News Snacks 12-04-11

App Store στα επόμενα Windows και κάμερες... Ultra Hi-def!

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του Αθηνόραμα Digital που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ειδήσεις της ημέρας που αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

Η ερχόμενη εβδομάδα είναι η Μεγάλη και, φυσιολογικά, οι εταιρείες και τα καταστήματα έχουν αρχίσει να γνωστοποιούν τις Πασχαλινές προσφορές τους. Από τις ενδιαφέρουσες που συναντήσαμε είναι αυτή της αντιπροσωπείας της Apple στην Ελλάδα, η οποία προσφέρει ως το τέλος Απριλίου με την αγορά υπολογιστών Mac - κάθε κατηγορίας και τιμής - δώρο ένα πολυμηχάνημα της Hewlett Packard. Η προσφορά έχει περισσότερο ενδιαφέρον όχι τόσο επειδή το συγκεκριμένο μοντέλο (HP e-All-in-One Β110) είναι αξιοπρεπές ως scanner, φωτοτυπικό κι εκτυπωτής, μα περισσότερο επειδή είναι από τα σχετικά λίγα οικιακά μοντέλα που προσφέρουν συμβατότητα με την τεχνολογία AirPrint της Apple - άρα σε αυτό μπορούν να στείλουν προς εκτύπωση υλικό και οι κάτοχοι iPhone, iPad και iPod Touch, ασύρματα και απευθείας, χωρίς τη μεσολάβηση Mac ή PC. Pas mal!

Pas mal, τελικά, και για την - οριστική; - έκβαση της δικαστικής διαμάχης ανάμεσα στη Sony Computer Entertainment και τον hacker που, με τις ανακαλύψεις που δημοσιοποίησε όσον αφορά στο σύστημα προστασίας του PS3, άφησε το πεδίο ανοιχτό για την παραβίασή του. Ο Geohot, κατά κόσμον George Hotz, κατά βάση... φτηνά τη γλίτωσε, καθώς ήλθε σε συμφωνία με τη ιαπωνική εταιρεία εξωδικαστικά και - βάσει των όρων του σχετικού νομικού εγγράφου - απλώς απαγορεύεται να δημοσιεύσει ξανά πληροφορίες που θα έβαζαν σε κίνδυνο το σύστημα προστασίας του PS3 και τα πνευματικά δικαιώματα της Sony. Μετά από τον θόρυβο που είχε δημιουργηθεί, δεν είναι λίγοι αυτοί που (α) θεωρούν πως η Sony έφτασε σε αυτόν τον συμβιβασμό λόγω των πιεστικών επιθέσεων που η ομάδα hacker με το όνομα Anonymous είχαν διενεργήσει πρόσφατα στα εταιρικά της δίκτυα και το PSN, αλλά και αυτοί που (β) θεωρούν ότι... παραήταν εύκολη και ανώδυνη η απαλλαγή του Hotz, σε βαθμό σχεδόν ύποπτο. Ο Hotz δεν προτίθεται πάντως να δουλέψει για τη Sony - εν τέλει οι γνώσεις του θα πληρώνονταν πολύ καλά, αφού είναι εκτενέστερες των προγραμματιστών που εργάζονται για την ασφάλεια του PS3 - και μόλις ώρες μετά τη δίκη, κάλεσε τους πάντες σε... μποϋκοτάζ αγοράς των προϊόντων της. Αξίζει να σημειωθεί πως η εκδίωξη άλλων hacker σχετικών με την υπόθεση, συνεχίζεται.

Κάτι άλλο που... συνεχίζεται και θα συνεχίζεται για καιρό, είναι αυτή η περίφημη διαμάχη για την ονομασία "App Store" και αν αυτή ανήκει σε κάποιον συγκεκριμένα (δηλαδή την Apple) ή παραείναι γενικός όρος για ν' ανήκει σε οποιονδήποτε. Το Amazon αμφισβητεί την - εδώ που τα λέμε παράλογη - αξίωση της Apple να μην χρησιμοποιείται ο όρος από καμία άλλη εταιρεία, την αμφισβητεί και η Microsoft και... μόλις χθες μάθαμε το γιατί: διέρρευσαν εικόνες από τα Windows 8, στις οποίες διαφαίνεται πεντακάθαρα μία λειτουργία "Windows App Store", με τη χρήση της οποίας οι καταναλωτές θα είναι σε θέση να αγοράσουν απευθείας προγράμματα για PC, όπως έχει κάνει ήδη η Apple με τους δικούς της Mac. Λογική κι αναμενόμενη, αλλά και θεμιτή, την θεωρούμε τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Θα έχει ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε, ωστόσο, αν η Apple θα καταφέρει να κατοχυρώσει τον όρο "App Store" ως κάτι του οποίου τα πνευματικά δικαιώματα κατέχει. Γιατί, ας μην ξεχνάμε, η αμερικανική εταιρεία έχει ήδη καταφέρει κάτι αντίστοιχο με την έκφραση "There is an app for that", από τον Οκτώβρη της παρασμένης χρονιάς!

Η Sony, από την άλλη πλευρά, κάποιου είδους... επίσημη κατοχύρωση για την "κάμερα που παρόπλισε την παραδοσιακή κινηματογραφική των 35mm" δεν έχει διεκδικήσει. Αλλά θα μπορούσε, με την ολοκαίνουργια CineAlta F65 που παρουσίασε στoυς επαγγελματίες του Holywood πριν από λίγες μέρες. Η εν λόγω κάμερα φέρει προηγμένο υπερ-αισθητήρα των 20 Megapixel, αποθηκεύει εικόνα σε ανάλυση 8Κ (7680x4320 pixel) και ρυθμό εγγραφής τα 120 καρέ ανά δευτερόλεπτο, ενώ χρωματικά καλύπτει σχεδόν το... σύνολο της γκάμας που μπορεί να αποδώσει το φάσμα φωτός και να αντιληφθεί το ανθρώπινο μάτι. Είναι, με άλλα λόγια, η κάμερα που όχι μόνο θέτει το πλαίσιο για τη μετάβαση το 2016 στην Ultra Hi-Definition Television όπως την έχουν ορίσει οι Ιάπωνες (Super Hi-Vision), αλλά παράγει αποτελέσματα εφάμιλλα ή καλύτερα από αυτά του "φυσικού", παραδοσιακού φιλμ των 35mm. Εννοείται πως η κάμερα αυτή προορίζεται μόνο για των υψηλότερων απαιτήσεων κινηματογραφική χρήση - ούτε καν για τηλεοπτική - και πως για... τιμές πώλησης δεν έχει νόημα να μιλήσουμε εδώ. Θα είναι η κάμερα που θα καλύψει για πρώτη φορά σε Ultra Hi-def τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012; Το ελπίζουμε!

Θετική και εμπορικά επιτυχημένη, παρά το όχι ακριβώς ευνοϊκό κλίμα που επικρατεί αυτόν τον καιρό στην ελληνική αγορά, ελπίζουμε να είναι και η νέα πορεία της Samsung Electronic Hellas, ως επίσημης πλέον θυγατρικής της ομώνυμης κορεάτικης εταιρείας. Η Samsung είχε ήδη ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα από τα προηγούμενα χρόνια και - με την καινούργια της ιδιότητα πια - έχει θέσει ακόμη υψηλότερους στόχους για τα δύο επόμενα χρόνια, εστιάζοντας στην αύξηση των μεριδίων της στα συστήματα ήχου και εικόνας, τα laptop και τα κινητά τηλέφωνα. Υπενθυμίζεται ότι σε συγκεκριμένες κατηγορίες (όπως αυτή των τηλεοράσεων LCD και LED/LCD) η Samsung κατέχει ήδη το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς τόσο στην ευρωπαϊκή, όσο και στην ελληνική αγορά. Ως γνωστόν, δε, να είσαι πρώτος και να στοχεύεις για ψηλότερα είναι διπλά δύσκολο από το... απλώς να στοχεύεις για ψηλότερα - ειδικά όταν ο ανταγωνισμός είναι σκληρότερος από ποτέ και οι συνθήκες αντίξοες. Τις ευχές μας, λοιπόν, για τα καλύτερα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ