iPad Pro ανανεωμένα, iOS 11 βελτιωμένο

Η Apple σοβαρεύεται όσον αφορά στο θέμα των tablet-laptop, παραμένει στο ίδιο γραφικό περιβάλλον

Από όλες τις ανακοινώσεις που κάνει η Apple στο πλαίσιο της εκδήλωσης WWDC κάθε χρόνο αυτή για την επόμενη έκδοση του iOS, του λειτουργικού συστήματος των iPhone και iPad, είναι αυτή που έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον... θεωρητικά, καθώς αφορά σε συσκευές που βρίσκονται ήδη στα χέρια εκατοντάδων εκατομμυρίων καταναλωτών. Πρακτικά, ωστόσο, είναι πάντοτε κάτι άλλο αυτό που έχει περισσότερο ενδιαφέρον - και στην WWDC 2017 αυτό ήταν το HomePod και οι προοπτικές του οι μελλοντικές πέραν του "μουσικού" του χαρακτήρα. Υπήρξε όμως και ένας τομέας του επερχόμενου iOS 11 ο οποίος είναι αληθινά, ενιαφέρων: αυτός που, επιτέλους, με extra λειτουργίες καθιστά τα iPad σχεδόν πραγματικά υποκατάστατα των laptop!

Πράγματι: μέχρι και σήμερα το iOS 10 στα iPad, ακόμη και τα Pro των 12.9 ιντσών, ουσιαστικά λειτουργεί όπως ακριβώς στο μικρότερο δυνατό iPhone, το SE. Δεν εκμεταλλεύεται δηλαδή τον πρόσθετο χώρο στην οθόνη και δεν βοηθά στην δουλειά με πολλαπλά apps ταυτόχρονα (multitasking). Ε, από τον Σεπτέμβριο που θα διατεθεί το iOS 11, αυτό αλλάζει: οι χρήστες θα μπορούν να έχουν ενεργά μπροστά τους όχι μόνο δύο apps δίπλα-δίπλα, αλλά και apps "το ένα πάνω στο άλλο" καθώς και συνδυασμούς αυτών. Θα μπορούν να μεταφέρουν κείμενο και εικόνα από το ένα app στο άλλο (cut/copy/paste), κάτι που οι κάτοχοι iPad ζητούσαν για χρόνια. Υπάρχει η περιοχή συντομεύσεων κι έναρξης για τα apps (το πασίγνωστο Dock των Mac), υπάρχει πλήρες app διαχείρισης αρχείων (file manager) τόσο των αποθηκευμένων στην συσκευή όσο και αυτών σε Δικτυακές υπηρεσίες αποθήκευσης, υπάρχει και εικονικό πληκτρολόγιο ειδικά σχεδιασμένο για iPad (όχι απλώς μεγεθυμένο αυτό των iPhone). Εκτενέστατη σε πολλά apps είναι και η δυνατότητα χρήσης της γραφίδας και η εισαγωγή κειμένου "επιτόπου" από φωτογραφίες.

Αν και το iOS 11 συνολικά δεν "τόλμησε" το redesign... εκ βάθρων που πολλοί ήλπιζαν να δουν, προσφέρει πολλά νέα στοιχεία και δυνατότητες. Υποστηρίζει πλέον, για παράδειγμα, εκτενείς λειτουργίες επαυξημένης πραγματικότητας που θα έχουν στην διάθεσή τους όλοι οι δημιουργοί apps. Το Control Center (οι συντομεύσεις σημαντικών λειτουργιών που "αναδύονται" από το κάτω τμήμα της οθόνης) είναι εμπλουτισμένο και έχει πλέον ολόκληρη "σελίδα" δική του στην οθόνη των iPhone/iPad. To Notification Center, όπου φιλοξενούνται οι κάθε λογής ειδοποιήσεις, έχει ενοποιηθεί με την οθόνη αναμονής και απλοποιηθεί. Διάφορες βελτιώσεις και προσθήκες λειτουργιών βρίσκονται σε apps όπως οι Maps, Camera, Photos και Music, ενώ έχουμε επιτέλους και τον πολυσυζητημένο ανασχεδιασμό του App Store (για τον οποίο επιφυλασσόμαστε να τοποθετηθούμε για την ώρα όμως). Υπάρχουν και άλλα μικρά νέα στοιχεία στο iOS 11, θετικό είναι δε το γεγονός ότι (μεταβαίνοντας πια αποκλειστικά στις συσκευές 64-bit) η Apple "αφήνει πίσω" μόνο τα iPhone 5/5C και το iPad 4ης γενιάς. Όλα τα νεότερα θα λάβουν το iOS 11 κανονικά.

Στον τομέα των συσκευών, άλλωστε, είχαμε εξελίξεις. Τα τρία νέα iPhone θα παρουσιαστούν τον Σεπτέμβριο βέβαια, όμως πολύ σύντομα οι θιασώτες της Apple θα έχουν στην διάθεσή τους δύο νέα iPad Pro. Επιβεβαιώθηκε επιτέλους το... εδώ κι έναν χρόνο περίπου φημολογούμενο των 10.5 ιντσών, το οποίο προσφέρει κατά τι μεγαλύτερη οθόνη από το υπάρχον με 9.7, αλλά στο ίδιο συνολικό μέγεθος χάρις σε σημαντικά μειωμένο πλαίσιο. To νέο μοντέλο αντικαθιστά το υπάρχον, ενώ το μεγαλύτερο των 12.9 ιντσών παραμένει όσον αφορά στις διαστάσεις ως έχει. Και τα δύο Pro είναι αναβαθμισμένα γενναία: ο επεξεργαστής τους είναι ο πανίσχυρος εξαπύρηνος Α10Χ Fusion, η κάμερά τους είναι η ικανότατη του iPhone 7, ενώ η οθόνη τους όχι μόνο προσφέρει 600 nits φωτεινότητας (αρκετά για να απεικονίσουν περιεχόμενο τεχνολογίας HDR επιτυχώς), αλλά ενσωματώνει την νέα τεχνολογία ProMotion της Apple που σαρώνει την οθόνη με ρυθμό έως και 120 (!) καρέ το δευτερόλεπτο για ομαλή κίνηση σε οποιαδήποτε εφαρμογή και σενάριο χρήσης. Και τα δύο μοντέλα θα προσφέρουν αποθηκευτικό χώρο 64, 256 ή 512 GB και εκδόσεις με κύκλωμα διασύνδεσης σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 4G/LTE.

Με τα νέα iPad Pro και το iOS 11 η Apple δείχνει την πρόθεση να αντεπιτεθεί, ουσιαστικά πλέον, στην Microsoft που με τα Surface/Surface Pro τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει (στο εξωτερικό πάντοτε) πολλά στην κατηγορία των υβριδικών laptop-tablet για δουλειά. Αν και σε σχέση με ένα "καθαρόαιμο" παραθυρικό λειτουργικό σύστημα όπως τα Windows 10, στο iOS 11 ένας επαγγελματίας χρήστης συνεχίζει να κάνει παραδοχές, αυτές είναι πια λιγότερες από ποτέ και είναι πολύ πιθανό σε συγκεκριμένα σενάρια το... κάποτε αδιανόητο, η αντικατάσταση δηλαδή ενός laptop με iPad κι εξωτερικό πληκτρολόγιο, να είναι απολύτως εφικτό. Ολοκληρωμένη άποψη για το όλο θέμα σε πρακτικό επίπεδο (και για τα νέα iPad φυσικά) θα έχουμε όταν το iOS 11 γίνει διαθέσιμο στην τελική του μορφή τον Σεπτέμβριο. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ