Νέος iMac με οθόνη ανάλυσης 5Κ

Να γιατί... "αγαπάμε Apple": από σήμερα, νέα εποχή στην απεικόνιση των οικιακών H/Y

To αξιόλογο σε όλα αυτά δεν είναι τόσο η πολύ υψηλή ανάλυση 5Κ της οθόνης του νέου iMac, όσο το γεγονός ότι η Apple υποχρεώθηκε εκ των πραγμάτων να αναπτύξει δική της τεχνολογία για να ελέγξει αυτά τα σχεδόν 15 εκατομμύρια pixel. Το τσιπ που ελέγχει τον χρονισμό της οθόνης TFT απλώς... δεν υπήρχε πουθενά στην αγορά, οπότε η Apple το σχεδίασε και το κατασκεύασε μόνη της (κάτι που γεννά ενδιαφέροντα ερωτήματα για το αντίστοιχο monitor ανάλυσης 5Κ που έχει ανακοινώσει πως θα κυκλοφορήσει τα Χριστούγεννα η Dell για PC). Η τεχνογνωσία που είχε ήδη, πάντως, στην κατασκευή ποιοτικών οθονών χρησίμευσε ώστε η οθόνη του νέου iMac with Retina 5K Display να μην είναι μόνο πολύ υψηλής ανάλυσης, αλλά και θαυμαστής χρωματικής πιστότητας, προσφέροντας παράλληλα ευρείες γωνίες θέασης και μειωμένες αντανακλάσεις.

Ο νέος αυτός iMac ξεκινά, χωρίς καμία υπερβολή, μία νέα εποχή στη γραφική αναπαράσταση λειτουργικού και εφαρμογών σε προσωπικούς υπολογιστές: όπως είχε κατορθώσει το iPhone 4 και το iPad 3, έτσι και ο συγκεκριμένος Η/Υ από την απόσταση που τον χειρίζεται ο κάτοχός του "κρύβει" απολύτως τα pixel που συνθέτουν το πλέγμα της οθόνης του, δίνοντας την εντύπωση "φυσικής", όχι δυσάρεστα "ψηφιακής", απεικόνισης σε ο,τιδήποτε. Οποιοσδήποτε έχει δουλέψει αρκετά με έναν MacBook Pro 15 Retina, καταλαβαίνει ακριβώς τί εννοούμε (η πυκνότητα των pixel τoυ συγκεκριμένου laptop είναι περίπου η ίδια με αυτήν που προκύπτει από την ανάλυση 5Κ στην οθόνη των 27 ιντσών). Οι διάφορες εφαρμογές θα χρειαστούν, ίσως, λίγο καιρό παραπάνω για να αξιοποιήσουν το 100% τόσων διαθέσιμων pixel, όμως όταν αυτό γίνει πια το σύνηθες, απλώς δεν θα... μπορεί να κοιτάξει κανείς οθόνη "μη-Retina" σε προσωπικό υπολογιστή.


O iMac with Retina 5K Display, δε, αποτελεί μία από τις ελάχιστες περιπτώσεις όπου η Apple αξίζει τα εύσημα και ως προς τις τιμολογιακές της επιλογές. Ενώ μία ποιοτική οθόνη ανάλυσης 4Κ κοστίζει... από μόνη της περί τα $2000-$2500, ο iMac with Retina 5K Display ξεκινά από τα $2500, συμπεριλαμβάνοντας βέβαια και έναν... ολόκληρο υπολογιστή πίσω από την οθόνη του! Η βασική σύνθεση, μάλιστα, των $2500 δεν είναι καθόλου κακή: τετραπύρηνος επεξεργαστής Core i5 στα 3.5 GHz, 8 GB μνήμης λειτουργίας, 1 ΤΒ υβριδικού σκληρού δίσκου και υποσύστημα γραφικών Radeon M290X της AMD, με 2 GB μνήμης δικά του. Το μόνο που απομένει είναι να δούμε πώς θα διαμορφωθεί η τιμή αυτή στην Ελλάδα και... τί θα κάνει η επίσημη αντιπροσωπεία με το στοκ της, ξεπερασμένης πια, προηγούμενης "γενιάς" iMac. Ακόμη και στη χαμηλότερη νέα τιμή τους!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ