nVidia Titan X, για games σε εικόνα 4Κ

Η ισχυρότερη - για την ώρα - κάρτα γραφικών της αγοράς για Η/Υ, διαθέσιμη άμεσα

To 2015, με την κυκλοφορία των Windows 10 και μία πλειάδα από PC games υψηλών προδιαγραφών στον ορίζοντα, προδιαγράφεται άκρως ενδιαφέρον για το κοινό που θέλει να παίζει τις καλύτερες παραγωγές για Η/Υ, στην καλύτερη δυνατή ποιότητα απεικόνισης. Η nVidia θέλει για όλων των ειδών τους λόγους να διατηρήσει την πλεονεκτική θέση που έχει "χτίσει" απέναντι στην AMD όσον αφορά στις κάρτες γραφικών, γι' αυτό και κάνει από νωρίς την... πρώτη κίνηση στη σκακιέρα με νέα πρόταση γι' αυτό ακριβώς το κοινό των υψηλών απαιτήσεων. Αναφερόμαστε φυσικά στην Titan X, την οποία ο διευθύνοντας σύμβουλος της nVidia αποκάλυψε "μερικώς" στην Game Developers Conference 2015 πριν από δύο εβδομάδες και σήμερα γίνεται διαθέσιμη στο ευρύ κοινό. Όσο ευρύ μπορεί να είναι, βέβαια, ένα κοινό πρόθυμο να καταβάλλει περισσότερα από €1000 για μία κάρτα γραφικών.

H Titan X είναι ο αληθινός διάδοχος της αρχικής Titan που είχε κυκλοφορήσει την άνοιξη του 2013 ορίζοντας τότε νέο επίπεδο στην απόδοση 3D γραφικών (η Titan Black που επακολούθησε προσέφερε βελτιώσεις "στα σημεία" μόνο). Όπως και τότε, έτσι και σήμερα η νέα Titan είναι το ισχυρότερο προϊόν του είδους του - μιλώντας πάντοτε για "μονές" κάρτες γραφικών και όχι για "διπλές" όπως η Titan Z - και τα τεχνικά της χαρακτηριστικά είναι αντίστοιχου επιπέδου: στηριζόμενη στην αρχιτεκτονική "Μaxwell" της nVidia (την οποία αξιοποιεί και η μέχρι χθες κορυφαία GTX 980), η Titan X ενσωματώνει όχι μόνο 3072 υποπυρήνες επεξεργασίας, αλλά και περισσότερα υποσυστήματα απόδοσης υφής υλικών (texture units), περισσότερες μονάδες απόδοσης εφέ (ROPs) και περισσότερους παράλληλους συνεπεξεργαστές (streaming units) από ποτέ. Είναι, δε, η πρώτη κάρτα γραφικών του είδους της που ενσωματώνει 12 (!) GB μνήμης δικά της - ποσό που φαντάζει υπερβολικό για τα σημερινά δεδομένα, όχι όμως και για αυτά των επόμενων 18-24 μηνών.

Κάτι σημαντικό που έχει κατορθώσει η nVidia με την Titan X σχετίζεται με την κατανάλωση ρεύματος: οι απαιτήσεις της νέας της κάρτας σε τροφοδοσία δεν ξεπερνούν τα 250 Watt (σε πλήρη φόρτο επεξεργαστικό), οπότε θεωρητικά μπορεί να συνθέσει κανείς ένα πλήρες PC που να την αξιοποιεί, ακόμη και με τροφοδοτικό των 550-600 Watt. Το "τίμημα" που καταβλήθηκε για τις περιορισμένες απαιτήσεις σε κατανάλωση - και άμεση συνέπεια του γεγονότος ότι η Titan X "στριμώχνει" πάνω από 8 (!) δισεκατομμύρια transistors στο κύριο chip της - είναι η κατά τι χαμηλότερη ταχύτητα ρολογιού για τον πυρήνα της Titan X σε σχέση με την αντίστοιχη της GTX 980, όμως το "τυπικό" του 1 GHz ταχύτητας συνεχίζει να είναι άκρως ικανοποιητικό - και να αφήνει σημαντικό περιθώριο για υπερχρονισμό (overclocking) με τη βοήθεια software ή/και καλύτερου συστήματος ψύξης από το "απλό" της nVidia. Την χαμηλότερη ταχύτητα ρολογιού, δε, πρακτικά εξισορροπεί το αυξημένο εύρος μετάδοσης δεδομένων του διαύλου της Titan X, που ξεπερνά τα 335 GB/sec, σημαντικά μεγαλύτερο των 224 GB/sec της GTX 980.

Στις δοκιμές που δημοσίευσαν τα κορυφαία τεχνικά μέσα ενημέρωσης για την Titan X (με τη λήξη του σχετικού embargo φυσικά) διαπιστώθηκε αυτό που, λίγο έως πολύ, περιμέναμε: η νέα κάρτα γραφικών της nVidia είναι ισχυρότερη όλων όσων κυκλοφορούν μέχρι στιγμής στην αγορά, με προβάδισμα που κυμαίνεται από το 20% έως το 35% περίπου, ανάλογα με τον τίτλο όπου γίνεται η μέτρηση. Η αλήθεια είναι, πάντως, πως περισσότερο διακριτή γίνεται η διαφορά της σε σχέση με την GTX 980 και την Radeon R9 290X της AMD όταν η ανάλυση των μετρήσεων τοποθετείται στα 3840x2160 pixel (κοινώς την ανάλυση εικόνας 4Κ): εκεί η Titan X "περνά μπροστά" με σταθερό προβάδισμα άνω του 30%, με όλα μάλιστα τα εφέ βελτίωσης της ποιότητας εικόνας ενεργοποιημένα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η nVidia προωθεί αυτήν την κάρτα γραφικών ως εξ αρχής σχεδιασμένη να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των PC games σε ανάλυση 4Κ χωρίς ο παίκτης να πρέπει να να καταφύγει σε διάταξη SLI για να επιτύχει ομαλή ροή των καρέ. Με "λογικό" υπερχρονισμό, η Titan X σε πολλά τεστ σε ανάλυση 4Κ άγγιξε την... Titan Z, η οποία όμως είναι στην ουσία δύο Titan Black συνενωμένες!

Όταν όλα έχουν ειπωθεί, η Titan X φαίνεται να συνεχίζει την παράδοση της αρχικής Titan με απόλυτη επιτυχία, απευθυνόμενη στους ίδιους πρακτικά καταναλωτές (το κόστος των €1000 και για τις δύο βεβαιώνει του λόγου το αληθές και οριοθετεί αυτό το κοινό με... ακρίβεια). Δεν φέρνει ίσως του ίδιου επιπέδου "επανάσταση" με αυτήν που έφερε η αρχική Titan, θα βοηθήσει ωστόσο την nVidia να κρατήσει τα σκήπτρα της υπεροχής στα μάτια των PC gamers για αρκετό ακόμη καιρό. Αυτό, φυσικά, αν δεν... έχει σχετικές αντιρρήσεις η AMD, της οποίας η πολυσυζητημένη Radeon R9 390X δεν βρίσκεται πλέον πολύ μακριά και οι πρώτες διαρροές την τοποθετούν σε επίπεδο ισχύος 60% υψηλότερο σε σχέση με αυτό της παρούσας R9 290X, πάντοτε μιλώντας για PC games σε ανάλυση εικόνας 4Κ. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η νέα κάρτα γραφικών της AMD θα μπορούσε να είναι ταχύτερη και από την Titan X, ειδικά αν η τεχνολογία HBM (High Memory Bandwidth) των Αμερικανών αναδειχθεί σε παράγοντα που μπορεί να "κάνει τη διαφορά" στις απαιτητικές παραγωγές του 2015. Εν αναμονή, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ