News Snacks 14-03-11

iPad 2 πανίσχυρο, αλλά και ήδη... ξεκλειδωμένο

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του Αθηνόραμα Digital που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ειδήσεις της ημέρας που αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε ανήκε πανηγυρικά, από πλευράς τεχνολογικής, στο iPad 2 - όμως θα ήταν κανείς τουλάχιστον αναίσθητος για να μην αναφερθεί με λίγες έστω γραμμές στον καταστροφικό σεισμό και το σαρωτικό τσουνάμι που έπληξαν πριν από τρία 24ωρα την Ιαπωνία. Πέρα από τον ορατό κίνδυνο των πυρηνικών αντιδραστήρων που έχουν επηρεαστεί, καθώς και τις ανυπολόγιστες ζημίες που έχουν προκύψει και θα επηρεάσουν την ιαπωνική οικονομία, είναι η λύπη για το χαμό τόσων ανθρώπων αυτή που έχει στρέψει τα βλέμματα όλων στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου τις μέρες αυτές. Ευχόμαστε ολόψυχα ο αριθμός των θυμάτων να μην πλησιάσει αυτόν που όλοι φοβόμαστε και να είναι μόνο κτίσματα αυτά που πρέπει να αναστηλωθούν όταν όλα τελειώσουν, όχι περισσότερες οικογένειες και ζωές. Aν και οι πιθανότητες δεν είναι πολλές... ελπίζουμε για το καλύτερο.

Ένα γεγονός τόσο καταστροφικό, πάντως, δεν μπορεί παρά να έχει επιπτώσεις και στην αγορά του home entertainment. H Sony ανέστειλε τη λειτουργία έξι εργοστασίων της, το ολοκαίνουργιο εργοστάσιο της Sharp για κατασκευή οθονών τεχνολογίας LED LCD στη Sentai σταμάτησε αμέσως μόλις ξεκίνησαν οι πρώτες δονήσεις, ενώ σε προσωρινή παύση λειτουργίας έθεσαν εργοστάσιά τους και οι Panasonic και Sanyo. Η κυκλοφορία του MotorStorm Apocalypse της Sony για το PlayStation3 αναβλήθηκε στην Ιαπωνία - λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι σε αυτό οδηγά κανείς οχήματα μέσα σε πόλεις καθώς λαμβάνουν χώρα σεισμοί - ενώ η κυκλοφορία του Disaster Report 4 της Irem δεν θα συμβεί ποτέ (ούτε που θέλουμε να γνωρίζουμε το αντικείμενο του συγκεκριμένου τίτλου αυτή τη στιγμή). Οι server που υποστηρίζουν τη λειτουργία Δικτυακών games όπως τα Final Fantasy XII και Final Fantasy XIV έχουν σταματήσει να λειτουργούν για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας... και έπεται συνέχεια.

Άκομψος ίσως ο παραλληλισμός, αλλά ως... τσουνάμι εμπορικής επιτυχίας μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς και το πρώτο Σαββατοκύριακο του iPad 2 στην αμερικανική αγορά: σε 450.000-500.000 υπολογίζονται οι πωλήσεις μόνο μέσα σε αυτές τις δύο μέρες, με το αρχικό στοκ των νέων συσκευών να έχει πρακτικά εξαντληθεί. Η Apple προβλέπει παράδοση των iPad 2 που παραγγέλλονται τώρα, κάποια στιγμή στις επόμενες... τέσσερις εβδομάδες (πάντοτε για τις ΗΠΑ). Εξαιρετικά σημαντικό για την Apple - και πιθανώς ενδεικτικό για την τροπή που θα έχει "ο πόλεμος των tablet" μέσα στο 2011 - είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με on-the-spot έρευνα της Global Equity Research, για το 60% (!!!) των αγοραστών iPad 2 αυτό ήταν το πρώτο τους tablet. Δύσκολο λοιπόν το έργο των αντίστοιχων προϊόντων από τις Samsung, LG, Sony, Motorola κλπ., των στηριγμένων σε Android 3.0 ή Honeycomb. Και να σκεφτεί κανείς ότι το iPad 2 είναι εξελικτικό - και όχι επαναστατικό - προϊόν. Τα εύσημα στην Apple, το δίχως άλλο, που τώρα εισπράττει τα ωφέλη του ρίσκου που πήρε πέρυσι με το αρχικό iPad: έπαιξε και... κέρδισε!

Ο εμπορικός τομέας, μάλιστα, δεν είναι ο μόνος στον οποίο έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες να αποδειχθεί νικητής το iPad 2 για το 2011. Με τη συσκευή στα χέρια των τεχνικών δημοσιογράφων πλέον, μάθαμε όλα εκείνα τα στοιχεία που η Apple δεν είχε αρχικά δημοσιοποιήσει για το προϊόν της (έχει κατάλληλα ανανεωθεί και το άρθρο που δημοσιεύσαμε την ημέρα της ανακοίνωσης του iPad 2 σχετικά με τα τεχνικά του χαρακτηριστικά). Ο διάδοχος, λοιπόν, ενσωματώνει όντως 512 ΜΒ μνήμης για τη λειτουργία του, ο κεντρικός επεξεργαστής Α5 είναι χρονισμένος στα 900 MHz - και η ταχύτητά του προσαρμόζεται ελαφρώς στις απαιτήσεις του εκάστοτε app για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας - ενώ η ευχάριστη έκπληξη βρίσκεται στο υποσύστημα γραφικών. Αυτό όχι μόνο είναι το PowerVR SGX543, όπως είχαμε προβλέψει, αλλά η διπύρηνη έκδοσή του, η MP2, η οποία όντως είναι 3 ή και 4 φορές ισχυρότερη από το chip γραφικών του αρχικού iPad ανάλογα με το app. Εξ ου και η κορυφαία θέση που κατέκτησε - με διαφορά - το iPad 2 σε όλα τα τεστ με μετροπρογράμματα που εστιάζουν στην επεξεργασία γραφικών. Και νέα... παιχνιδομηχανή το iPad 2; Πρακτικά, ναι!

Για να μην... ξεχνιόμαστε πάντως (και να ολοκληρώσουμε για σήμερα), το iPad 2 παραμένει για τους hackers ακόμη μία συσκευή-στόχος προς... εχμ... απελευθέρωση. Και ενώ οι αρχικές αναφορές από γνωστούς hackers των συσκευών της Apple επιβεβαίωναν πως οι αδυναμίες ασφαλείας στο iOS 4.2.1 που επέτρεπαν την περίφημη διαδικασία του "σπασίματος" (jailbreak) είχαν διορθωθεί από την αμερικανική εταιρεία στο 4.3, σήμερα... βρέθηκε κι άλλο μονοπάτι. Ένας hacker με το ψευδώνυμο Comex επιβεβαίωσε πως βρήκε νέα αδυναμία στο σύστημα προστασίας του iPad 2, η οποία θα επιτρέψει σε κάθε ενδιαφερόμενο ή ενδιαφερόμενη να "ξεκλειδώσει" τη νέα συσκευή μέσα στις επόμενες ημέρες. Ως απόδειξη δημοσίευσε σχετικό video και το μόνο που απομένει είναι τα... διαδικαστικά. Ας υπάρχει αρκετό στοκ από iPad 2 στις 26 Μαρτίου ώστε να κυλήσει ομαλά η κυκλοφορία του στη χώρα μας και υποσχόμαστε πως δεν θα το κοιτάξουμε καν το θέμα του jailbreak, μαμά Apple. Αλήθεια!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ