nVidia GeForce Titan

Δύναμη για λίγους, μέλλον για... περισσότερους!

Στις δοκιμές μιας GeForce Titan οφείλει να κάνει κάποιος μερικές... παραδοχές. Παραδοχή πρώτη: ο άνθρωπος που έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει μια κάρτα γραφικών αυτού του επιπέδου και κόστους (€1100), δεν ενδιαφέρεται να παίξει PC games σε ανάλυση των 1080 γραμμών. Είτε ήδη έχει είτε σκοπεύει να αποκτήσει οθόνη 27 ή 30 ιντσών ανάλυσης 2560x1440 ή 2560x1600 pixel αντίστοιχα. Παραδοχή δεύτερη: ο ίδιος άνθρωπος δεν θέλει να "κάνει υποχωρήσεις" στην ποιότητα των γραφικών σε σύγχρονους τίτλους - θέλει "όλες τις ρυθμίσεις στο maximum". Παραδοχή τρίτη: ο άνθρωπος αυτός δεν ενδιαφέρεται να παίξει "ελαφρά" PC games, αλλά τα τεχνολογικά περισσότερο εξελιγμένα και πάντοτε τα "τελευταίας κοπής", με έμφαση στους τίτλους δράσης και περιπέτειας.

Με αυτά ως δεδομένα, κάναμε τις μετρήσεις μας στο σύστημα όπου έγινε και η δοκιμή του Core i7 4770K: ο επεξεργαστής της Intel τοποθετημένος στο πληρέστερο "καταναλωτικό" νέο motherboard της Asus, το Z87 Deluxe, συνοδευόμενος από 32 GB μνήμης της Kingston και τα Windows 8 εγκατεστημένα σε δίσκο SSD HyperX 3K της ίδιας εταιρείας. Το σύστημα αυτό συνδέθηκε με οθόνη 27 ιντσών, ανάλυσης 2560x1440, όπου έγιναν όλες οι μετρήσεις με τις ρυθμίσεις επεξεργασίας ποιότητας (antialiasing και filtering) στις υψηλότερες τιμές τους και το επίπεδο πολυπλοκότητας των 3D γραφικών που προσφέρει κάθε PC game είτε στην μέγιστη, είτε στη δεύτερη καλύτερη τιμή του. Στο σύστημα είχαν γίνει όλα τα updates, η έκδοση των drivers της nVidia ήταν η πιο πρόσφατη (320.49), ενώ τις προηγούμενες μέρες είχαμε φροντίσει να συγκεντρώσουμε πολλά από τα πλέον απαιτητικά games για PC: τα Crysis 3, DiRT Showdown, Tomb Raider, Skyrim, Far Cry 3, GRID 2 και BioShock Infinite. Για... το τυπικό του πράγματος προσθέσαμε και τ' αποτελέσματα που κατέγραψαν τα γνωστά προγράμματα μέτρησης Unigine Heaven και 3D Mark 2013 FireStrike.

Πρώτα, με μία GeForce Titan: η nVidia δεν... αστειεύεται όταν υποστηρίζει πως αυτή είναι "η ταχύτερη κάρτα γραφικών στον πλανήτη" (εξαιρώντας τις γνωστές "διπλές" υλοποιήσεις). Χωρίς κανενός είδους υπερχρονισμό είτε σε αυτήν είτε στον Intel Haswell, καταγράψαμε τα εξής καρέ ανά δευτερόλεπτο και σκορ στα προγράμματα μέτρησης (με τις προαναφερθείσες ρυθμίσεις στην προαναφερθείσα ανάλυση πάντοτε).

Crysis 3: 34 fps
Tomb Raider: 46 fps
Skyrim: 109 fps
Far Cry 3: 58 fps
GRID 2: 61 fps
BioShock Infinite: 64 fps
DiRT Showdown: 59 fps
3D Mark 2013 FireStrike: 4.390
Unigine Heaven 4: 804



Εύκολα διακρίνει κανείς από τα παραπάνω πως τον "απώτερο στόχο" που είχαμε για διατάξεις με δύο ή και... τρεις κάρτες γραφικών μόλις έξι μήνες πριν (τον "μαγικό αριθμό" των 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο δηλαδή), με την GeForce Titan τον αγγίζουμε σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις - και μάλιστα στην ανώτερη δυνατή ανάλυση σε PC games (για την ώρα) και σχεδόν πάντα με τις πιο απαιτητικές ρυθμίσεις ποιότητας στα γραφικά. Υπάρχει όμως και ο κόσμος που θέλει και μπορεί να παίξει το Crysis 3, σε maximum settings, και στα 60 fps. Ε, γι' αυτό χρειάζεται μία... δεύτερη Titan!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ