News Snacks 02-05-11

Τα νέα Windows Home Server επιτέλους εδώ, τα 8 στον ορίζοντα

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του Αθηνόραμα Digital που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ειδήσεις της ημέρας που αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

Και αφού όσοι ξεκουράστηκαν, ξεκουράστηκαν τις ημέρες του Πάσχα και τις... "από τη σημαία" επόμενες ημιαργίες, πίσω στις επάλξεις - και στα όσα συμβαίνουν στην αγορά της ψηφιακής διασκέδασης και της τεχνολογίας που σχετίζεται με αυτή. Στα όσα δεν σχετίζονται με την παραβίαση και αναστολή λειτουργίας του PlayStation Network, δηλαδή, καθώς αυτό δείχνει ν' απασχολεί τα ΜΜΕ και ειδικά το Web όσο τίποτε άλλο από το χώρο αυτό. Στην Ελλάδα, άλλωστε, τα παραδοσιακά ΜΜΕ απέδειξαν με το συγκεκριμένο ζήτημα για πολλοστή φορά πόσο ανώριμα και επικίνδυνα είναι στην κάλυψη θεμάτων ευαίσθητων, που χρειάζονται κάποια εξοικείωση με την τεχνολογία αλλά και - το κυριότερο - λίγη προσοχή στο τί πραγματικά συνέβη στο πλαίσιο του ζητήματος αυτού, ώστε να μην δημιουργηθούν λανθασμένες εντυπώσεις ή πανικός. Τα έχουμε ξαναδεί όλα αυτά βέβαια με τον περίφημο νόμο 3037 για τα "φρουτάκια" και τα coin-op, με τα Grand Theft Auto και τις... επερωτήσεις στη Βουλή, τα είδαμε τώρα και με τη παραβίαση του PSN: σοβαρότητα καμία. Απορούμε πώς τη... γλίτωσε το Nintendo 3DS, δηλαδή. Δεν βρέθηκε έγκαιρα επιφανής τρομολάγνος οφθαλμίατρος για το δελτίο των 8.00, μάλλον!

Την τρομολαγνία, από την πλευρά μας, δεν θα τιμήσουμε όσον αφορά την ερμηνεία στατιστικών που συγκεντρώνει η μεγαλύτερη υπηρεσία φιλοξενίας φωτογραφιών, το Flickr. Θα επιστήσουμε όμως την προσοχή στους κατασκευαστές φωτογραφικών μηχανών τσέπης: τα κινητά απειλούν να τις... εξοστρακίσουν σχεδόν, ενώ και οι άλλες κατηγορίες φωτογραφικών μόνο ασφαλείς δεν είναι! Σύμφωνα με τα στοιχεία του Flickr, η δημοφιλέστερη ψηφιακή φωτογραφική μέχρι πρότινος - αυτή της οποίας το όνομα στα στοιχεία EXIF των φωτογραφιών που φιλοξενεί το Flickr, εμφανίζεται συχνότερα - ήταν η Nikon D90. Ε, εδώ και μερικές μέρες η δημοφιλέστερη ψηφιακή φωτογραφική είναι το... iPhone4, το οποίο δεν έχει συμπληρώσει καν ένα χρόνο στην αγορά! Δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός ότι το συγκεκριμένο κινητό έχει πολύ καλή κάμερα, δεν χωρά όμως και αμφιβολία στο γεγονός ότι σε άλλες εποχές και φυσιολογικές συνθήκες δεν θα τοποθετούνταν ποτέ ένα iPhone πάνω από μία ποιοτική φωτογραφική, σε μία υπηρεσία κατ' εξοχήν φωτογραφική. Όμως, όπως δείχνουν τα πράγματα, από τη μία η κάμερα του iPhone4 είναι αυτό που λέμε "good enough" για εκτενέστατη χρήση από πάρα πολύ κόσμο, από την άλλη επιβεβαιώνεται το γνωμικό "η καλύτερη κάμερα είναι, όταν όλα έχουν ειπωθεί, αυτή που έχεις μαζί σου και διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή". Σημεία των καιρών; Πολύ πιθανό...

Κάτι άλλο πιθανό - σίγουρα πιθανότερο απ' ότι φαινόταν έξι ή εννέα μήνες πριν - είναι η Microsoft όντως να καθιερώσει κύκλο 3 ετών στην κυκλοφορία καινούργιων εκδόσεων Windows. Τα Windows 7 σημειώνουν πολύ καλή εμπορική πορεία, τα Windows 8 ωστόσο είναι ήδη στον (μακρινό) ορίζοντα, με ενδεικτικό χρονικό σημείο κυκλοφορίας τα Χριστούγεννα του 2012. Μέχρι στιγμής, πάντως, μόνο σχετικά μικρά στοιχεία σε βελτιώσεις και προσθήκες έχουν γίνει γνωστά. Το App Store για εφαρμογές και games, είναι μία. Η αναγνώριση προσώπου από τα Windows και η χρήση της λειτουργίας αυτής ως μηχανισμού ασφαλείας και εισόδου, είναι μία δεύτερη. Η δυνατότητα να μεταφέρει ο χρήστης σε ένα απλό USB drive όλο το περιβάλλον εργασίας του και να μπορεί, συνδέοντάς το σε οποιοδήποτε PC με Windows 8, να δουλεύει σαν να ήταν μπροστά στο δικό του PC, είναι μία τρίτη. Και η έξυπνη, γοργή λειτουργία αποθήκευσης διαφορετικών εκδόσεων των εγγράφων του χρήστη, ώστε αυτός να μπορεί να επανέλθει σε μία πρότερη έκδοση χωρίς πρόβλημα, είναι μία τέταρτη. Όλα ευπρόσδεκτα - αλλά αναμένουμε περισσότερα!

Πόσα μπορούμε να περιμένουμε, πάντως, από τα νεοαφιχθέντα... άλλα Windows, θα είμαστε σε θέση να κρίνουμε πολύ νωρίτερα. Αναφερόμαστε στo λειτουργικό Windows Home Server 2011, τον πολυσυζητημένο διάδοχο που των Windows Home Server που απέκτησε τόσους πιστούς ακολούθους, όσους και πολέμιους. Τo συγκεκριμένο λειτουργικό ήταν το πρώτο της αμερικανικής εταιρείας που εστίασε στη διαχείριση αρχείων - multimedia και μη - σε οικιακό περιβάλλον, ταλανίστηκε αρχικά από προβλήματα αλλά με πάμπολλες επεκτάσεις (extensions) των δυνατοτήτων του έχει κερδίσει μια θέση κι ένα κοινό που "πίνει νερό στ' όνομά του". Η τελική έκδοση (RTM) του WHS 2011, ωστόσο, είναι πλέον διαθέσιμη στο δίκτυο των συνεργατών της Microsoft, το Technet, και την έχουμε εγκαταστήσει σε ένα PC που την αξιοποιεί για να μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας. Μέχρι στιγμής διαπιστώνουμε ότι η απουσία της τεχνολογίας Drive Extender, που επέτρεπε τη σύνδεση εξωτερικών σκληρών δίσκων και τη εύκολη διαχείρισή τους σαν έναν μεγάλο ενιαίο, δεν μειώνει τη χρηστικότητα και την αξία τους. Αναλυτικά, σε λίγες μέρες!

Για κάτι που δυστυχώς δεν θα μπορέσουμε να παραθέσουμε αναλυτικά τις εντυπώσεις μας σε λίγες μέρες - αν και πολύ θα το θέλαμε - είναι το αν και κατά πόσο η Screen Innovations... υπερβάλλει ή όχι! Αυτή η αμερικανική εταιρεία κατασκευάζει εδώ και χρόνια ποιοτικές οθόνες για προβολείς και, αυτές τις μέρες, διαθέτει στην αγορά το πρώτο ίσως τέτοιο πανί που... δεν μας υποχρεώνει να σβήσουμε όλα τα φώτα στο χώρο για να απολαύσουμε την εικόνα που φιλοξενεί! Ο λόγος για την Black Diamond II HD, οθόνη κατασκευασμένη από ειδικά υλικά τόσο αποτελεσματικά στο να "συγκρατούν" το φως που αντανακλάται από το γύρω περιβάλλον, ώστε πανελάχιστο από αυτό να επανέρχεται στα μάτια του θεατή. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το πανί αυτό αποδίδει σε δωμάτιο με λίγο φως, εικόνα καλύτερη σε αντίθεση και πειστικά μαύρα από αυτήν που αποδίδουν οι περισσότερες άλλες υλοποιήσεις του είδους, ακόμη και στο απόλυτο σκοτάδι. Μοναδικό μειονέκτημα: το υλικό αυτό δεν επιτρέπει στο πανί να τυλίγεται από τους γνωστούς μηχανισμούς - πρέπει να παραμένει τοποθετημένο σταθερά και μόνιμα σε ένα σημείο. Από την άλλη, για 120 ίντσες εικόνας σχεδόν τόσο ζωντανής όσο των τηλεοράσεων plasma, υποψιαζόμαστε πως... θα την κάναμε την σχετική παραχώρηση!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ