PC με οθόνη αφής: η χίμαιρα

Αλλιώς: γιατί το... Minority Report δεν είναι για το desktop

Με τα Windows 7 της Microsoft να βρίσκονται πια αληθινά προ των πυλών - σε δύο εβδομάδες κυκλοφορεί η ελληνική έκδοση, η αγγλική νωρίτερα - επανέρχεται στο προσκήνιο ένα θέμα και μία ολόκληρη προϊοντική κατηγορία που, όχι τυχαία, είχε... "κουκουλωθεί" μέχρι πρότινος. Αναφερόμαστε στους προσωπικούς υπολογιστές με οθόνη αφής και το αν και κατά πόσο είναι εν τέλει τόσο χρήσιμοι όσο είναι αρχικά εντυπωσιακοί - μία συζήτηση που μπορεί μεν να ξεκίνησε από τις σκηνές του... Minority Report, έχει καταλήξει όμως σε προϊόντα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα καταστήματα, όπως τη σειρά TouchSmart της Hewlett Packard. Τα Windows 7 υποστηρίζουν τις οθόνες αφής αρτιότερα και πληρέστερα από κάθε άλλη έκδοση στο παρελθόν, οι κατασκευαστές συνθέτουν όμορφα, ικανότατα PC με τέτοιες δυνατότητες... πού είναι το πρόβλημα και το θέμα προς συζήτηση, λοιπόν;

Το πρόβλημα βρίσκεται, δυστυχώς, στο... πρακτικό του όλου πράγματος. Αυτή τη στιγμή, τόσο το software όσο και το hardware που μας επιτρέπουν να χειριστούμε ένα PC εκτείνοντας τα χέρια μας κι αγγίζοντας μία οθόνη, είναι αρκετά ώριμα ώστε να λειτουργούν χωρίς τα προβλήματα του παρελθόντος. Ο... "αδύναμος κρίκος" βρίσκεται στον χειρισμό αυτόν καθ' αυτόν: όπως θα πιστοποιήσει οποιοσδήποτε έχει δοκιμάσει για περισσότερα από 5 λεπτά να χειριστεί έτσι ένα PC, είναι απλώς πολύ κουραστική για να είναι βολική η προσέγγιση αυτή. Οι ειδικοί κινησιολογίας υποστηρίζουν ότι αυτό οφείλεται στη συγκεκριμένη στάση των χεριών και το γεγονός ότι βρίσκονται ψηλότερα από την καρδιά, οπότε απαιτείται περισσότερη προσπάθεια από το κυκλοφορικό και επέρχεται μυϊκός κάματος ευκολότερα.

Βεβαίως, για το πάτημα μερικών εικονικών πλήκτρων (π.χ. την επιλογή μιας ταινίας για αναπαραγωγή μέσα από ένα περιβάλλον Media Center), ένας Η/Υ που αξιοποιεί touchscreen φαίνεται και είναι όντως... μελλοντολογικός στην αίσθηση. Για εκτενή χειρισμό όμως - και σίγουρα για δουλειά ή παιχνίδι - μία οθόνη αφής φοβόμαστε ότι θα έστελνε το 90% των χρηστών... πίσω στο πληκτρολόγιο και το mouse τάχιστα. Πώς λοιπόν εξηγείται η επιτυχία του iPhone, οι συζητήσεις επί συζητήσεων για το επερχόμενο iTablet της Apple (το netbook σε μορφή μεγεθυμένου iPhone) ή η άνετη χρήση του Microsoft Surface (του γνωστού... "οθονοτραπεζιού"); Απλό. Όλα είναι τοποθετημένα "χαμηλά" και όλα μπορεί να τα χειριστεί κανείς με σύντομες, μικρές κινήσεις των χεριών ή και μόνο των αντιχείρων. Για να είναι εύχρηστη, μία μεγάλη οθόνη αφής θα έπρεπε να είναι τοποθετημένη έτσι ώστε ο χρήστης να τη χειρίζεται με τα χέρια σε ορθή γωνία και αυτή να βρίσκεται, ιδανικά, υπό κλίση. Ποιός θα είναι ο πρώτος κατασκευαστής που θα παρουσιάσει τέτοιας διάταξης PC; Ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ