News Snacks 01-06-11

Ultrabooks προωθεί η Intel, το iCade για iPad θέλουμε εμείς!

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του Αθηνόραμα Digital που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ειδήσεις της ημέρας που αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

Τα μάτια των περισσότερων ανθρώπων που ενδιαφέρονται για την ηλεκτρονική διασκέδαση στο σπίτι είναι αυτές τις ημέρες στραμμένα στο Los Angeles, όπου θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα η έκθεση της Ε3 - ενδιαφέρουσες ειδήσεις προκύπτουν και από την έκθεση Computex στην Taipei, ωστόσο, αφού όλοι οι μεγάλοι "παίκτες" του hardware για προχωπικούς υπολογιστές επιδεικνύουν κι ανακοικώνουν πτάγματα. Όπως η Intel, η οποία (σκιαγραφώντας τα σχέδιά της για το μέλλον) εννοεί να προωθήσει μία "νέα κατηγορία συσκευών" που ονομάζει Ultrabooks. Κάθε άλλο παρά νέα είναι η βασική ιδέα, φυσικά: laptop που είναι εξαιρετικά λεπτά κι ελαφριά, προσφέρουν πολύ μεγάλη αυτονομία αλλά δεν στερούνται την απαραίτητη ισχύ για να δουλεύει κανείς άνετα, με στόχο τελική τιμή πώλησης κάτω των 1000 δολαρίων. Πολλοί κατασκευαστές έχουν αποπειραθεί να προσφέρουν με την παρούσα τεχνολογία κάτι τέτοιο, προφανώς, αλλά έχουν εν πολλοίς αποτύχει να τηρήσουν όλες ανεξαιρέτως τις παραπάνω προδιαγραφές. Η Intel θεωρεί πως θα το πετύχει με το νέο chipset Ivy Bridge, που θα αξιοποιεί λιθογραφική παραγωγή στα 22 nm. Τέτοια Ultrabooks στοχεύει η αμερικανική εταιρεία και οι συνεργάτες της να βρίσκονται στα ράφια τα Χριστούγεννα, η Asus μάλιστα ανακοίνωσε το πρώτο τέτοιο, το UX21. Για να δούμε!

Αυτό που, σίγουρα πλέον, θα δούμε την επόμενη εβδομάδα είναι τον Steve Jobs επί σκηνής. Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple επιστρέφει από την αναρρωτική του άδεια για να κάνει την παρουσίαση στην εκδήλωση WWDC - και, επίσημα πια, το περιεχόμενο της ομιλίας του θα έχει να κάνει με το επόμενο λειτουργικό των Mac, το OS-X Lion, το επόμενο λειτουργικό των iPhone/iPad, το iOS 5 και το iCloud. Εχμ, μισό λεπτό... iCloud; Ναι, είναι η πρώτη φορά που η Apple όχι μόνο παραδέχεται ανοιχτά, αλλά ονοματίζει και φέρνει στο προσκήνιο τη Δικτυακή υπηρεσία της που θα αποθηκεύει δεδομένα "κάπου στο Internet" και θα τα καθιστά προσβάσιμα στους κατόχους των συσκευών της απ' οπουδήποτε έχουν σύνδεση με αυτό. Απομένει να διαπιστώσουμε: (α) αφορά μόνο μουσική ή κάθε είδους δεδομένα; (β) συνδέεται μόνο με περιεχόμενο από το iTunes ή ο χρήστης μπορεί να στείλει στο Δικτυακό του αποθηκευτικό χώρο το δικό του περιεχόμενο και (γ) θα είναι η - τη θεωρούμε βέβαιη - συνδρομή του προσιτά ή έστω λογικά τιμολογημένη; Ο ανταγωνισμός με τις αντίστοιχες υπηρεσίες των Amazon και Google μόλις έχει ξεκινήσει, ουσιαστικά, είμαστε όμως βέβαιοι πως θα αποδειχθεί σημαντικός στο μέλλον. Υπομονή, λοιπόν!

Μιλώντας για την Apple, ακατανόητη συνεχίζει να μας φαίνεται η κίνησή της να διαθέσει το... iWork για τα iPhone και iPod Touch (!). Ναι, δεν είναι τυπογραφικό λάθος: το πρόγραμμα επεξεργασίας Keynote, το πρόγραμμα λογιστικών φύλλων Numbers και το πρόγραμμα ηλεκτρονικής σελιδοποίησης Pages διατίθενται πλέον και για τα διάσημα κινητά και player της αμερικανικής εταιρείας. Τώρα, ποιό ακριβώς είναι το νόημα της χρήσης επαγγελματικών εφαρμογών αυτού του είδους σε οθόνη 3.5 ιντσών... δεν ξέρουμε (εδώ στην 9.7 ιντσών και ανάλυσης 1024x768 pixel των iPad και δεν μπορεί να την πει κανείς ακριβώς... υπόδειγμα παραγωγικότητας τη σουίτα του iWork), όμως υποψιαζόμαστε ότι κάποιοι φανατικοί φίλοι των προϊόντων της Apple θα προσπαθήσουν ούτως ή άλλως. Ενδιαφέρον έχει, σε ένα βαθμό, το γεγονός ότι μπορεί να δει κανείς με άνεση π.χ. στην οθόνη Retina των iPhone 4 έγγραφα που έχουν δημιουργηθεί στις αντίστοιχες εφαρμογές για Mac, όπως και το γεγονός ότι όποιος έχει αγοράσει το iWork για iPad, παίρνει το iWork για iPhone/iPod δωρεάν. Αλλά να δημιουργούμε λογιστικά φύλλα "εν κινήσει"...; Εφιάλτης, με όλες τις πιθανές ερμηνείες κι επεκτάσεις!

Εφιάλτης, πάντως, για την Εκκλησία θα πρέπει να είναι ο σαματάς που δημιουργήθηκε γύρω από τον ιερέα που τέλεσε το μυστήριο του γάμου δύο νεονύμφων χρησιμοποιώντας το iPad ως e-reader αντί για το... low-tech Ευαγγέλιο. Τρίτη μέρα σχολιασμού και οι αντιδράσεις είναι τόσο οργισμένες, όσο και διασκεδαστικές - ακόμη δεν μπορούμε να αποφασίσουμε τί από τα δύο πιο πολύ. "Μασόνοι! Μασόνοι έχουν παρεισφρύσει στην Εκκλησία μας!", "Αύριο τί θα κάνετε; Τη Θεία Λειτουργία από το σπίτι σας μέσω video wall;", "Hi-tech ιερείς είναι το μέλλον της Εκκλησίας, στηρίξτε τους!". Lots of fun. Εμείς, πάντως, αγαπητέ παπά, επικροτούμε την επαναστατική σου προσέγγιση, αλλά μάς δημιούργησες απαιτήσεις: όταν έλθει η σειρά μας για γάμο, ας πούμε, θέλουμε 8 ψάλτες γύρω μας, τον ένα εξαιρετικά βαρύτονο, ώστε να τελεστεί το μυστήριο με... κινηματογραφικό ήχο 7.1! Μία απορία, δε, ομολογούμε πως την έχουμε: οι νεόνυμφοι στο τέλος του μυστηρίου όντως φίλησαν το iPad αντί για το Ευαγγέλιο; Κι αν ο γαμπρός δεν είναι οπαδός του iOS και προτιμά το Android, έχει ισχύ ο γάμος; Αχ, αγαπημένε Jesus Steve, πού να το φανταζόμασταν κάποτε πως όντως θα έφτανε στον... άμβωνα η χάρη σου!

Κάτι τελευταίο, που επίσης δεν φανταζόμασταν - κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αγαπάμε τόσο το Internet - ήταν το εξής: μία καλή ιδέα για... Πρωταπριλιάτικο αστείο να γίνει πραγματικότητα. Γιατί; Γιατί ήταν πολύ καλή, φυσικά! Αναφερόμαστε στο iCade, ένα περιφερειακό για το iPad που μετατρέπει το tablet της Apple σε λιλιπούτειο... coin-op, χρησιμοποιώντας την οθόνη του κι εξοπλίζοντάς το με χειριστήριο και πλήκτρα όπως αυτά που ταλαιπωρούσαμε στα... "ουφάδικα" τη δεκαετία του '80 κι '90. Το iCade είχε "κάνει το γύρο του Web" πέρυσι τον Απρίλη ακριβώς επειδή ήταν μεν φάρσα, αλλά πιστευτή - μέχρι που η ThinkGeek συνειδητοποίησε, από τις αντιδράσεις και τα σχόλια των χρηστών του Web, πως το προϊόν, πέρα από πρωτότυπο, έχει και εμπορικό ενδιαφέρον. Και το έφτιαξε. Το πρώτο στοκ που διετέθη στις ΗΠΑ (για την ώρα μόνο εκεί) έχει ήδη εξαντληθεί, το επόμενο αναμένεται στις 9 Ιουνίου και οι κάτοχοι του iCade έχουν στη διάθεσή τους δωρεάν να παίξουν το ιστορικό Missile Command, αλλά και να αγοράσουν το επίσημο app της Atari από το App Store, το οποίο θα τούς προσφέρει 100 περίπου διάσημα arcade games συμβατά με το iCade. Κοστίζει 100 δολάρια και... ζητείται αντιπρόσωπος της ThinkGeek για να μας το φέρει και στην Ελλάδα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ