iPad 2: Τα τεχνικά χαρακτηριστικά

Και τί σημαίνουν πρακτικά για το κοινό

Η οθόνη του iPad 2 είναι διαφορετικής κατασκευής - ώστε να επιτρέψει στη νέα συσκευή να είναι λεπτότερη - αλλά ακριβώς ίδιας τεχνολογίας και ανάλυσης. Δεν έχει, δε, κάποια νέα ιδιότητα άξια αναφοράς, όπως π.χ. λιγότερες αντανακλάσεις στον ήλιο. Πολύ σημαντικό ωστόσο "βέλος στη φαρέτρα" του iPad 2 είναι το υποσύστημα γραφικών που βοηθά τον κεντρικό επεξεργαστή. Στο πρώτο iPad ήταν το PowerVR SGX525 της Imagination Tehcnologies, στο νέο είναι το SGX543MP2 της ίδιας εταιρείας: αυτό έχει δύο πυρήνες και επεξεργαστική δύναμη 3 έως 4 φορές μεγαλύτερη του προκατόχου του, διαφορά σαφώς εντυπωσιακή.

Η έξτρα ισχύς θα φανεί πολύ χρήσιμη στο iPad 2 στο δεύτερο μισό του 2011 και μετά, καθώς τότε περιμένουμε τα πρώτα games επιπέδου Infinity Blade ειδικά γι' αυτό (ήδη μέσω ειδικού update ο συγκεκριμένος τίτλος της Epic προσφέρει λεπτομέρεια γραφικών και κίνηση καλύτερη από αυτές του iPad). Καθώς ένας αριθμός από Android tablets - όπως το Xoom της Motorola - στηρίζεται για τα 3D γραφικά στο ικανότατο Tegra 2 της nVidia, είναι σημαντικό για το iPad 2 να παραμείνει αν όχι μπροστά, τότε στο ίδιο επίπεδο επεξεργασίας γραφικών με τον ανταγωνισμό μέχρι το Μάρτιο του 2012.

Στα άλλα στοιχεία: το iPad 2 είναι κατά 5 χιλιοστά λεπτότερο και κατά 120 γραμμάρια περίπου ελαφρύτερο από το παρόν iPad (ανάλογα με το μοντέλο). Και τα δύο, σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, βοηθούν στην καλύτερη αίσθηση που έχει το νέο iPad κατά το χειρισμό. Η ασύρματη διασύνδεση είναι ακριβώς η ίδια, όπως και οι διαθέσιμες χωρητικότητες για apps, μουσική, φωτογραφίες και video. Το γυροσκόπιο είναι ευπρόσδεκτη προσθήκη στο οπλοστάσιο του iPad, αλλά όχι αποφασιστικής σημασίας. Περισσότερο θεωρούμε πως θα αξιοποιηθούν οι κάμερες, παρά τη χαμηλή ανάλυση (μόλις 640x480 pixel) αυτής στην πρόσοψη του iPad 2. Αυτή στην πίσω πλευρά του θεωρητικά είναι παρόμοια με του iPhone 4 και, άρα, πολύ καλή.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα αξιοπρεπές, αξιοπρεπέστατο τεχνολογικό "βήμα μπροστά" για το iPad 2 σε σχέση με το παρόν iPad. Αυτό το βήμα φαίνεται να είναι μεγαλύτερο από π.χ. το αντίστοιχο ανάμεσα στο iPhone 3G και το iPhone 3GS - φαίνεται επίσης αρκετό ώστε να κρατήσει τη συσκευή της Apple στη θέση που έχει κερδίσει απέναντι στον επερχόμενο ανταγωνισμό. Για το αν και κατά πόσο αξίζει η αγορά του νέου μοντέλου στα μάτια των ανθρώπων που έχουν ήδη το πρώτο, δεν μπορεί κανείς να απαντήσει κατηγορηματικά για... όλους: εξαρτάται από την κρίση του καθενός, ενώ και το κόστος παραμένει υπολογίσιμος παράγοντας. Περισσότερα για το πώς όλα τα τα προαναφερθέντα επηρεάζουν ή αλλάζουν την αίσθηση της χρήσης σε σχέση με το αρχικό iPad, θα αναφέρουμεστην πρώτη επαφή που θα έχουμε με το iPad 2. Σε λιγότερο από μήνα, δηλαδή!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ