Hardware: πρόοδος μικρή, laptop σε... δίαιτα!

Λίγο πιο γρήγορα, λίγο φθηνότερα, εν τέλει στάσιμα

Τάση που (ξανα)παρατηρήθηκε μέσα στο 2011 και αναμένουμε να εκδηλωθεί στην πλήρη της ισχύ το 2012 ήταν, αν μη τί άλλο, αυτή της απομάκρυνσης μέρους του κοινού από τα PC. Όχι ολοκληρωτικά ή μόνιμα, η αλήθεια όμως είναι ότι πιο πολύς κόσμος πια χρησιμοποιεί για την ενημέρωση και την επικοινωνία του τα smartphones ή/και τα tablets, παρά τους "παραδοσιακούς" προσωπικούς υπολογιστές. Τα προαναφερθέντα μπορεί να τα έχει κανείς μαζί του οπουδήποτε, ενώ και το ελαφρύτερο laptop είναι κάτι που πρέπει να μεταφερθεί (για τα desktop ούτε λόγος). Ε, λογικό δεν είναι να "παραγκωνίζονται" τα PC σ' ένα βαθμό, λοιπόν;

Μιλώντας πάντως για laptop, σε αυτήν την κατηγορία είχαμε τις δύο πιο σημαντικές εξελίξεις για την αγορά των PC φέτος. Πρώτη: τα ultraportables, εκείνα δηλαδή τα laptop που προσφέρουν την ποθητή λεπτότητα και το μικρό βάρος ενός π.χ. MacBook Air, αλλά με σοβαρή κι όχι... αστεία ισχύ. Αναμένουμε πολλά από τη συγκεκριμένη συνομοταξία το 2012, ελπίζουμε και σε χαμηλότερες τιμές. Δεύτερη: ο αργός θάνατος των netbooks. Ποτέ δεν τα συμπαθήσαμε ιδιαίτερα, καθώς οι συμβιβασμοί που επέβαλλαν ήταν πολλοί, αλλά αυτά τα απολύτως εισαγωγικά laptop υποχωρούν σταθερά από την αγορά, μαζί με το λειτουργικό στο οποίο στηρίζονταν (Windows XP). Προσβλέπουμε σε αντικαταστάτες τους.



Μία τελευταία εξέλιξη που αξίζει αναφοράς ήταν αυτή των μεγάλων καταστροφών από πλημμύρες που έγιναν στην Ταϋλάνδη: αυτές έπληξαν σημαντικά τους κατασκευαστές (μαγνητικών) σκληρών δίσκων, με αποτέλεσμα να παρατηρηθούν ελλείψεις στη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων και να αυξηθεί σημαντικά η τιμή πώλησής τους. Η έλλειψη αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι το Μάρτιο, επηρεάζοντας την τιμή πώλησης όχι μόνο των σκληρών δίσκων, αλλά και προϊόντων που τούς ενσωματώνουν. Ορίστε. Ο καλύτερος λόγος για να μειώσουν οι κατασκευαστές τις τιμές των σκληρών δίσκων με τσιπ μνήμης (SSD), ώστε να μπορέσουμε επιτέλους ν' αποκτήσουμε κι εμείς τέτοιους. Όπως λένε και οι Σάξονες... wishful thinking!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ