News Snacks 09-03-11

Διαθέσιμη η Radeon HD 6990, media player με... Android!

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του Αθηνόραμα Digital που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ειδήσεις της ημέρας που αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

Πλησιάζει στην αγορά το Crysis 2. Πώς το... καταλάβαμε; Και να μην το γνωρίζαμε, όλες αυτές οι κυκλοφορίες πανίσχυρου νέου hardware για PC το... δηλώνουν από μόνες τους! Όπως περιμέναμε μέρες τώρα, η AMD ανακοίνωσε την κυκλοφορία της Radeon HD 6990, της ισχυρότερης κάρτας γραφικών στον κόσμο αυτή τη στιγμή αφού πρόκειται ουσιαστικά για δύο Radeon HD 6970 τοποθετημένες στο ίδιο περίβλημα. Όλες οι μετρήσεις των Web sites που την αξιολόγησαν την τοποθετούν όντως στην κορυφή - αμφιβολίες υπάρχουν ωστόσο σχετικά με το νόημα της απόκτησής της, αφού δύο Radeon HD 6950 σε διάταξη Crossfire και απίθανα κοντά στις επιδόσεις είναι, και λιγότερη ενέργεια καταναλώνουν, και λιγότερο κοστίζουν. Για εκείνους που θέλουν και μπορούν να έχουν το απολύτως καλύτερο, όμως, ασχέτως όλων των άλλων... νέο αντικείμενο πόθου! Κι ας αντιμετωπίσει η AMD την αντίστοιχη πρόταση της nVidia με δύο GTX 580 σύντομα. Πολύ σύντομα.

Φυσικά κάρτες γραφικών κόστους άνω των 600 ευρώ δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να τις ταιριάξει κανείς με επεξεργαστή μέσων επιδόσεων, γι' αυτό και η Intel διαθέτει στην αγορά - έστω και σε μικρό αριθμό - τον απολύτως κορυφαίο της επεξεργαστή όσον αφορά στις επιδόσεις. Ο Core i7 990X Extreme είναι εξαπύρηνος, λειτουργεί εξ ορισμού στα 3.5 GHz και αυτοχρονίζεται έως τα 4 GHz σχεδόν όταν ο ίδιος το κρίνει απαραίτητο. Το σημαντικότερο, όμως; Επιτρέπει ελεύθερο υπερχρονισμό (overclocking) από το χρήστη ο οποίος, αξιοποιώντας οποιαδήποτε καλή ψύκτρα, μπορεί να οδηγήσει τον 990X έως και τα 4.5 GHz χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα! Φυσικά o ίδιος ο επεξεργαστής, μία καλή ψύκτρα και μία - ας πούμε - Radeon HD 6990 κοστίζουν μόνα τους σχεδόν... €2000, ποσό αρκετό για ένα ολόκληρο, πλήρες, κορυφαίο PC από μόνο του. Στους προνομιούχους, ωστόσο, που δεν... στέκονται σε τέτοιες λεπτομέρειες, ευχόμαστε καλό Crysis 2 στα 2560x1600 pixels και τα 60 fps!

Μιλώντας για νέο κορυφαίο hardware που αντικαθιστά παλαιότερο κορυφαίο hardware, το σετ ηχείων της Logitech που έθεσε τον πήχυ στα σετ ηχείων 5.1 για PC, το θρυλικό Z5500, βρήκε σήμερα το διάδοχό του. Πρόκειται για το Z906, το οποίο είναι βεβαίως ανασχεδιασμένο και περισσότερο ευθυγραμμισμένο στα σημερινά εικαστικά κριτήρια των προϊόντων αυτών, δεν παύει όμως να προσφέρει δυνατό και ποιοτικό πολυκάναλο ήχο, ικανό να γεμίσει αρκετά μεγάλους χώρους με τα 500 Watt της ισχύος του. Το Z906 είναι πιστοποιημένο κατά THX, αποκωδικοποιεί σήματα Dolby Digital και DTS, προσφέρει δε πληθώρα εισόδων ώστε όχι μόνο Η/Υ, αλλά και άλλες συσκευές να μπορούν να αποδώσουν τον ήχο τους μέσα από αυτό. Όλα ελέγχονται μέσα από ένα συμπαγές, καλαίσθητο κέντρο ελέγχου, με κατανοητές ενδείξεις και ρυθμιστικά. Εντυπώσεις από τα αποτελέσματά του, αμέσως μόλις έχουμε την ευκαιρία να το συνδέσουμε σε PC, PS3 και Xbox 360!

Μιλώντας πάντως για ήχο: ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία του iOS 4.3, της αναβάθμισης λογισμικού για τα iPhone, iPad και iPod Touch τελευταίας γενιάς (το περιμένουμε ώρα με την ώρα πλέον) είναι το iTunes Home Sharing. Αυτό επιτρέπει τη διοχέτευση μουσικής - και video, αλλά θα πρέπει να είναι χαμηλής ανάλυσης - από τη βιβλιοθήκη αρχείων που διατηρεί ο χρήστης στο iTunes, σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω συσκευές βρίσκεται στο ίδιο ασύρματο δίκτυο. Ναι, αλλά... αν ο χρήστης θέλει να κάνει το ίδιο, μα όχι μέσα από το iTunes; Τότε προτείνουμε ένα άλλο app, το WiFi2WiFi, το οποίο αναλαμβάνει να κάνει ακριβώς το ίδιο, συνεργαζόμενο όμως με οποιοδήποτε πρόγραμμα αναπαραγωγής σε PC ή Mac, όχι μόνο το iTunes. O χρήστης απλώς μεταβαίνει στο WiFi2WiFi.com, λαμβάνει δωρεάν το πρόγραμμα για Windows ή OS-X και στη συνέχεια αγοράζει - ε, €0.99 τώρα...! - το app και το εγκαθιστά στο iPhone/iPad/iPod του. Και... voila. Λύσεις υπάρχουν για όλα!

Μιλώντας για λύσεις - και ολοκληρώνοντας για σήμερα - πολύ χαιρόμαστε που το Android βρίσκει το δρόμο του σιγά σιγά σε πολλές συσκευές και όχι μόνο σε κινητά τηλέφωνα. Η Xtreamer, μία από τις πολλές εταιρείες που ειδικεύονται στην κατασκευή media player και άλλων συσκευών, ανακοίνωσε στην πρόσφατη έκθεση CeBIT το Xtreamer PVR. Η συγκεκριμένη πρόταση στηρίζεται στο πολύ καλό chip της Sigma Designs, το SMP8656, για αναπαραγωγή αρχείων υψηλής ευκρίνειας, προσφέρει τις αναμενόμενες εισόδους και εξόδους όσον αφορά την εικόνα, τον ήχο και τα αποθηκευτικά μέσα, όμως... δεν στηρίζεται σε Linux - όπως όλες σχεδόν οι ανταγωνιστικές προτάσεις σήμερα - αλλά στο λειτουργικό της Google και δη το 2.2 ή Froyo. Μεγάλη περιέργεια έχουμε να το δούμε σε δράση, ειδικά μάλιστα αν επιτρέπει κανονικά και την αναβάθμιση σε Android 2.3 ή και 2.4 κάποια στιγμή στο μέλλον!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ