News Snacks 23-02-11

Android δίχως Flash, iPad 2 οσονούπω

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του Αθηνόραμα Digital που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ειδήσεις της ημέρας που αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

Η αναμονή φαίνεται πως σύντομα λαμβάνει τέλος για την αποκάλυψη του iPad 2 από την Apple. Μέσα ενημέρωσης που έχουν πολύ καλή σχέση με την αμερικανική εταιρεία, όπως η Wall Street Journal και οι New York Times, αναφέρουν πως για τις 2 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί η σχετική εκδήλωση, όπως πάντα στο San Fransisco. Αν και πολλά είναι αυτά που ήδη ξέρουμε με σχετική βεβαιότητα για τον διάδοχο του iPad, χρειαζόμαστε επίσημη επιβεβαίωση - και κάποιες εκπλήξεις πιθανώς δεν θα λείψουν. Λογικά η παρουσίαση του iPad 2 το Μάρτη θα έχει ως συνέπεια την κυκλοφορία του τον Μάιο ή και Ιούνιο (στις ΗΠΑ εννοείται), ενώ με εξαιρετικό ενδιαφέρον περιμένουμε να δούμε πώς θα κινηθεί η Apple τιμολογιακά, τώρα που ο ανταγωνισμός από τα tablet με Android είναι πρακτικά εδώ - κι ας διατηρεί το πλεονέκτημα του πρωτοπόρου. Για να δούμε, για να δούμε!

Αυτό που έχουμε ήδη δει - σχετική εταιρεία ερευνών όμως το επιβεβαίωσε με αριθμούς - είναι το εξής ενδιαφέρον: τα προϊόντα της Apple εμφανίστηκαν στο 30% των πλέον επιτυχημένων ταινιών του Ηollywood μέσα στο 2010. Η συγκεκριμένη μέθοδος έμμεσου marketing, το περίφημο product placement, χρησιμοποιείται κατά κόρον στο σινεμά τα τελευταία χρόνια και κάποια αποτελεσματικότητα σίγουρα την έχει. Μεγάλες εταιρείες πληροφορικής καταβάλλουν σημαντικά ποσά για τέτοιες ενέργειες και δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς γιατί κάποιες ταινίες... το παρακάνουν (αρκεί να θυμηθεί κανείς το Iron Man 2!). Το ποσοστό του 30% όμως παραμένει εκπληκτικό, καθώς η Apple σίγουρα δεν πλήρωσε τίποτε για πάρα πολλές από αυτές τις εμφανίσεις των προϊόντων της. Από την άλλη, στις ΗΠΑ ακόμη θεωρείται εξ' ορισμού και για κάποιο περίεργο λόγο... cool κάθε - ανεξαιρέτως - προϊόν της Apple. Στην Ευρώπη, not so much. Ευτυχώς.

Κάτι καθόλου, μα καθόλου... cool ήταν αυτό που αποκαλύφθηκε, πάντως, τις περασμένες ημέρες σχετικά με το Xoom της Motorola, το πρώτο tablet βασισμένο σε Android που θεωρείται σοβαρός αντίπαλος - στα τεχνικά χαρακτηριστικά τουλάχιστον - του iPad. Κατ' ομολογία της κατασκευάστριας εταιρείας του, το Xoom δεν θα υποστηρίζει από αυτές τις μέρες, που ξεκινά η πώλησή του στις ΗΠΑ, animation και video σε Flash στον Web browser που προσφέρει. Υπενθυμίζουμε ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη ίσως "πληγή" του iPad και ένας από τους σημαντικότερους λόγους να προτιμήσει κανείς - όλοι υποθέταμε - ένα tablet με Android 3.0 αντί για την πρόταση της Apple. H Adobe υπογράμμισε, βέβαια, ότι ο Flash Player 10.2 που θα αξιοποιείται από αυτό το λειτουργικό ως plug-in θα γίνει διαθέσιμος "σε μερικές εβδομάδες", ενώ η Motorola επιφυλάσσεται για "κάποια στιγμή μέσα στην άνοιξη". Άνοιξη όμως είναι και η τελευταία εβδομάδα του Μαΐου. Χμ. Για να δούμε. Πάλι.

Αυτό πάντως που... δεν περιμέναμε κατά βάση να δούμε, είναι να έρχονται τόσο σύντομα στο φως τα σχέδια της Microsoft για τα Windows 8. Όμως συνέβη. Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν... διακριτικά από το Redmond, η ανάπτυξή τους ακολουθεί κανονικά πλέον τον προγραμματισμό της αμερικανικής εταιρείας για κυκλοφορία το 2012 (!). Η Microsoft, εδώ που τα λέμε, είχε διευκρινίσει διά στόματος στελεχών της πέρυσι ότι σκοπεύει να συντομεύσει τον κύκλο διάθεσης νέων εκδόσεων των Windows - και μία νέα έκδοσή τους με καλύτερη υποστήριξη χειρισμού με την αφή είναι πρακτικά υποχρεωτικό να εμφανιστεί έγκαιρα - όμως είχαμε την αίσθηση ότι συνολικά η αγορά χρειάζεται ακόμη το λιγότερο μία διετία για να μεταβεί στα Windows 7. Ίσως κι όχι. Ας μην κρίνουμε εξ ιδίων τα αλλότρια...

Ολοκληρώνοντας, πάντως, για σήμερα, κρίνουμε πως η Intel είτε πειραματίζεται χωρίς κανένα απολύτως σχέδιο με κάποια πράγματα, είτε ξέρει κάτι πολύ σημαντικό - και μυστικό - που δεν ξέρουμε. Δεν εξηγείται αλλιώς η (πολύ πιθανό να επαληθευτεί) φήμη που την θέλει να ανακοινώνει την πρώτη πρακτική εφαρμογή της τεχνολογίας διασύνδεσης περιφερειακών LightPeak στα... καινούργια MacBook της Apple (!). Μισό λεπτό, να το καταλάβουμε μαμά Intel. Πρώτα σνομπάρεις - έως σαμποτάρεις - το USB 3.0 στα PC, ενώ υπάρχει επιτακτική ανάγκη προόδου από το USB 2.0. Μετά από 18 μήνες πιέσεων δέχεσαι να το υποστηρίξεις μόλις πρόσφατα, αλλά παράλληλα... προωθείς το δικό σου πρότυπο διασύνδεσης περιφερειακών, μέσα από μια σειρά laptop που το επόμενο 18μηνο θα αντιστοιχεί σε μερίδιο αγοράς της τάξης του 3% στην καλύτερη περίπτωση; Αντί να κάνεις το ίδιο εκεί που έχει περισσότερη σημασία και νόημα, κοινώς στα PC λογικού κόστους κι όχι στα ακριβά notebooks; Εύκολα ξεχνούν την ιστορία και τί προσπαθεί να διδάξει, μερικοί-μερικοί...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ