Samsung Galaxy Note 10.1

Επαγγελματικό κι εντυπωσιακό

Το σίγουρο είναι πως για επαγγελματική χρήση το νέο Galaxy Note 10.1 υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις οποιουδήποτε, καθώς είναι από τα ελάχιστα tablets που προσφέρει "αληθινό" multitasking - ταυτόχρονη εκτέλεση πολλαπλών apps, δηλαδή, ώστε να μεταφέρουμε γρήγορα και εύκολα δεδομένα από την μία στην άλλη. Η υψηλή ανάλυση της οθόνης, από τη μία πλευρά, βοηθά σε αυτό σημαντικά. Από την άλλη βοηθά τόσο το εξειδικευμένο software της Samsung, όσο και το συνοδευτικό πενάκι - και τα δύο χρειάζονται κάποιο χρόνο εξοικείωσης (και μπορεί ένα ποσοστό των χρηστών να μην τα... συμπαθήσει ποτέ πραγματικά) αλλά δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός ότι ο συνδυασμός τους σε περιβάλλον Android είναι ό,τι αποτελεσματικότερο έχουμε συναντήσει για σοβαρή δουλειά.

Και κατά τη χρήση γενικότερων λειτουργιών, πάντως, το καινούργιο Note δεν έδωσε καμία λαβή για παράπονα. Με δεδομένο το πόσο μεγάλη και ενεργοβόρα είναι η οθόνη του, για παράδειγμα, οι περίπου 8.5 ώρες χρήσης που "αποσπάσαμε" από αυτό πριν αγγίξει το 5% μπαταρίας κρίνονται άκρως ικανοποιητικές. Στη χρήση ως e-reader κάποιες φορές αποδείχθηκε λίγο βαρύτερο απ' όσο θα θέλαμε (είναι και 540 γραμμάρια), όμως όχι σε βαθμό ενοχλητικό. Η σχεδόν... υπερβολικής φωτεινότητας οθόνη του κατέστησε εφικτή τη χρήση και έξω, στο φως του ήλιου, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα - σχεδόν κανένα tablet δεν μπορεί να ισχυριστεί το ίδιο - ενώ οι φωτογραφίες και το video που συλλαμβάνει η κύρια κάμερα της συσκευής είναι αποδεκτής έως καλής ποιότητας, ανάλογα με το φωτισμό. Για όποιον θεωρεί πως θα χρησιμοποιεί κάμερα σε tablet συχνά, δηλαδή.

Όταν όλα έχουν ειπωθεί, η Samsung έχει ένα πολύ ισχυρό "χαρτί" με το νέο Galaxy Note... και το ξέρει. Ίσως γι' αυτό το λόγο ζητά και €599 για το μοντέλο Wi-Fi με αποθηκευτικό χώρο 16 GB - η εκδοχή LTE κοστίζει €100 παραπάνω, όπως και αυτή των 32 GB - κόστος που πέρυσι θα θεωρούσαμε υψηλό. Είναι ωστόσο τόσο εντυπωσιακά καλή η οθόνη του, και το συνοδευτικό πενάκι σε βάθος χρόνου μπορεί να εξελιχθεί σε τέτοιο εργαλείο δουλειάς, που δικαιολογημένα ζητά "το κάτι παραπάνω". Αν δεχθεί την αναβάθμιση του λειτουργικού της Google στην έκδοση 4.4 σύντομα (αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην 4.3), θα είναι το επαγγελματικό Android tablet βάσει του οποίου θα κριθούν όλα τα άλλα της κατηγορίας φέτος. Και με τόσους αξιόλογους ανταγωνιστές στον ορίζοντα από τη Sony, την LG και την ίδια τη Samsung λίγο αργότερα...; Το καλύτερο κοπλιμέντο!

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ