Νέο Macbook, για την ώρα... ερωτηματικό

Πάνλεπτο το καινούργιο laptop της Apple, πολλά ωστόσο αυτά που πρέπει να διαπιστωθούν πρακτικά

Αντίθετα με ό,τι περίμενε το μεγαλύτερο ποσοστό των δημοσιογράφων πριν από την εκδήλωση Spring Forward της Apple, η αμερικανική εταιρεία τελικά εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία της εμπορικής πια αποκάλυψης του Apple Watch προκειμένου να επιβεβαιώσει ένα προϊόν που συζητείται εδώ και χρόνια, με άλλο όνομα. Αναφερόμαστε φυσικά στο MacBook Air Retina, το laptop εκείνο που θα συνδύαζε το μικρό μέγεθος και βάρος, αλλά την μεγάλη αυτονομία των φορητών υπολογιστών Air της εταιρείας, με μία οθόνη τόσο ποιοτική όσο των μοντέλων Retina. Το laptop αυτό ονομάζεται απλώς "MacBook" και όσα από τα στοιχεία του ενθουσιάζουν, αντιστοιχούν σε άλλα που... προβληματίζουν.

Πρώτα τα θετικά: πρόκειται για έναν φορητό υπολογιστή εντυπωσιακά λεπτό κι ελαφρύ, ακόμη και για τα δεδομένα των καλύτερων Ultrabooks αυτή τη στιγμή. Έχει πάχος 13 χιλιοστά και βάρος μόλις 900 γραμμάρια, κάτι που κατέστη κατασκευαστικά εφικτό με την απουσία συστήματος ψύξης για τον κεντρικό του επεξεργαστή, τον νέο Intel Core-M. Αυτός είναι δύο πυρήνων χρονισμένος στο 1.1 ή στο 1.2 GHz με "ώθηση" στα 2.4 ή 2.6 GHz αντίστοιχα όταν οι εφαρμογές το απαιτούν, υποβοηθάται δε από 8 GB μνήμης λειτουργίας και σκληρό δίσκο τεχνολογίας SSD των 256 ή 512 GB. To υποσύστημα γραφικών του είναι ενσωματωμένο στον κεντρικό επεξεργαστή (Intel HD 5300) και τα υποσυστήματα ασύρματης διασύνδεσης περιλαμβάνουν τις πιο πρόσφατες εκδόσεις Wi-Fi και Bluetooth.

Στα θετικά περιλαμβάνεται φυσικά και η οθόνη του νέου MacBook, η οποία - στις 12 ίντσες και με ανάλυση 2304x1440 pixels - είναι ιδιοτήτων Retina (από την απόσταση που χρησιμοποιείται ένα laptop πάντοτε). Στα... απολύτως θετικά, δε, περιλαμβάνεται και ο νέος τρόπος με τον οποίο η Apple κυριολεκτικά "γέμισε με μπαταρία" όλο το διαθέσιμο εσωτερικό του περιβλήματος ενός MacBook: διαμορφώνοντας τις μπαταρίες σε "επίπεδα" που "χτίζονται" το ένα πάνω στο άλλο, οι Αμερικανοί κατάφεραν να προσφέρουν στο καινούργιο τους laptop αυτονομία παρόμοια με αυτήν των MacBook Air (περίπου 12 ώρες μικτής χρήσης), παρά τη μείωση στο πάχος και το βάρος του σε σχέση με αυτά (και παρά την οθόνη σημαντικά υψηλότερης ανάλυσης).

Στα... ερωτηματικά, ωστόσο, γιατί υπάρχουν σαφώς και τέτοια, περιλαμβάνονται κάποια επίσης σημαντικά πράγματα. Ένα σχετίζεται με τις επιδόσεις του Intel Core-M, ο οποίος με μόνο δύο πυρήνες και σε χαμηλό χρονισμό απομένει ν' αποδειχθεί αν θα αποδειχθεί επαρκώς ισχυρός για να αντεπεξέλθει στα "απλά και καθημερινά" με το OS-X Yosemite. Ένα άλλο σχετίζεται με το, νέου σχεδιασμού, πληκτρολόγιο και άλλο ένα με τον, επίσης καινούργιο, τρόπο που λειτουργεί το trackpad του MacBook. Και τα δύο θα χρειαστεί να κριθούν σε βάθος χρόνου. Ένα ακόμη, δε, σχετίζεται με την υιοθέτηση μίας, αλλά... μόνο μίας (!) θύρας επέκτασης για το laptop αυτό: πρόκειται για την καινούργια USB-C, η οποία χρησιμεύει τόσο για τη σύνδεση του Η/Υ με το τροφοδοτικό του, όσο και ως θύρα φιλοξενίας μετατροπέων για έξοδο HDMI, DisplayPort, VGA και... κανονική θύρα USB βέβαια. Οι μετατροπείς πωλούνται ως ξεχωριστό περιφερειακό από την Apple (αλοίμονο), ενώ για την ώρα δεν γνωρίζουμε αν θα κυκλοφορήσουν μετατροπείς και για θύρα Ethernet ή για θύρα υποδοχής καρτών microSD.

H Apple δείχνει πεπεισμένη πως ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που θα ενδιαφέρονταν να αγοράσουν ένα από αυτά τα νέα MacBook είναι προετοιμασμένο να δουλεύει μόνο "δικτυωμένο" ασύρματα και μόνο μέσω υπηρεσιών τύπου iCloud για αποθήκευση/αποστολή δεδομένων... έξω από τα laptop αυτά. Όπως και στην περίπτωση των CD/DVD drives παλαιότερα, ίσως έχει δίκιο - χωρίς αυτό να σημαίνει πως σε πολύ κόσμο δεν θα κακοφανεί αρχικά η μία και μοναδική θύρα USB των MacBook. Στις ΗΠΑ το νέο laptop της Apple θα κυκλοφορήσει στις 10 Απριλίου σε ασημί, μεταλλικό ανθρακί και χρυσό (!) χρώμα αντί $1299 στην έκδοση με αποθηκευτικό χώρο των 256 GB και αντί $1499 στην έκδοση με αντίστοιχο χώρο των 512 GB (η διαφορά των... 100 Hz ανάμεσα στους Core-M είναι αμελητέα). Για τις ελληνικές τιμές πώλησης και την ημερομηνία διάθεσης των MacBook στη χώρα μας, ανανεώνουμε το παρόν άρθρο μόλις υπάρξει επίσημη ενημέρωση. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ