News Snacks 16-02-11

Tablet από τη Sony, τρίτο Tegra απ' την nVidia

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του Αθηνόραμα Digital που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ειδήσεις της ημέρας που αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

Apple. LG. Samsung. Hewlett-Packard. Motorola. Toshiba. Asus. Panasonic. Όλοι κατασκευάζουν tablets, όλοι θα έχουν (νέο ή ανανεωμένο) προϊόν στα καταστήματα το Σεπτέμβριο. Ποιό είναι το μόνο μεγάλο όνομα κατασκευαστή που λείπει; Αυτό της Sony, φυσικά. Όλοι το γνωρίζαμε πως ο ιαπωνικός κολοσσός δεν θα παρέμενε εκτός για πολύ, όμως σήμερα οι προθέσεις του επιβεβαιώθηκαν και μάλιστα... διπλά (!): η Sony ετοιμάζει όχι μόνο ένα, αλλά δύο tablet. Για το ένα από αυτά έχουν ήδη διαρρεύσει και κάποιες λεπτομέρειες: οθόνη 10 ιντσών και ανάλυσης 1280x800 pixels, επεξεργαστής δύο πυρήνων Tegra 2 της nVidia, κάμερες σε πρόσοψη και πίσω τμήμα, και φυσικά Android 3.0, είναι οι βασικές. Οι πιο ενδιαφέρουσες; Ενσωματωμένη θύρα USB (!) και θύρα υπερύθρων (!) που επιτρέπει στο tablet να λειτουργεί ως πολυ-τηλεχειριστήριο για ένα ολόκληρο home cinema. Ακόμη και τιμή υποτίθεται πως έχει οριστεί ($599 για την έκδοση Wi-Fi) και προγραμματισμός για κυκλοφορία το Σεπτέμβριο. Για να δούμε, για να δούμε!

Μιλώντας πάντως για Tegra 2, αυτή η nVidia... όλο στο "τί σας έχω για μετά" μας κρατάει! Εδώ δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει το πρώτο tablet με Tegra 2, και τα κινητά που το ενσωματώνουν μετρώνται στα δάκτυλα του ενός χεριού, όμως εκείνη επέλεξε χθες να αποκαλύψει λεπτομέρειες για το... Tegra 3! Σύμφωνα με την nVidia, το "νούμερο 3" θα προσφέρει κεντρικό επεξεργαστή τεσσάρων πυρήνων, συνοδευόμενο από επεξεργαστή γραφικών 12 πυρήνων που θα υποστηρίζει υψηλότατες αναλύσεις. Tο Tegra 3 θα έχει συνολική ισχύ πενταπλάσια του Tegra 2 και δείγματά του οι κατασκευαστές παραλαμβάνουν σύντομα, με φιλοδοξία να έχουν τις πρώτες εργαστηριακές συσκευές σε δοκιμαστική λειτουργία ως το χειμώνα του τρέχοντος έτους. Εμείς... τι να πούμε. Κατά της τεχνολογικής εξέλιξης δεν θα εκφραστούμε ποτέ, είναι σίγουρο όμως ότι η αγορά μπορεί να απορροφήσει και να συντηρήσει προϊοντικές σειρές με τόσο γοργούς ρυθμούς; Ή ότι το software που χρησιμοποιείται σε κινητά και tablets, θα μπορεί να αξιοποιεί τόσους πυρήνες; Λέμε τώρα...

Κάτι άλλο που σίγουρα... λέμε, πάντως, είναι το εξής: είτε τεράστιο επιχειρηματικό δαιμόνιο, είτε καμία επαφή με την πραγματικότητα - ένα από τα δύο έχουν εκεί μακριά στα κεντρικά της Warner Bros! Το να μετρούν ως πρόσθετος λόγος αγοράς για DVD ή Blu-ray τα extras τους, το καταλαβαίνουμε. Αλλά να πουλάς apps για iPhone και iPad με λιγοστά extras και πέντε λεπτά από την ταινία, φιλοδοξώντας μέσα από αυτό να πουλήσεις όλη την ταινία...; Όχι, δεν το καταλαβαίνουμε! Πράγματι, η Warner κυκλοφόρησε στο App Store δύο εφαρμογές, μία για το Inception και μία για το The Dark Knight. Και οι δύο είναι δωρεάν, προσφέρουν κάποια στιγμιότυπα, μικρά making-of, πληροφορίες trivia κλπ., τα οποία υποτίθεται θα... εξιτάρουν τον θεατή και θα τον παρακινήσουν να αγοράσει την ταινία στο σύνολό της. Και ρωτάμε: παρ' εκτός κι αν έχουμε τάσεις μαζοχισμού, γιατί να αγοράσουμε και να δούμε στο iPad (για iPhone δεν συζητάμε καν) ένα φιλμ για το οποίο έχουμε ήδη άποψη και έχουμε ήδη δει πιο πολλές από μία φορές; Επειδή είναι cool να έχεις όλο το Inception αποθηκευμένο στο iPad; Για όνομα...!

Για όνομα όλων των... αγίων της μουσικής και κινηματογραφικής βιομηχανίας, πάντως, δρα η αμερικανική Entertainment Software Association, η οποία κατέληξε σε καυστικά συμπεράσματα για την παράνομη διακίνηση ψυχαγωγικού περιεχομένου μέσω Internet. Η περίφημη ESA, σύμφωνα με την έκθεσή της για τη διάθεση ταινιών, μουσικής, τηλεοπτικών σειρών και video games το 2010, εντόπισε περισσότερα από 144 εκατομμύρια συμμετοχές σε δίκτυα peer-to-peer - για τους φίλους torrents - με τις πέντε πρώτες "ένοχες" χώρες να ευθύνονται για σχεδόν 80 εκατομμύρια εξ αυτών. Το... Top-5 της ντροπής; Η Ιταλία, η Κίνα, η Ισπανία, η Βραζιλία και η Γαλλία. Ο πρόεδρος της ESA κατέφυγε ξανά σε βαρύγδουπες δηλώσεις για τις συνέπειες της πειρατείας ψυχαγωγικού περιεχομένου και τη ζημιά που προκαλούν στην αμερικανική οικονομία (αλοίμονο). Εμείς θα τ' αφήσουμε όλα δίχως σχόλιο, πέραν τούτου: ευτυχώς που στην Ελλάδα είμαστε λίγοι, γιατί αν εντόπιζε η έρευνα με συντελεστή "προς κάτοικο" για τις χώρες με και όχι με αριθμό συμμετοχών...

Και ολοκληρώνοντας, κάτι που αποκαλύφθηκε σήμερα όταν ένας Αμερικανός δημοσιογράφος... έδωσε σημασία σε μία μικρή λεπτομέρεια. Στo συμφωνητικό της μεγάλης συμμαχίας ανάμεσα στις Nokia και Microsoft έγινε λόγος για πολλά, αλλά όχι για Windows Phone 7 - μα για Windows Phone... σκέτο! Αυτό, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, σημαίνει πως τα μελλοντικά smartphones της Nokia δεν θα χρησιμοποιούν το παρόν λειτουργικό της Microsoft για κινητά, αλλά μια μελλοντική του έκδοση. Ήδη έχουν υπάρξει διαρροές για την έκδοση 7.5, με πλήρη υποστήριξη HTML 5, για το Σεπτέμβρη ή Οκτώβρη. Συνδυάζει κανείς αυτό με τη δήλωση της Nokia πως μόνο ένα ή δύο από τα νέας γενιάς smartphones της θα δούμε φέτος και... τί έχουμε; Μια μικρή, αλλά ευχάριστη έκπληξη, να τί!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ