H nVidia στην αντεπίθεση

Αλλά όχι όπως περιμέναμε... ακόμη

Η αγορά των καρτών γραφικών για PC έχει εδώ και χρόνια αναχθεί σε έναν αγώνα δρόμου με... δύο μόνο συμμετέχοντες - όταν λοιπόν ο ένας αλλάζει την τακτική του, τα δεδομένα του αγώνα δρόμου αλλάζουν και το όλο θέμα αξίζει αναφοράς. Η AMD - που εξαγόρασε την ATI - και η nVidia είχαν παραδοσιακά νέα προϊόντα, καινούργιες και ισχυρότερς νέες κάρτες 3D γραφικών, για να "κονταροχτυπηθούν" σε κάθε εορταστική περίοδο. Τα φετινά Χριστούγεννα ωστόσο η AMD φαίνεται πως θα "παίξει μόνη της" και θα απευθυνθεί στο μέσο και ανώτερο τμήμα της αγοράς των PC gamers με τις Radeon 5850/5870 (περισσότερα γι' αυτές σε παρελθούσα αναφορά μας εδώ). Θα εκμεταλλευτεί, δε, αποκλειστικά και το εμπορικό ξεκίνημα των Windows 7, προσφέροντας τις μόνες κάρτες γραφικών με υποστήριξη στο DirectX 11 - έστω κι αν τα συμβατά games δεν θα είναι πολλά (όπως είχαμε σημειώσει εδώ).

Γιατί όμως η nVidia δεν θα διαθέσει "αντίπαλο δέος" στις 5850/5870 φέτος και θα... "τη βγάλει" πιθανώς και μέχρι το Μάρτη του 2010 μόνο με τις GeForce 285 και 295; Επειδή η αμερικανική εταιρεία εν πολλοίς αλλάζει κατεύθυνση και συλλογιστική εμπορική: με την επόμενη γενιά των καρτών γραφικών της, που θα στηρίζονται στον πυρήνα με το κωδικό όνομα "Fermi", η nVidia στρέφει την προσοχή της πολύ περισσότερο στο επαγγελματικό computing - πανεπιστήμια, ερευνητικά εργαστήρια ή οργανισμοί, κρατικές υπηρεσίες κλπ. - και βάσει των προϊόντων που θα αναπτύσσει γι' αυτό, θα κυκλοφορεί τροποποιημένα καταναλωτικά προϊόντα.

Από μερικές απόψεις, η στροφή αυτή είχε ξεκινήσει ήδη με την... αντίθετη φορά (οι επαγγελματικές κάρτες Tesla ήταν στην ουσία "ενισχυμένες" GeForce), όμως η nVidia εννοεί πλέον να αντλεί πολύ υψηλότερα έσοδα από τον επαγγελματικό τομέα και να παραμένει ανταγωνιστική στον καταναλωτικό, "προσαρμόζοντας" τις ίδιες κάρτες γραφικών ώστε να επιτυγχάνει συγκεκριμένα επίπεδα τιμών πώλησης. Είναι ενδεικτική η στροφή αυτή μιας... έλλειψης πίστης της nVidia στην αγορά του PC gaming; Είναι η ανάγκη της να σταματήσει να στηρίζεται τόσο σε κάρτες γραφικών που προσφέρουν μικρό περιθώριο κέρδους και να εμπλουτίσει την γκάμα των πηγών εσόδων της (όπως με το chispet Tegra για φορητές συσκευές); Ήταν η οικονομική ύφεση που την υποχρέωσε σε αυτήν την επιλογή; Δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς με σιγουριά, το βέβαιο ωστόσο είναι πως η φύση του ανταγωνισμού της nVidia με την AMD θα έχει αλλάξει πολύ σε π.χ. 18 μήνες από σήμερα.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ