Μεγάλοι νικητές, μεγάλοι χαμένοι

Κάποιοι κέρδισαν εδώ, κάποιοι έχασαν εκεί - ποιοί;

Στους νικητές συγκαταλέγεται και η Microsoft - και μάλιστα χωρίς "αλλά". Η αμερικανική εταιρεία επανήλθε δριμύτερη στο χώρο των smartphones και έχει επιτέλους καλές πιθανότητες με τα Windows Phone 7.5, συνεχίζει να κινείται άκρως επιτυχημένα στον χώρο των PC με τα Windows 7, ενώ το Xbox 360 συνεχίζει να φέρνει μεγάλα κέρδη και να επεκτείνει την πελατειακή του βάση. Και ο δρόμος για τα Windows 8, τα Windows Phone 8 και το Xbox 720 - και την ευθυγράμμισή τους όσον αφορά στον τρόπο χειρισμού - έχει "στρωθεί" προσεκτικά.

Στις πολυεθνικές που αλλού υπέστησαν απώλειες κι αλλού σημείωσαν νίκες, περιλαμβάνεται σίγουρα η Sony. Ο ιαπωνικός κολοσσός πέρασε πολλές δύσκολες στιγμές την άνοιξη, με την επίθεση των hackers στο PlayStation Network και άλλες υπηρεσίες της. Απ' ότι δείχνουν τα πράγματα δεν υπέστη ιδιαίτερες εμπορικές απώλειες, η όλη κατάσταση έκρουσε ωστόσο τον "κώδωνα του κινδύνου" για όλους μας όσον αφορά στο τί εμπιστευόμαστε στο Internet. To PS3, πάντως, κάλυψε τη διαφορά που το χώριζε από το Xbox 360, καλλιέργησε σε αξιέπαινο βαθμό την εικόνα 3D και το PS Move, προσέφερε και τα πιο πολλά ΑΑΑ games φέτος. Η Nokia είχε επίσης απώλειες κι απολαβές το 2011: οι αποτυχημένες της επιλογές την έχουν φέρει σε πολύ κακό σημείο όσον αφορά το μερίδιο αγοράς και τη θέση της εκεί, αλλά η συμμαχία της με τη Microsoft αφήνει πολλές υποσχέσεις για το μέλλον. Αν η δεύτερη δεν την εξαγοράσει, όπως φημολογείται.



Στους μεγάλους χαμένους της χρονιάς, δε, το... βραβείο παίρνει με διαφορά η Nintendo: το φορητό της σύστημα, το 3DS, ξεκίνησε σχετικά καλά αλλά συνέχισε τόσο άσχημα, που ανάγκασε την ιαπωνική εταιρεία σε δραστική μείωση τιμής του μέσα σε έξι μήνες. Οι πωλήσεις του Wii είχαν επιβραδυνθεί και μειώθηκαν ακόμη περισσότερο μετά από την ανακοίνωση του "διάδοχου" Wii U, το οποίο όμως περισσότερο... μπέρδεψε τον κόσμο στην παρουσίασή του παρά ενθουσίασε. Στους χαμένους και η Hewlett-Packard, που δεν στήριξε όπως έπρεπε το λειτουργικό WebOS. Κατά συνέπεια είδε τα κινητά της και το tablet της να καταρρέουν εμπορικά και αποφάσισε να παύσει όχι μόνο το σχετικό τμήμα της, αλλά και αυτό των PC συνολικά (!), για να αλλάξει γνώμη μετά και να είναι... "στο μετέωρο" αυτή τη στιγμή. Ε, όταν επιλέγεις άχρηστα κι επικίνδυνα στελέχη για CEO...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ