Logitech K830

Οι Ελβετοί προτείνουν νέο πληκτρολόγιο ειδικά για χρήση στο καθιστικό. Η γνώμη μας;

Πώς είναι, λοιπόν, η... συμβίωση 2 βδομάδων με ένα Illuminated Living Room Keyboard K830, σε εκτενή χρήση με το Media Center PC που είχαμε συνθέσει το χειμώνα για την αναπαραγωγή υλικού εικόνας 4K; Απάντηση: άνετη και απροβλημάτιστη στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, με μικρές ενστάσεις για συγκεκριμένα πράγματα. Η αυτονομία της ενσωματωμένης μπαταρίας του K830 ήταν ικανοποιητικότατη: κατά την τακτική χρήση αυτού του δεκαπενθημέρου της δοκιμής, χρειάστηκε να το φορτίσουμε δύο φορές όλες κι όλες (και σε 3 ώρες φόρτισης ήταν πάλι στο 100%). Ο υποφωτισμός των πλήκτρων είναι ακριβώς όπως πρέπει: βοηθητικός αλλά όχι υπερβολικά έντονος. Το συνοδευτικό λογισμικό δίνει όσες δυνατότητες περιμένει κανείς - σε λογικό βαθμό - να υπάρχουν για να προσαρμοστεί η λειτουργία του περιφερειακού στις προτιμήσεις του κατόχου του, ενώ το touchpad υποστηρίζει και τις κινήσεις ελέγχου των Windows 8/8.1 εξ ορισμού.

Από την άλλη πλευρά, παρατηρήσαμε ορισμένα "μικρά κι ανόητα" αρνητικά, τα οποία θεωρούμε πως η Logitech θα μπορούσε να είχε αποφύγει. Ο υποφωτισμός των πλήκτρων δεν ενεργοποιείται αυτόματα (όπως στο K800 της ίδιας εταιρείας), αλλά χειρωνακτικά - αυτό βοηθά προφανώς στην αυτονομία, αλλά από περιφερειακό αυτού του επιπέδου περιμένεις κι ένα σχετικό... wow factor. Επειδή, δε, για τον ίδιο λόγο - της αυτονομίας - τα πλήκτρα "σβήνουν" μετά από λίγο μόνα τους, γίνεται διπλά ανιαρό να τα ενεργοποιεί ξανά κάποιος προκειμένου να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το πληκτρολόγιο. Δύο μικρά "στηρίγματα" ή προεκτάσεις στα πλάγια ώστε να διευκολύνουν την πληκτρολόγηση "στα γόνατα" θα ήταν ευπρόσδεκτα. Ο ειδικός ασύρματος δέκτης USB της εταιρείας, τέλος, δεν έχει δική του "θήκη" στο σώμα του περιφερειακού, οπότε θα πρέπει να προσέχει κανείς να μην τον χάσει (αν συνδεθεί στο πίσω μέρος ενός Media Center PC εξασθενεί το σήμα και δεν "πιάνει" τόσο καλά όσο αν συνδεθεί σε θύρα στην πρόσοψή του).

Τα παραπάνω από μόνα τους δεν αρκούν για να αμαυρώσουν την εικόνα του προσεγμένου Logitech K830. Σε σκέψεις, ωστόσο, θα μπορούσε να βάλει κάποιον η τιμή πώλησής του: αφενός αυτά τα €100 θα περιμέναμε να παραπέμπουν σε υλικά ανώτερα του "απλού" πλαστικού, όσο ποιοτικό κι αν είναι. Αφετέρου, με δεδομένο το γεγονός πως το K830 ούτε συμβατό με ασύρματη διασύνδεση Bluetooth είναι (ώστε να χρησιμοποιηθεί σε πολλές σύγχρονες τηλεοράσεις απευθείας), ούτε συμβατό με λειτουργικά Mac OS-X και Linux, έχει πολύ συγκεκριμένο πεδίο χρήσης: αυτό της συνεργασίας με PC βασισμένα σε Windows μόνο. Ένας ενσωματωμένος πομπός Bluetooth ή/και drivers για πιο πολλούς Η/Υ θ' ανέβαζαν τον δείκτη αξίας/κόστους του K830 υψηλότερα. Ως έχει, είναι πιθανώς το καλύτερο πληκτρολόγιο για Media Center PC με Windows 8.1, όμως μόνο για το κοινό που δεν έχει κανένα πρόβλημα να καταβάλλει αυτά τα ποσά για το "κάτι παραπάνω" σε σχεδιασμό και ευκολίες. Για τον πιο πολύ κόσμο, που θέλει να "κάνει τη δουλειά του" με ένα απλό Media Center PC στο σαλόνι, το K400 της Logitech είναι - στο 1/3 του κόστους ενός K830 - προτιμότερη επιλογή. Ο καθείς και η... τσέπη του, λοιπόν!

Βαθμολογία: 7 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ