Sony Xperia Z2 Tablet

Γρήγορο, αδιάβροχο, καλύτερο από ποτέ

Οι ομοιότητες του Z2 με τον προκάτοχό του, ωστόσο, σταματούν εκεί: σε όλα τα άλλα ο "διάδοχος" είναι σημαντικά βελτιωμένος. Προσφέρει ευδιάκριτα ταχύτερο επεξεργαστή και περισσότερη μνήμη λειτουργίας (3 GB αντί για 2), στοιχεία που - σε συνδυασμό με την πιο πρόσφατη έκδοση του Android, την 4.4.2 "KitKat" - έχουν ως αποτέλεσμα υψηλότατες επιδόσεις στα πάντα, από τις πλέον απαιτητικές εφαρμογές και games, μέχρι την γρήγορη, ομαλή περιήγηση στο λειτουργικό και τη μετάβαση σε πολλαπλά apps. Η κύρια κάμερα των 8 Megapixel είναι περισσότερο "σβέλτη" και προσφέρει ευρύτερη γκάμα επιλογών και ρυθμίσεων (για όσους αρέσκονται στη φωτογράφηση με tablet βέβαια), ενώ τα αποτελέσματα στη σύλληψη video δείχνουν επίσης καλύτερα από του Z. H Sony έχει κάνει γενικότερα πιο πολλή δουλειά στο συνοδευτικό software απ' ότι πέρυσι - χωρίς να "φορτώσει" το Android με πολλά... περιττά - και το Z2 σαφώς επωφελείται του γεγονότος.

Βελτιωμένη σε κάποια πράγματα, αλλά όχι σε όλα, εμφανίζεται και η οθόνη του Z2. Στις 10 ίντσες η ανάλυση των 1920x1200 pixel απεικονίζει τα πάντα με λεπτομέρεια - ας μην ξεχνάμε βέβαια πως ήδη υπάρχουν tablet με ανάλυση 2560x1600 pixel στην ίδια διαγώνιο και πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα πληθύνουν - και η απόδοση των χρωμάτων είναι καλύτερη: οι έντονες αποχρώσεις αποδίδονται εντυπωσιακά, χωρίς να "βλάπτεται" όμως το μαύρο ή το λευκό. Οι γωνίες θέασης είναι επίσης πολύ καλές, ακόμη και σε ανοιχτούς χώρους (έστω κι αν η οθόνη δεν παύει ν' αντανακλά πολύ από τον περιβάλλοντα φωτισμό). Το Z2 σχεδόν... προκαλεί τον κάτοχό του να το χρησιμοποιεί με τη φωτεινότητα σε υψηλά επίπεδα ώστε να απολαμβάνει την εντυπωσιακή αυτή απεικόνιση, όμως κάτι τέτοιο - και η ενασχόληση με απαιτητικά games - έχουν ολοφάνερες επιπτώσεις στην αυτονομία της συσκευής. Με "φυσιολογική" χρήση αγγίξαμε τις 12 ώρες λειτουργίας, με "έντονη" όμως δεν ξεπεράσαμε τις 6. Όπως και στο Ζ, καλύτερη θα μπορούσε να είναι και η απόδοση του ήχου στο Ζ2, καθώς τα ενσωματωμένα ηχεία κάπως αδύναμα (συνέπεια του λεπτού περιβλήματος πιθανότατα) και σε υψηλή ένταση μπορούν να προκαλέσουν αλλοιώσεις.

Όταν όλα έχουν ειπωθεί, με το κορυφαίο της tablet η Sony ακολουθεί αυτό που... καθιέρωσε η Apple ως πρακτική και διακρίνουμε πια ως ολοφάνερη τάση το 2014: την προσέγγιση της σταδιακής και όχι μεγάλης εξέλιξης από μοντέλο σε μοντέλο. Το είδαμε σε όλα τα iPhone και iPad, στα Galaxy S της Samsung, στα One της HTC... και τo Xperia Ζ2 είναι αυτής της συλλογιστικής. Κρατά το όμορφο design, το λεπτό κι ελαφρύ περίβλημα, την ποιοτική απεικόνιση, την αντοχή σε νερό ή σκόνη και την καλή κάμερα του Ζ, προσθέτει πιο πολλή μνήμη λειτουργίας και ταχύτερο επεξεργαστή, "δένει" όλα τα παραπάνω με βελτιωμένο software και στοχεύει στο ίδιο πρακτικά κοινό.

H αλήθεια είναι πως την τιμή πώλησης των €649 με αποθηκευτικό χώρο των 16 GB, έστω και με το κύκλωμα διασύνδεσης με δίκτυα τηλεφωνίας 4G, δεν θα την χαρακτήριζε κανείς χαμηλή - ειδικά λαμβάνοντας στα υπ' όψιν τον ανταγωνισμό από iPad και Galaxy Note - όμως το Z2 στηρίζεται σε χαρακτηριστικά όπως η θύρα υπερύθρων ακτίνων, η συμβατότητα με τα χειριστήρια του PS3 και η άμεση συνεργασία με τις υπηρεσίες περιεχομένου της Sony για να διαφοροποιηθεί. Ανάμεσα στα αμέτρητα tablet με Android "εκεί έξω", ξεχωρίζει - αυτό είναι το μόνο βέβαιο. Η αξία που αποδίδει κανείς σε αυτό... παραμένει στην κρίση του καθενός!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ