News Snacks 24-05-11

To 2012 τα Windows 8, τον ίδιο χρόνο και ο... "Τιτανικός" 3D!

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του Αθηνόραμα Digital που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ειδήσεις της ημέρας που αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

Oι πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει πριν από μερικές ημέρες για επανέκδοση συγκεκριμένων τίτλων της Sony από το PSP στο PS3 επιβεβαιώθηκαν και επίσημα: η ιαπωνική εταιρεία θα καθιερώσει τον επόμενο καιρό μία σειρά από games που θα φέρουν το χαρακτηρισμό "PSP Remastered" και θα αποτελούν ουσιαστικά "υψηλής ευκρίνειας" εκδόσεις" για PS3, γνωστών τίτλων του φορητού της συστήματος. Αν και τα video που επιδεικνύουν την ποιότητα των γραφικών που επιτυχγάνεται με αυτό το "remaster" δεν μας... κατέπληξαν κιόλας, το γεγονός ότι οι τίτλοι για PSP και PS3 θα είναι απόλυτα συμβατοί μεταξύ τους είναι ενδιαφέρον. Για πρώτη φορά θα ξεκινά κανείς π.χ. ένα video game στο PSP, θα αποθηκεύει την πρόοδό του σε αυτό, θα "στέλνει" είτε απευθείας στο PS3 του είτε μέσω του PlayStastion Network την αντίστοιχη πληροφορία στο οικιακό σύστημα, θα συνεχίζει εκεί και μετά θα μπορεί να επιστρέφει από το νέο σημείο προόδου στο PSP. Στα σχέδια για αυτές τις remastered εκδόσεις, μάλιστα, είναι τόσο πρόσθετο περιεχόμενο σε σχέση με την αρχική έκδοση, όσο και υποστήριξη εικόνας 3D όπου έχει νόημα. Το Monster Hunter Portable 3rd θα είναι ο πρώτος τίτλος της σειράς, περισσότερους σίγουρα θα μάθουμε στην έκθεση της Ε3 στο Los Angeles, σε λιγότερο από 15 μέρες πια.

Στην ίδια έκθεση, παραδόξως, αναμένεται να γίνει η επίσημη πρεμιέρα και των νέων... επεξεργαστών της AMD (!). Επιβεβαιώνοντας, κατά μία έννοια, τη σημασία που έχει το PC gaming για την αγορά των προσωπικών υπολογιστών συνολικά, η αμερικανική εταιρεία θα επιδείξει για πρώτη φορά στο κοινό τους επεξεργαστές με το κωδικό όνομα... εχμ... Bulldozer (ασχολίαστο), τους οποίους σκοπεύει να παρατάξει απέναντι στους Core i7 δεύτερης γενιάς της Intel. Οι προτάσεις της AMD, ωστόσο, είναι οκταπύρηνες (αντί των τετραπύρηνων της Intel) και στοχεύουν να προσφέρουν σημαντικά καλύτερες επιδόσεις με τα ίδια περίπου χρήματα που κοστίζουν οι... "normal" Core i7 δεύτερης γενιάς (όχι οι πανάκριβοι εξαπύρηνοι Extreme δηλαδή). Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι επεξεργαστές της AMD υπερέχουν στο χρονισμό λειτουργίας (4 και 4.2 GHz για τους δύο καλύτερους όταν ενεργοποιείται αυτόματα το Turbo Mode τους) αλλά καταναλώνουν και περισσότερο ρεύμα από τους αντίστοιχους Core i7. Αν όντως ξεπερνούν σε επιδόσεις π.χ τον Core i7-2600 όμως... Σε κάθε περίπτωση, και πάλι μερικές ημέρες υπομονή!

Περισσότερη υπομονή, πάντως, θα πρέπει να κάνουμε - και επίσημα πλέον - για τα επόμενα Windows. Ο διευθύνοντας σύμβουλος της Microsoft, o Steve Balmer, σε εκδήλωση της εταιρείας του μίλησε για πρώτη φορά όχι γενικώς και αορίστως "για το επόμενης γενιάς λειτουργικό μας", αλλά για τα "Windows 8" και προσέθεσε ότι θα πρέπει να τα περιμένουμε κάποια στιγμή το 2012. Αν τα προηγούμενα χρόνια μπορούν να μάς δώσουν μία ιδέα για τα σχέδια ανάπτυξης και marketing της Microsoft, θα λέγαμε πως ο στόχος είναι η κυκλοφορία των Windows 8 τον Σεπτέμβρη ή Οκτώβρη του 2012, ώστε να αξιοποιηθεί τόσο η περίοδος "back to school" όσο και τα Χριστούγεννα. Στόχος που δίνει στη Microsoft κάτι περισσότερο από δύο χρόνια καιρό να διαμορφώσει τα Windows 8 έτσι, ώστε και γενναίο βήμα μπροστά να είναι σε σχέση με τα - πολύ καλά - Windows 7, αλλά και ανταγωνιστικά να παραμείνουν απέναντι στην επόμενη έκδοση του OS-X που θα παρουσιάσει η Apple μετά τη Lion του φετινού φθινοπώρου. Αν δεν καταστραφεί ο κόσμος το 2012 και δεν προλάβουμε να κάνουμε το απαραίτητο... συγκριτικό, φυσικά!

Μακριά οι... καταστροφές από μας, ωστόσο, ειδικά αν είναι τόσο μικρού βεληνεκούς όσο η συζητημένη του ελληνικού Xbox Live και του Paypal. Η δυνατότητα πληρωμής για games, συνδρομές και extra περιεχόμενο για τους τίτλους των κατόχων Xbox 360 μέσα από την πασίγνωστη Δικτυακή πιστοληπτική υπηρεσία προστέθηκε στην πρόσφατη αναβάθμιση λογισμικού που διέθεσε η Microsoft - έτσι όσοι και όσες έχουν λογαριασμό στο Paypal και για άλλα πράγματα, μπορούν να αξιοποιούν χρήματα και από εκεί για το Xbox Live. Η δυνατότητα αυτή δεν προσφέρεται, ωστόσο, στους Έλληνες χρήστες του Live. Γνώμη μας: ε, και; Αφενός δεν νομίζουμε να είναι και τόσοι πολλοί οι κάτοχοι Xbox 360 στη χώρα μας που χρησιμοποιούν τακτικά το Paypal, αφετέρου οι κάτοικοι πολύ μεγαλύτερων ή/και εύπορων χωρών - Βραζιλία, Χιλή, Φιλνανδία, Ουγγαρία, Ινδία, Ιαπωνία, Ρωσία, Νότια Αφρική και άλλες - εξαιρέθηκαν επίσης. Μικρό έως... πολύ μικρό το κακό. Υπάρχουν σοβαρότερα θέματα που επηρεάζουν τη διασκέδαση με ένα Xbox 360 (όπως οι ταχύτητες των συνδέσεων DSL στην αποστολή των δεδομένων για παράδειγμα...) και θα έπρεπε να μάς απασχολούν. Το Paypal μπορεί να περιμένει. Λέμε εμείς τώρα.

Κάτι άλλο, δε, για το οποίο... δεν μας πείραζε να περιμένουμε κι αιώνια (χαρ χαρ) θα έλθει όντως το 2012. Και μάλιστα τον Απρίλιο - πιθανότατα για να προλάβει την καταστροφή του κόσμου, που οι αρχαίοι λαοί τοποθετούσαν στο τέλος της χρονιάς! Αναφερόμαστε στην επανέκδοση σε 3D του Titanic, της πολύ μεγάλης κινηματογραφικής εισπρακτικής επιτυχίας του James Cameron όταν ακόμη το Avatar δεν είχε περάσει από το μυαλό του (εν έτει 1997). Τώρα... για ποιό λόγο να θέλει να ξαναδεί κανείς τον "Τιτανικό" σε 3D... θα σας γελάσουμε και δεν το θέλουμε, αφού ο ίδιος ο James υπόσχεται πως η "μετατροπή" της ταινίας σε 3D θα είναι ποιοτική και πως η δουλειά χρόνων που έχει επενδυθεί σε αυτήν "θα επιτρέψει σε όλους τους θεατές, παλιούς και νέους, να βιώσουν την ταινία όπως ποτέ άλλοτε". ΟΚ... Ο Απρίλιος του 2012, μάλιστα, συμπίπτει χρονικά με την επέτειο των 100 χρόνων από την βύθιση του πλοίου που ενέπνευσε την ταινία - αν και είμαστε βέβαιοι ότι εμπορικά μόνο... αύτανδρο δεν θα πάει το εγχείρημα του Cameron. Απλώς... να μην ξεχνάμε πως έχουμε και πιο σημαντικά πράγματα να περιμένουμε από σένα, ε, James; Όπως το Avatar 2 και 3, σε περίπτωση που πρέπει να υπενθυμίσουμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ