News Snacks 31-03-11

Oθόνη διάφανη απ' τη Samsung, emulator προς... διαγραφή απ' τη Google

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του Αθηνόραμα Digital που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ειδήσεις της ημέρας που αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

Μπορεί να βρισκόμαστε στο 2011 ακόμη, αλλά... να: είναι προϊόντα όπως αυτό που μόλις ξεκίνησε να κατασκευάζει η Samsung, που καθιστούν εικόνες σαν αυτές που θυμόμαστε από φιλμ όπως τα Minority Report, The Island κλπ. να μην φαίνονται τόσο μακρινές! Η κορεάτικη εταιρεία είχε παρουσιάσει στην έκθεση CES την πρώτη... σχεδόν διάφανη (!) οθόνη LCD, οθόνη δηλαδή που προβάλλει κανονικά περιεχόμενο που λαμβάνει από εξωτερική πηγή, αλλά αντικείμενα που βρίσκονται από πίσω της φαίνονται κανονικά σαν η οθόνη να ήταν από... γυαλί (!). Από το εργοστάσιο της Samsung ήδη βρίσκουν το δρόμο τους προς την αγορά οθόνες LCD 22 ιντσών και ανάλυσης 1680x1050 pixel, αργότερα θ' ακολουθήσουν και άλλες τεχνολογίας Super AMOLED και ανάλυσης FullHD. Θα αξιοποιηθούν σε διαφημιστικές εφαρμογές αρχικά, αλλά... ποιός ξέρει; Σε τέσσερα ή πέντε χρόνια μπορεί όλοι να έχουμε από μία στο γραφείο μας!

Κάτι που όλοι θα έχουμε σίγουρα πάρα πολύ νωρίτερα είτε στο γραφείο μας είτε μαζί μας οπουδήποτε, είναι - επιτέλους - PC ικανά ν' αναπαράγουν ταινίες υψηλής ευκρίνειας και να παίζουν μέσης πολυπλοκότητας games. Το 2011, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών iSuppli, θα είναι η χρονιά κατά την οποία θα καθιερωθούν οι λεγόμενοι... GEM ή graphics-enabled microprocessors: με άλλα λόγια, οι κεντρικοί επεξεργαστές που ενσωματώνουν και μία (περίπου) αξιοπρεπή κάρτα γραφικών. Η αρχή έχει ήδη γίνει με τους SandyBridge της Intel και τους αντίστοιχους Vision της AMD, η iSuppli ωστόσο θεωρεί πως μέχρι το 2014 πάνω από το 75% όλων των desktop και των laptop θα έχουν ενοποιήσει κατ' αυτόν τον τρόπο τους κεντρικούς επεξεργαστές και τα υποσυστήματα γραφικών τους σε ένα chip. Η εταιρεία θεωρεί πως θα συνεχίσει να υπάρχει χώρος στην αγορά για τις ξεχωριστές, εξειδικευμένες και ισχυρές κάρτες γραφικών, αλλά ότι για την συντριπτική πλειοψηφία των αναγκών του ευρύτερου κοινού ένα chip σχεδιασμού και φιλοσοφίας GEM θα είναι υπεραρκετό. Ναι, αλλά Crysis 4 θα παίζει; Δεν θα παίζει!

Μιλώντας για... μελλοντικά Crysis, δεν μπορούμε παρά να προϋποθέσουμε ότι θα υποστηρίζουν την εικόνα 3D. Αυτήν, και για να μείνουμε στο... παρόν για λίγο, θα την προσφέρει και το επερχόμενο Resistance 3, ο αποκλειστικός τίτλος της Sony για το PS3 που θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο. Η ιαπωνική εταιρεία έχει επενδύσει πολλά στην ανάδειξη των στερεοσκοπικών γραφικών σε video games, αφού αυτά τα έχουμε ήδη δει στο Killzone 3 και το MotorStorm Apocalypse, θα τα δούμε στο Resistance 3 και το Uncharted 3 - και όλα μόνο μέσα στο 2011 (!). Το Resistance 3 θα υποστηρίζει μάλιστα και χειρισμό με το PlayStation Move, ο οποίος αποδείχθηκε αξιολογότατος στο Killzone 3, αλλά και το περιφερειακό μορφής όπλου στο οποίο προσαρμόζεται το Move, το Sharpshooter. Έτσι όσοι και όσες αγοράσουν το τελευταίο θα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν σε 3 τίτλους τουλάχιστον πια: τα Killzone 3, Resistance 3 αλλά και στο νέο SOCOM. Pas mal.

Στο PlayStation Move και την εικόνα 3D η Sony προσφέρει αμέριστη υποστήριξη - από την άλλη, στους... εξομοιωτές PlayStation για Android, μάλλον όχι και τόσο! Δεν εξηγείται εύκολα με διαφορετικό τρόπο η αφαίρεση από το Android Store του PSX4Droid, μίας εφαρμογής που αναλάμβανε να αξιοποιήσει games του αρχικού PlayStation, σε κινητά που στηρίζονται στο λειτουργικό της Google. Η τελευταία διατείνεται ότι... εξόρισε το συγκεκριμένο app επειδή "παραβίαζε τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας", όμως οι προγραμματιστές του θεωρούν πρακτικά βέβαιο ότι η κίνηση έγινε μετά από πίεση της Sony, επειδή σε λίγες μέρες κυκλοφορεί το Xperia Play της Sony Ericsson. Πρόκειται για το περίφημο... PlayStation Phone, το οποίο δεν θα προσφέρει games του PlayStation από την πρώτη μέρα, δηλαδή άμεσα, αλλά θα το κάνει στο μέλλον. Εδώ που τα λέμε, όλοι οι εξομοιωτές σε ρόλο παιχνιδομηχανής στέκονται σε... εχμ... ασαφή ζώνη όσον αφορά στα πνευματικά δικαιώματα. Αλλά το PSX4Droid βρίσκεται στο Android Store εδώ και έξι μήνες. Τώρα το θυμήθηκε η Google; Τυχαίο κλπ κλπ κλπ...!

Και αφού ξεκινήσαμε τις (ίσως όχι και τόσο) θεωρίες συνομωσίας, ολοκληρώνουμε και έτσι - με μία που... πλάκα έχει, με τον τρόπο της. Μας την πρότεινε φίλη που διάβασε αυτό το άρθρο και σχολίασε με mail, ένα από τα πολλά που πήραμε για το θέμα. Λοιπόν, η iSquare διέθεσε (λέει η συγκεκριμένη θεωρία) λίγα, μα πολύ λίγα, μα πάρα πολύ λίγα iPad 2 στην ελληνική αγορά όχι επειδή δεν μπορούσε να ζητήσει πιο πολλά από την Apple, αλλά επειδή... έχει ακόμη στοκ σημαντικό από iPad 1 (!). Το οποίο ελπίζει να προωθήσει ελλείψει του iPad 2, εξ ου και οι μειώσεις τιμών που έκανε στο πρώτο. Κι αναρωτιόμαστε: ποιός καταναλωτής θα είναι... τόσο απελπισμένος ώστε να αγοράσει το iPad 1, γνωρίζοντας ότι υπάρχει ήδη το σαφώς καλύτερο iPad 2; Και μάλιστα για μόλις 100 ευρώ λιγότερα, διαφορά που δεν είναι σε καμία περίπτωση αρκετά μεγάλη για να δικαιολογήσει κάτι τέτοιο; Αν υπάρχει κανείς που αληθινά πιστεύει ότι αυτή η προσέγγιση θα λειτουργούσε, πολύ φοβόμαστε πως και τη νοημοσύνη των Ελλήνων καταναλωτών προσβάλλει, και το όνομα της Apple. Έχουν συμβεί πολύ χειρότερα στην αγορά μας, φυσικά, αλλά... λέμε τώρα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ