Πλήρη Windows 10 σε συσκευές επεξεργαστών ARM

Παραθυρικό Microsoft Office σε smartphones και tablets με μεγάλη αυτονομία... κάποια στιγμή

Η Microsoft δυστυχώς έχει αποδείξει έμπρακτα είναι μία εταιρεία... πολλαπλών ταχυτήτων, με την έννοια πως άλλες φορές έχει όραμα και στόχους που βρίσκονται "μπροστά από την εποχή τους" και άλλες φορές περιορίζεται στο να ακολουθεί άλλες εταιρείες που αληθινά καινοτομούν. Η μελλοντική προσθήκη λειτουργιών στην "ψηφιακή βοηθό" Cortana των Windows 10 ώστε να λειτουργεί ακριβώς όπως σημερινές συσκευές τύπου Amazon Echo και Google Home (εξ ολοκλήρου με φωνητικό χειρισμό δηλαδή) είναι παράδειγμα της δεύτερης... συνήθειας της Microsoft. Ενίοτε όμως έχουμε και παραδείγματα της πρώτης, όπου το όραμα του αμερικανικού κολοσσού περιοριζόταν από την υπάρχουσα τεχνολογία - και όταν αυτή ωριμάζει επαρκώς (και δεν έχει στο μεταξύ "χαθεί κάποιο τρένο" βέβαια...) το όραμα μπορεί να υλοποιηθεί. Και αυτό ακριβώς φαίνεται να σχεδιάζεται για τα Windows 10.

To λειτουργικό των Αμερικανών χρησιμοποιείται ήδη από πολλά εκατομμύρια PC σε όλο τον κόσμο, αλλά PC που στηρίζονται σε επεξεργαστές Intel. Από την άλλη πλευρά τα πλέον επιτυχημένα smartphones και tablets - από τα iPhone και iPad μέχρι τα Samsung Galaxy S - στηρίζονται σε επεξεργαστές αρχιτεκτονικής ARM. H Microsoft είχε κάνει στο παρελθόν απόπειρα να προσφέρει Windows στις συσκευές της δεύτερης κατηγορίας, τα διαβόητα Windows RT, όμως η προσπάθεια εξελίχθηκε σε παταγώδη αποτυχία για πολλούς και διάφορους λόγους. Προς την ίδια κατεύθυνση, δε, κινείται εδώ και πάρα πολύ καιρό η προσπάθεια των Windows 10 Mobile. Και στις δύο περιπτώσεις η αιτία είναι απλή και ολοφάνερη: ο κόσμος δεν θέλει να χρησιμοποιήσει περιορισμένη έκδοση των Windows με περιορισμένα apps. Θέλει τα πλήρη Windows, το πλήρες Office, το πλήρες Photoshop, όπως τα έχει συνηθίσει παραθυρικά. Κοινώς σε συστήματα αρχιτεκτονικής Intel... μόνο που η Intel έχει επίσης ήδη εξέλθει από την αγορά των smartphones και tablets, έχοντας ηττηθεί οικτρά σε όλα τα επίπεδα.

Η λύση βρίσκεται για άλλη μια φορά στην εξομοίωση λογισμικού (emulation): η Microsoft σκοπεύει να προσφέρει τα πλήρη Windows 10 Ηome και Pro - ακόμη και τα εταιρικά Enterprise - για επεξεργαστές αρχιτεκτονικής ARM, όπως τους δημοφιλέστατους της Qualcomm για παράδειγμα, και μέσω εξομοίωσης να επιτρέπει σε smartphones ή tablets με αυτούς την εγκατάσταση και λειτουργία ακριβώς των ίδιων παραθυρικών εφαρμογών που χρησιμοποιούμε στα desktop ή laptop με επεξεργαστές Intel. Στο πρόσφατο συνέδριο WinHEC που έλαβε χώρα στην Shenzhen της Κίνας η Microsoft επέδειξε αυτά τα Windows 10 να εκτελούν "κανονικά και με τον νόμο" το παραθυρικό Photoshop σε συσκευή με επεξεργαστή Snapdragon 820, τον δημοφιλέστερο φέτος σε smartphones που στηρίζονται σε Android. Στo σχετικό video μπορεί να δει κανείς την διάσημη εφαρμογή της Adobe, έναν media player, ακόμη και ένα πλήρες game για Windows 10 να λειτουργούν σε τέτοια συσκευή.

Ο επερχόμενος Snapdragon 835 του 2017, υποστηρίζουν οι Microsoft και Qualcomm, θα είναι τόσο ισχυρός ώστε να εκτελεί κοινές παραθυρικές εφαρμογές των Windows 10 σε πλήρη ταχύτητα και χωρίς καμία απολύτως αλλαγή. Έτσι δεν υπάρχει ανάγκη χρήσης των περιορισμένων "εκδόσεων" αυτών των εφαρμογών σε μορφή Universal apps, ενώ η όλη εξέλιξη πρακτικά σημαίνει φυσικά και την οριστική... ευθανασία των Windows 10 Mobile με ακριβώς τον ίδιο άδοξο τρόπο που την υπέστησαν τα Windows RT. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όλα τα υπάρχοντα Microsoft Lumia, που στηρίζονται στον επεξεργαστή Qualcomm 810, είναι πιθανώς ήδη δρομολογημένα προς συνταξιοδότηση, αλλά και πως το περίφημο, φημολογούμενο Surface Phone θα στηρίζεται σε πλήρη Windows 10.

Ο καθένας μπορεί να υποστηρίξει πως τεχνολογική εξέλιξη χωρίς και κάποια "θύματα" δεν είναι δυνατόν να υπάρξει βέβαια - όμως η Microsoft ενδέχεται να έχει πια κουράσει το κοινό που κάθε φορά τιμά τις προσπάθειές της και καταλήγει να... μένει στα χέρια με άχρηστα προϊόντα. Αν αυτό ισχύει και σε ποιόν βαθμό, ωστόσο, θα πρέπει να περιμένουμε το λιγότερο ως τα μέσα ή τέλη του 2017 για να το διαπιστώσουμε. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ