυσικά - ακόμη κι έτσι όμως... ε, είναι από τις ειδήσεις εκείνες που πάντα γνωρίζαμε ότι θα μας προξενήσουν μία μικρή θλίψη όταν τις γράψουμε. Η AMD, τέσσερα χρόνια μετά την εξαγορά της ATI (που πραγματοποίησε αιφνιδιαστικά και σε μία εποχή πολλά υποσχόμενη για το μέλλον των επεξεργαστών GPU), ανακοίνωσε επίσημα ότι από την επόμενη γενιά καρτών γραφικών της και μετά η ονομασία της δεύτερης θα πάψει πλέον να χρησιμοποιείται. Η επιλογή αυτή της AMD ουσιαστικά ισοδυναμεί με ευθανασία του ιστορικού brand name της ATI, το οποίο θα αφαιρεθεί ακόμη και από τεχνολογίες με τις οποίες ως τώρα το έχει συνδέσει άρρηκτα, όπως την Eyefinity. Η εξέλιξη αυτή, άλλωστε, σηματοδοτεί και ένα αληθινό "τέλος εποχής" για την αγορά των 3D γραφικών και του PC gaming - και όχι μόνο από πλευράς marketing.

Η ΑΤΙ επί σειρά ετών - για την ακρίβεια σχεδόν 15 - έπαιξε τον πολύ σημαντικό ρόλο του "αντίπαλου δέους" για την nVidia, εταιρεία που ναι μεν δημιούργησε την αγορά των καρτών γραφικών 3D, αλλά έκανε και ουκ ολίγα "φάουλ" εις βάρος του καταναλωτικού κοινού. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, δε, η ATI ήταν η εταιρεία που είχε την καλύτερη πρόταση στην κατηγορία αυτή των προϊόντων - όπως συνέβη με τη θρυλική 9700 και την περυσινή σειρά των 5xxx. Χάρις στον τεχνολογικό και τιμολογιακό πόλεμο των ATI και nVidia, ουυσιαστικά, χαιρόμαστε σήμερα όχι μόνο τα έξοχα γραφικά των PC games, αλλά και των Xbox 360 και PS3 (αφού οι δύο αυτές εταιρείες έχουν αντίστοιχα σχεδιάσει τα chip γραφικών για λογαριασμό των Microsoft και Sony).

Αναγνωρίζοντας πιθανώς τη συμβολή της ATI στην εξέλιξη των 3D γραφικών σε αυτό που είναι σήμερα - αλλά και για λόγους καθαρά εμπορικούς - η AMD δεν καταργεί τα brand name που χαρακτηρίζουν τις κάρτες γραφικών της, με άλλα λόγια τα Radeon και FireGL (για την καταναλωτική και επαγγελματική αγορά αντίστοιχα). Από τον Νοέμβριο και μετά, ωστόσο, θα μιλάμε πια για AMD Radeon και AMD FirePro, καθώς η αντίπαλος της Intel θεωρεί πως έτσι τοποθετείται καλύτερα απέναντι στην nVidia. Η πρόθεση της AMD, άλλωστε, να προχωρήσει σύντομα και στην παρουσίαση chipset που ενσωματώνει τον κεντρικό επεξεργαστή και την κάρτα γραφικών σε ένα chip - τo περίφημο Fusion APU - δεν είναι άσχετη με όλα αυτά.

Όπως και να έχει το πράγμα... αντίο, ATI. Μας άρεσε το χρώμα και τα προϊόντα σου, πολύ. Θα είναι ίδια πλέον η αγορά των 3D γραφικών με... δύο αποχρώσεις του πράσινου στα δύο μισά του γηπέδου, αντί για το κόκκινο εναντίον του πράσινου; Υποθέτουμε, θα δείξει!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ