News Snacks 03-03-11

iPad 2: η... επόμενη μέρα

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του Αθηνόραμα Digital που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ειδήσεις της ημέρας που αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

Η... "επόμενη μέρα" μιας παρουσίασης της Apple δεν μπορεί παρά, εν μέρει, να συνοδεύεται και από ειδήσεις που προέκυψαν όχι από το κεντρικό της αντικείμενο, αλλά "γύρω" από αυτό. Και η πρώτη ευχάριστη είναι η εξής: ο AV Digital Adapter, ο προσαρμογέας που θα επιτρέπει στο iPad 2 να συνδέεται σε τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας μέσω καλωδίου HDMI, θα λειτουργεί και με το αρχικό iPad, το iPhone 4 και το 4ης γενιάς iPod Touch. H ανάλυση που θα επιτρέπει σε αυτές τις συσκευές όμως είναι αυτή των 720p γραμμών για ταινίες και φωτογραφίες, ενώ στο iPad 2 οι χρήστες θα μπορούν να έχουν ό,τι βλέπουν στην οθόνη της συσκευής, και στην οθόνη της τηλεόρασης σε 1080p (αν και στην αναπαραγωγή ταινιών per se παραμένουν τα 720p ως ανάλυση). Καθόλου άσχημα, πάντως!

Κάτι... άλλο που παραμένει ως φήμη, ωστόσο, παρά τα όσα επέδειξε χθες η Apple στο San Fransisco για το iPad 2, είναι - βαθιά ανάσα και δισταγμός - το iPad 3 (!). Σύμφωνα με το γνωστό δημοσιογραφικό κλισέ, "πηγές μέσα από την εταιρεία" φέρονται να βεβαιώνουν πως στα σχέδια είναι μία ακόμη, hi-end, έκδοση του iPad για... φέτος (!!!), η οποία θα προσφέρει την οθόνη ιδιοτήτων Retina και την υποδοχή καρτών μνήμης SD που δεν έχει το iPad 2. Λίγη σοβαρότητα, παρακαλούμε, στο τί αναπαράγεται ελαφρά τη καρδία στο Web. Ουδεμία περίπτωση υπάρχει να παρουσιάσει μέσα στην ίδια χρονιά η Apple νέο μοντέλο iPad, για μυριάδες λόγους. Οι... ευσεβείς πόθοι δεν είναι υλικό για φήμες - ή δεν θα έπρεπε να είναι. Λέμε τώρα.

Οι κακές γλώσσες, πάντως, ελάχιστα... λεπτά χρειάστηκαν για να στηλιτεύσουν μία άλλη συζητήσιμη συνήθεια - αυτή τη φορά μία της Apple: τη δημιουργία αξεσουάρ για τις συσκευές της, τιμολογημένα αισθητά υψηλότερα απ' όσο συχνά τούς αναλογεί. Ο προσαρμογέας HDMI, για παράδειγμα, κοστίζει 40 δολάρια, χωρίς φυσικά το συνοδευτικό καλώδιο HDMI αυτό καθ' αυτό. Και... άντε, ας πει κανείς πως εκεί η Apple "έχει και το καρπούζι και το μαχαίρι", λόγω της 30πινης θύρας σύνδεσης που είναι δικών της προδιαγραφών και μόνο. Στα smart covers, όμως...; Ναι, εκείνα τα πολύ όμορφα καλύμματα οθόνης, που ναι μεν έξυπνα σχεδιασμένα είναι, ναι μεν έχουν μια πρακτική αξία, αλλά... και αυτά 40 δολάρια; Τα πλαστικά, γιατί τα δερμάτινα έχουν... 70 δολάρια! Κάτι περιθώρια κέρδους τύπου 500% "μυριζόμαστε" και, σε περιόδους όπως αυτές που διανύουμε, αμαρτία είναι, δεν είναι;

Αμαρτία, επίσης, είναι που ένα εικοσιτετράωρο μετά από την ανακοίνωση της Apple πως μειώνει την τιμή πώλησης του παρόντος iPad κατά $100 στις ΗΠΑ - ώστε να διευκολύνει τη μετάβαση στο iPad 2 - αντίστοιχη ανακοίνωση για την ελληνική αγορά δεν υπάρχει. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ούτε η επίσημη αντιπροσωπεία, ούτε κάποια από τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες είχαν γνωστοποιήσει τις προθέσεις τους για κάτι τέτοιο. Καταλαβαίνουμε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει θέμα υπάρχοντος στοκ, ίσως αποζημίωσης των εμπορικών συνεργατών κλπ., αλλά με την ημερομηνία κυκλοφορίας του iPad 2 τόσο κοντά, δεν θα έπρεπε να γνωρίζουν τις επιλογές τους όσοι ενδιαφέρονται το επόμενο διάστημα για ένα iPad; Εικοσιδύο μερούλες είναι, άντε εικοσιτρείς λόγω εθνικής εορτής!

Και μιλώντας για εθνική εορτή και κυκλοφορίες που μετατοπίστηκαν εξαιτίας της, μόλις συνειδητοποιήσαμε ότι το iPad 2 και το Nintendo 3DS πιθανότατα κυκλοφορούν στην Ελλάδα την ίδια ημέρα (26 Μαρτίου). Στα 549 ευρώ το πρώτο, στα 269 ευρώ το δεύτερο. Κυριολεκτικά διπλάσια τιμή το πρώτο από το δεύτερο. Θα μπορούσε λοιπόν κανείς να ισχυριστεί εύκολα ότι το πρώτο έχει και διπλάσια αξία από το δεύτερο; Τεχνολογική αξία, ναι, εύκολα. Το iPad 2 μπορεί να μην προβάλλει στερεοσκοπική εικόνα, μα όλα του τα υποσυστήματα είναι κλάσεις ανώτερα του 3DS. Ψυχαγωγική αξία, όχι εύκολα. Θα έπρεπε να μιλάμε για συγκεκριμένα είδη games, ειδάλλως ένα handheld όπως το 3DS εκεί συνολικά υπερέχει. Πάντοτε στη θεωρία και για την ώρα - και μόνο μιλώντας για games, φυσικά, όχι ταινίες ή μουσική. Γενική αξία, με την έννοια του τί πράγματα μπορεί να κάνει κάποιος με ένα iPad 2 και ένα 3DS, ναι, πανεύκολα. Μα και πάλι, αυτό έχει άμεση σχέση με το τί συνηθίζει να κάνει ο εκάστοτε καταναλωτής "εν κινήσει" με συσκευές. Φαντάζει σύγκριση... "μήλα με πορτοκάλια"; Ίσως είναι, όμως - σε... "απόλυτα ευρώ" - δεν είναι εύκολο τελικά να συσχετίσει κανείς κόστος (σε χρήματα) και αξία (σε χρήσεις). Ειδικά εν έτει 2011 και ειδικά στην αγορά της τεχνολογίας. Επιλογές, επιλογές...!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ