Optimus: και έτσι, και αλλιώς

Η nVidia με νέα πρόταση για τα γραφικά των laptops

Το σημαντικό σε όλα αυτά είναι το γεγονός ότι η εναλλαγή ανάμεσα στο "βασικό" και το "καλό" chipset γραφικών γίνεται χωρίς ο χρήστης να πρέπει να κάνει ο,τιδήποτε γι' αυτό. Από την στιγμή που θα ρυθμιστεί ο driver του Optimus, όλα γίνονται αυτόματα και χωρίς παρενέργειες. Oύτε restart, ούτε διακόπτες να πατήσει ο χρήστης, ούτε τρεμόπαιγμα της οθόνης όταν γίνεται η εναλλαγή, ούτε καμία άλλη από τις... παιδικές ασθένειες του παρελθόντος. H nVidia έχει υποσχεθεί, άλλωστε, ότι θα εντάξει το Optimus στο πρόγραμμα ανανέωσης των drivers που ακολουθεί για όλα της τα chipset, ώστε να υπάρχουν το λιγότερο 4 ανανεώσεις το χρόνο για βελτιστοποίηση της λειτουργίας του.

Το Optimus συνεργάζεται με όλους τους φορητούς επεξεργαστές της Intel των τελευταίων 12 μηνών και όλα της τα chipset "βασικών" δυνατοτήτων στα γραφικά, αλλά και - φυσικά - με τα chipset εξελιγμένων δυνατοτήτων της ίδιας της nVidia. Το minimum σε αυτά είναι το GeForce G210M, με υποστήριξη για τα G310/330 "και πάνω" (εννοείται ότι και τα μελλοντικά μοντέλα της nVidia που δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί θα υποστηρίζουν το Optimus). Περισσότερο θα ωφεληθούν, προφανώς, τα ισχυρά laptop που τυγχάνουν και γενικότερης χρήσης, καθώς εκεί βρίσκεται πιο πολύ η ανάγκη να εξοικονομηθεί μπαταρία και να μην καταναλώνει η "καλή" κάρτα γραφικών άσκοπα ρεύμα.

Λόγω του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το Optimus, θεωρητικά είναι εφικτό να εφαρμοστεί και στα λίγα laptop που, αυτή τη στιγμή, ενσωματώνουν και βασικού επιπέδου, και καλού επιπέδου "κάρτα γραφικών". Η nVidia ωστόσο συστήνει τον σχεδιασμό και κατασκευή laptop που, από δω και στο εξής, θα λαμβάνουν στα υπόψιν την ύπαρξη του Optimus ώστε να ωφελούνται και από την καλύτερη διαχείριση της "καλής" κάρτας γραφικών όσον αφορά στις επιδόσεις, και από τις ευεργετική του επιρροή στην αυτονομία ενός φορητού υπολογιστή. Η Asus είναι η πρώτη εταιρεία που θα κυκλοφορήσει μοντέλο εξοπλισμένο με Optimums σύντομα (το UL50Vf) κι έχει ανακοινώσει 3 μοντέλα ακόμη. Αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες κατασκευάστριες εταιρείες γιατί... πολύ απλά, η πρόταση της nVidia - αν δουλεύει όπως το διαφημίζει - είναι υπερβολικά σημαντική για να αγνοηθεί. Εν αναμονή των πρώτων laptop για games με... ώρες αντοχών, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ